Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis sklanjanje beseda delavnica

sklanjanje beseda delavnica

Prosim, ali lahko preverite, če je pravilno.

Janez Novak se je udeležil 1 delavnico.
Janez Novak se je udeležil 2 delavnici.
Janez Novak se je udeležil 3 delavnice.

Janez Novak se je udeležil 4 (5, 6, 7, …) delavnic.

Ali bi bilo pravilneje pisati številke z besedo?

Janez Novak se je udeležil eno delavnico.
Janez Novak se je udeležil dve delavnici.

LP

Ene delavnice, dveh delavnic, treh delavnic, štirih delavnic …
Ja, bolje bo z besedo. Jaz najprej sploh nisem razumela, kaj pomenijo te številke 🙂

Asana ima prav, pri tebi tina4 pa je vse narobe.

A se ti ne sliši čudno, če prebereš to, kar si napisala?

Tina4 očitno ne ve, da je treba sklanjat tudi številke pred besedo “delavnica”. :((((((((((((((

No, bodimo malo uvidevni – meni se zdi, da Tina4 verjetno ni Slovenka (sklepam iz vprašanja), tako da bi jo pohvalila za trud.
Morda se pa motim?

Problem je v tem (po moje), da zahteva glagol “udeležiti se” 2 sklon. Ker se vprašamo (koga ali) česa se udeležim(o). Torej ene delavnice, dveh delavnic, treh delavnic, štirih delavnic etc.
Imam prav? 🙂

lp

Problem je v tem (po moje), da zahteva glagol “udeležiti se” 2 sklon. Ker se vprašamo (koga ali) česa se udeležim(o). Torej ene delavnice, dveh delavnic, treh delavnic, štirih delavnic etc.
Imam prav? 🙂

NE

Vprašalni stavek za rodilnik (2. SKLON) je: KOGA ali ČESA NI? Torej je rodilnik takrat, ko kakšno stvar zanikamo!!!! Veliko Slovencev ga narobe uporablja. Tudi javni govorci! Žalostno!

Prosim, ali lahko preverite, če je pravilno.

Janez Novak se je udeležil ene delavnice. (ednina)
Janez Novak se je udeležil dveh delavnic. (dvojina)
Janez Novak se je udeležil treh delavnic. (množina)

Janez Novak se je udeležil 4 (5, 6, 7, …) delavnic.
Janez Novak se je udeležil štirih, petih, šestih, sedmih,… končnoca -ih
vrstilni števniki

Ali bi bilo pravilneje pisati številke z besedo?

boljše. drugače 1., 2.,

Janez Novak se je udeležil prve delavnice.
Janez Novak se je udeležil dveh delavnic.

LP

>Vprašalni stavek za rodilnik (2. SKLON) je: KOGA ali ČESA NI? Torej je rodilnik takrat, ko kakšno stvar zanikamo!!!! Veliko Slovencev ga narobe uporablja. Tudi javni govorci! Žalostno!

Ti ga narobe uporabljaš. Rodilnik ni nujno zanikam. Kako bi se vprašal po besedi kolo v besedni zvezi kolo avtomobila? Koga ali česa ali koga ali kaj?

Jaz pa ne razumem, kaj zelis povedati. Mogoce zato, ker ni jasno, kateri deli so citirani in kateri so tvoji.

Ne vem, kaj točno ti dela probleme. Mogoče preveč kritično bereš in se ti zdi, da moraš zaradi tega trositi svoj cinizem na vse strani.

Prvi paragraf je citat, drugi pa odgovor. Bo zdaj šlo ali pa ti še bolj ilustrirano razložim? Za naslednjič pa bi bilo fino, če bi začela brati sporočila od začetka.

Tole drevo, ki povezuje odgovore, je dovolj nazorno … Tako da je iz njega razvidno, da sem odgovarjal na fokijevo sporočilo.

Kaj pa je s tabo???

Prvič: ne gre za nikakršen cinizem, ampak čisto navadno vprašanje. In sploh, od kod ti ideja, da trosim cinizem na vse strani?

Drugič: Kot sam praviš, je “drevo” dovolj nazorno – torej bi lahko sam ugotovil, da nisem spraševala tebe, ampak fokija. Ti si že jasno razmejil v svojem odgovoru.

No, še tretjič: če ti je že vse jasno, mi lahko tudi ilustrirano razložiš, kaj je foki hotel povedati.

Za naslednjič pa bodi bolj pozoren, preden napadeš – če že moraš naokrog sejati sovražnost.

saj v temje ravno težava. Zamenjava rodilnika in tožilnika:

Koga ali česa NI? – Rodilnik
Koga ali kaj vidim? – Tožilnik

foki, nazaj v osnovno šolo.

KOGA ALI ČESA je osnovna vprašalnica za rodilnik, “koga ali česa ni” je samo ponazoritev, da je rodilnik lažje razumeti.
Vprašali bi se lahko tudi “koga ali česa se lahko iznebim”, “koga ali česa se udeležim”…

Po tvojem bi torej bilo Koga ali kaj sem se udeležil????

New Report

Close