Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Sivkino olje / eterična olja

Sivkino olje / eterična olja

Ni kuhanje za trebušček, je pa “varjenje” za dušo:
zanima me, kako se pripravi sivkino olje oziroma na splošno eterična olja. Predpostavljam, da je priprava vseh eteričnih olj enaka, upam, da se ne motim.
Še to, zelo verjetno je to že opisano kje na mreži, tako da bom zelo vesela linka.

Vnaprej hvala.

Hej! Popolnoma brez znanja na tem podrocju. Mislim pa, da je tu destilacija nujno potrebna( ce ni, se opravicujem). V kaksni knjigi o zeliscarstvu je verjetno vse razlozeno.

Nona je brinjevo olje delala ob kuhanju brinjevca. Bila sem se premajhna, da bi dojela to vescino.

Upam, da bos kaj nasla. Lep dan Babi

Hm, zanimivo vprašanje.
Lahko ti povem samo to, da smo kot mulci pri kemijskem krožku v OŠ delali poizkuse za vsebnost eteričnega olja poprove mete pri prvem in pri drugem obiranju. Dogajalo pa se je v laboratoriju znane farmacevtske tovarne. V bistvu je precej zapleten postopek – sušeno meto smo dali v neke steklene zadeve in segrevali, da se je vse skupaj destiliralo in potem je po nekih cevkah priteklo eterično olje (za natančen postopek bi morala najti napisano seminarsko nalogo)….. Gotovo smo dodali še kakšno stvar zraven mete, ampak to je že takoooooooooo daleč.

Po moje brez nekakšne opreme ne bi šlo.

Poglej tukaj, mogoče ti bo kaj v pomoč:

Evo:

Tole je obudilo spomine 😉

Tankoplastno kromatografijo smo tudi delali (potrebna posebna plošča, kamor naneseš olje in posebna “pečka”) – kako zanime barve so se pojavljale – cela mavrica – na osnovi tega smo potem določili kdaj meta vsebuje več et. olja, jasno da po drugem obiranju, ko jo je bolj močan sonček grel)….

Uf, je obudilo spomine ja…na prvi letnik faxa in na kemijo, ki mi je požrla res ogromno živcev :o/
Na srečo se tega sedaj spominjam z olajšanjem, ker je pač že mimo 🙂

Drugače sem iz Provanse prinesla celo stekleničko lavandinega olja, ki se razprši po omari proti moljem. Ali pa po tistih vrečkah proti moljem, ki mogoče že malo izgubijo vonj. V m ojih omarah so doma narejene vrečke, napolnjene s sivko (s cvetovi) in zavezane s trakcem. Zelo lepo izgledajo. Na vsake toliko časa jih malo “pomečkam”, pa spet zadišijo.
Sicer je pa to sivkino olje ena izmed bolj dragih stvari tam. Jaz sem stekleničko dobila za darilo in res sem ZELO pazila, da se na letalu ni niti malo odrla, ker je vonj zelo močan 🙂

Hej!

No, me veseli, da se koga zanese med lepe spomine, ne samo mene:)))

Pri noni so vse omare disale po sivki, pri mami prav tako in pri meni dolga leta. Zdaj uporabljam tudi olje cedre..za majhno spremembo.

Sem se pa pri branju knjige Osmi dan ( izredna knjiga) malo zamislila.
Izpostavljen je tudi problem odnosa mati – hci. In tam je zapis, da odrasla hcerka ni prenesla vonja po sivki. Dalo mi je misliti!!!

Hcerki sem naredila bele vrecke iz tankega lanenega platna, okrasene z azurjem in belim svilenim trakcem;vanje sem dala manjse svetlo modre vrecke, polne sivke, ki sem jo nabrala sama. Zelo lepo proseva. Upam, da hcerko spominjajo na dom. Naberem vsako leto in zamenja.

Kresnica, v Provansi se zrak disi po sivki, kajne?

Lep pozdrav Babi

Kresnica, malo sem radovedna, koliko je cena sivkinega olja v Provansi?
Letos sem kupila sivkino olje na Hvaru in majhna steklenička (če me občutek ne vara vsebuje 5 ml) je stala 10 HRK.

Meni je vonj sivke zelo všeč in sivkino olje redno uporabljam: kapnem kakšno kapljico na posteljnino, ki jo imam v omari.

Ne mislim sama delati sivkinega olja, le radovednost me daje, kako domačini to počnejo. Predpostavljam, da domačini nimajo kakšnih posebnih laboratorijev, ampak preproste in učinkovite naprave in veliko rutine, ki se prenaša iz roda v rod.

Ne me držat za besedo, ampak mislim, da sem na sobotni tržnici videla, da prodajajo maljhne stekleničke (mogoče 10 mL) za 10 €. Blazno drago…ampak turisti tako ali tako plačajo vse 🙂

Je pa res, da jaz kot otrok vonja po sivki nisem prenesla. Ne vem sicer zakaj, ampak ko sem prvic ko sem bila v Provansi videla, kako lepo izgleda ko cveti in kako značilen vonj je za to pokrajino, sem jo po mojem mnenju čisto mimogrede vzljubila. Res se vsakokrat, ko odprem omaro preselim tja, v hišo, kjer sivko začutiš že takoj ob vstopu…

Narobe sem napisala. Preverila sem velikost stekleničke in je 10 ml, tako da je bila letos na Hvaru cena sivkinega olja 10 HRK za 10 ml.

hahaha 10HRK za 10mL to bo pa res napaka 100HRK mogoče

PS to je dosti drag in zapleten postopek drugače pa 1 sadika v italiji stane 1.15 eur in ni logike da bi se prodajalo po 10HRK (1,5eur) , kar je čista izguba in če ti povem da iz ene sadike ne dobiš skorajda niti kaplje… nevem mogoče si pa imela srečo,,,,

LP DRAGO

mogoče pa je bila takrat taka cena

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close