Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Skladnja

Skladnja

Dober večer vsem.

Nujno rabim odgovor na tole vprašanje:
Koliko stavkov je v spodnji povedi?

V mladosti je bil Bach razigran in je rad prepeval in igral orgle v domači cerkvi.

Hvala.

Dva.

Lp

Trije.

Stavek ima vedno po en povedek in osebek, drugih stavčnih členov pa je lahko več, več stavkov skupaj tvori poved.

1. stavek: je bil razigran
2. stavek: je rad prepeval
3. stavek: je igral orgle

Gre za priredno tristavčno poved.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Ponavadi ne odgovarjam zgolj z “drži”, ampak glede na to, da je eden od obeh odgovorov pravilen, drugi pa nepravilen, se pridružujem pravilnemu, to je Natašinemu odgovoru. 🙂

Jaz sem pa mislila, da je rad igral orgle. Ali to nič ne spremeni?

Ja, saj verjetno gre za to, samo še vedno so trije povedki/glagoli.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala vsem za pomoč! Malo zoprno je to, da so imeli takšno poved učenci v testu – že itak se mi ne zdi preveč posrečena, potem pa še takole priredje, ki ga še sploh niso jemali. Eh, bo že.
Lep večer vsem!

Yamuna, sori – ampak najbolje, da začneš sama pisati osnovnošolske učbenike, da bodo v njih sami posrečeni stavki, kenede (zame s stavkom – sori, povedjo – ni prav nič narobe).

Pa tudi jaz mislim, da bo že. Lep večer tudi tebi, pa brez prevelike doze zamere, prosim :))

Saj je čisto navadno priredje, prav nič posebnega. Trije glagoli. Kaj bi šele bilo, če bi bila uporabljena kakšna deležja.
Res je pa sicer tudi to, da danes gimnazijski maturantje ne vedo več, kaj je to odvod funkcije. Pa ne vem, ali smo bili mi pred nekaj leti (ne tako zelo dolgo nazaj) tako zelo pametnejši ali pa …

spela*:

Nerada se zapičim v kakšen stavek ampak, da pa gimnazijski maturantje ne vemo, kaj je odvod funkcije, pa žal ni res 🙂

Drugače pa, tudi meni se zdi, da z zgornjo povedjo ni nič narobe. Če kaj, je zelo enostavna.

Žal? 🙂
Upam, da ni. Čeprav … kdaj pa si maturirala. Ker zadnje čase je menda prevladalo mnenje, da so odvodi pretežki za današnjo mladino. Že to, da narišejo kvadratno funkcijo, je menda podvig, ki dokazuje genialnost.
Mogoče malo karikiram, ampak ne prav veliko, žal. Od svojih kolegic, ki poučujejo na različnih šolah, slišim marsikaj takšnega.

Velika razlika je ali si maturant ugledne gimnazije ali pa 4.letnik frizerske šole. Na naši gimnaziji so odvodi in integrali osnova, saj imamo pouk matematike na dveh nivojih. Z vso pravico lahko rečem, da s tako poniževalnim odnosom do znanja drugih, kažete samo svoje neznanje.

Hočeš reči, da misliš, da jaz ne vem za integrale? 🙂
Hehe.
Čisto resno pa: verjamem, da se nivo znanja na posameznih šolah ni (bistveno?) poslabšal, vsekakor pa je MATURA iz matematike vse manj podobna maturi in vse bolj kontrolni nalogi v 1. letniku spodobne gimnazije.

New Report

Close