Škampi (za Babi)
Draga Babi!
Hvala za komplimente na post ‘prekajen losos’, zdaj pa te naprošam še nekaj. Ker si s primorske in očitno vešča priprave morskih dobrot, te naprošam za kak izvirni recept za škampe. V petek jih namreč (končno) dobim in to ta prave jadranske. Rad bi naredil kaj dobrega iz njih, buzara in žar sta mi znana, sem ju že večkrat uspešno preizkusil. Mogoče imaš še ti kak dober predlog (kakšna bolj gurmanska buzara ali kaj podobnega), kako kar najbolj dobro pripraviti tisto ‘kilco’ škampov.
Dobrodošli tudi ostali predlogi.
Hvala vsem in LP, Štajerc
siroki rezanci s skampi (ali morskimi sadezi,ce je bilo se kaj drugega)- verjetno je bilo to!?
omaka je podobna buzari..cesen,ol.olje,maslo,paradiznik…pa zacimbe(bazilika…narezane olive)…tisto belo pa bila verjetno narezana ali naribana mozarella… pa dobro je bilo,kajne?:)) ti bo babi se kaj vec napisala. danes nekam “strajka”?:)) lp petra
Hej,zdaj smo pa tam!
Ves,Primorci smo cudne zverce;vse dobrote,ki nam jih da morje,pojemo najraje zelo naravno,brez kaknsnih posebno smetanastih omakic(Francozi,severnjaki…),ki tako rade prekrijejo primarni okus rib,rakov…
Pa se to najraje jemo na preprosti leseni mizi pod kaksno pergolo,po moznosti kar z rokami in kosom kruha,ki ga tocamo v slastno buzaro.
Malo sale je treba.
S tem sem ti hotela povedati,da si lahko srecen,da bos dobil te krasne jadranske skampe,ki so sami po sebi ena sama dobrota.
Jaz jih jem najraje na zaru in v buzari,kar ze odlicno obvladas. Bolj gurmanska buzara?
Ce bos uporabil olivno olje,petersilj,cesen,sol(mogoce Stanetovo?),poper nekaj kapljic limone, malo naribane limonine lupinice(ali pa ne),dobro suho
belo vino(kot Stajerc ne bo zadrege),malce muskatnega orescka,za pikantnost lahko potegnes 2x po ribeznu ingverjevo korenino(ali pa malce mletega ingverja),bo ratala zelo dobra buzara.Tako naredim jaz.
Seveda,kar se zacimb tice,vsak ima svoje najljubse.
Vcasih,da niso vedno enaki okusi,dodam tudi malo kaper,oljk,chili ,ki mi raste na balkonu in vlozen zeleni poper.To so moje variante.
Nekateri malo buzaro zgostijo z zlicko drobtinic.Jaz to dam k skoljkam
Jamie rad dela tudi po svoje,s smetano,eksoticnim sadjem-meni ni vsec.
Poznam tudi vrsto receptov raznih variant z izluscenim mesom z raznimi dodatki(Kitajska,Indonezija…),nikoli delala in ne morem svetovati.To lahko jes v jap.in kit.restavracijah.
Ce je skampov veliko in gostov malo,bi jaz nasla kompromis.
Nekaj v buzari,nekaj cele na zaru.
Moj moz ima zelo rad izluscene repke nabodene kot raznjici in na zar.Prej jih nekaj casa marinira v mesanici olja,s petersiljem,cesnom, l.sokom,poprom in soljo.Je jih s podobno surovo omako(zmiksano v mikserju),ki jo lahko ponudis tudi k celim na zaru.
Otroci imajo radi izluscene repke po parisko(moka,jajce).
Ce bos naredil kaj z izluscenimi repki,prosim,ne zavrzi glav s klescami.
Daj jih v buzaro,ali pa v rizoto.
Da lahko skampe postrezes z rizem,ze ves.
Meli je omenila siroke rezance s skampi v omaki.Res je zelo dobro.
Slucaj! Danes sva imela z mozem za kosilo.On to obozuje in si res polize prste;se brke bi si,pa jih nima.Se najbolj je srecen,ce ga presenetim na kar navaden dan,kot danes.
Imela sem sreco.Kupila sem malo majhnih ociscenih sipic,kalamarckov,UFF
dobila sem tudi jadranske kozice in stiri skampe.(vse sveze)Placala 1500sit
Razen skampov,sem vse dala na pol in eno polovico v zamrzovalnik za drugic.Ce pomislis, naju je kosilo stalo okrog 1000 sit za oba.Koliko bi placal v lokalu?
Meli,omako naredim kot sem opisala zgoraj(buzara).Lahko dodas kaksen pelat ali zlico par.soka .Ce imas rada smetano,jo dodas na koncu.
Postopek:Na ne prevec segreto olivno olje dam skampe,dodam vse ostalo in malo mesam,da se cesen in petersilj ne zazge,potem vino,pokrijem in dusim.To je vse.Rezance skuham al dente,jih narahlo navlazim z malo omake,nad ognjem premesam ali kot Italijani mecem v zrak,
nalozim na kroznike in dodam omako s skampi,pravilno razdeljeno,da ne dobi nihce skampa vec.
Posebej bom napisala anekdoto,kako sem delala skampe v Angliji.
Sem se kar razpisala.Uzivajta v skampih! Lep dan Babi
Forum je zaprt za komentiranje.