Sklanjanje kratic
V SP, paragrafa 121 in 122 piše:
… tako se pišejo tudi podaljšave osnov: STA STA-ja, SLO SLO-ja, OZN OZN-ja, BBC BBC-ja.
Lahko pa se kot sklonilo uporablja zadnji samoglasnik kratičnega imena. V tem primeru pišemo INA INE INI, UNESCO UNESCA UNESCU.
Pod 3. moško sklanjatvijo pa je zapisano, da se samostalniki te sklanjatve večinoma rajši sklanjajo po 1. moški sklanjatvi (npr. s širokim e ali s širokim e-jem).
Torej lahko načeloma tudi po 3. moški.
lp
tINA
SP seveda res tako navaja in tako tudi videvam in slišim v medijih. Se mi pa to zdi izredno butasto, saj na ta način pridemo do tega, da samostalnike ženskega spola sklanjamo po moških sklanjatvah. STA je pač agencija in sklanjanje STA-ja je za moje pojme nemgoče. Podobno videvam EU-ja itd. etc.
:(((
Ne glede na pravopis, se meni sklanjanje kratic zdi zelo čudno in me v večini primerov prav znervira. Npr. včeraj v filmu Krvava nedelja. Prevajalec je dosledno sklanjal kratico IRA – IRE – IRI….
Sklanjanje res ni logično, saj so vendar kratice sestavljene iz ZAČETNIH črk posameznih besed. In kolikor jaz vem, se le-te ne spreminjajo, pa če besedo še tako sklanjamo. :))
Ampak to je samo moj “common sense”. Ups, kmečka pamet.
Udomačene kratice se sklanjajo in celo pišejo z malimi črkami in veliko začetnico, recimo Ira, Efta, Unesco … lahko se pišejo celo z malo začetnico, npr. aids, radar itd.
Še ena pripomba: common sense ne pomeni kmečka pamet, ampak zdrava pamet. Kmečka ni vedno zdrava, “zdrava kmečka pamet”, kot je tudi uveljavljena fraza, pa često pripelje do poenostavljanja.
V slovenščini se kratice lahko sklanjajo na štiri načine:
1. TAM, TAM-a, TAM-u (Zaposlen sem v TAM-u.)
2. Tam, Tama, Tamu (iz kratice naredimo besedo in pišemo z veliko samo začetnico: Zaposlen sem v Tamu. Tega ni mogoče delati pri vseh kraticah – denimo iz BBC ne moremo narediti besede.)
3. TAM, TAMA, TAMU (Zaposlen sem v TAMU.)
4. TAM (ne sklanjamo: Zaposlen sem v TAM.)