Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Sirup iz melise in borovničev liker

Sirup iz melise in borovničev liker

SIRUP IZ CITRONASTE MELISE:

Tiste, ki imate doma vrt, zelišča in med njimi citronasto meliso, lahko naredite poseben – zelo dober in osvežilen sirup za redčenje z vodo.
Recept je sledeč:
– 3 l vode (prekuhaš in ohladiš)
– 32 vršičkov melise razrežeš in daš v vodo
– 2 limoni (po možnosti neškropljeni) zrežeš na kolobarje z olupom vred in daš tudi v vodo

Vse skupaj naj se namaka 24 ur. Potem precediš tekočino skozi gazo in dodaš še:
– 3 kg sladkorja
– 10 dag citronske kisline

Vse skupaj mešaš tako dolgo, da se sladkor povsem stopi. Natočiš v steklenice, jih neprodušno zapreš in to je to.

BOROVNIČEV LIKER:

– 1/2 l borovnic
– 2 l belega vina (malvazija)
– 1/2 kg sladkorja

To zavreš, odstaviš in ko se ohladi, dodaš:
– 5 zavitkov vanilijevega sladkorja
– 1/2 l ruma

Premešaš in daš v steklenice.

za borovnicev liker imam pa jaz malo drugacen recept. Namesto belega vina, se doda rdece in sicer merlot ali teran.
Je z malvazijo bolj dober?

Lepo te pozdravljam. Andreja

Žal ne vem, ker ga z merlotom ali teranom še nisem delala. Bom poskusila, pa potem sporočim, katera varianta je boljša! Lep pozdrav!

MENE PA ZANIMA KAKO VEŠ KATERA MELISA JE CITRONASTA?? IMAM JO V VRTCU SAMO NEVEM ČE JE TOTO
IN KJE SO VRŠIČKI

KOT ZGLEDAI MAM JAZ NAVADNO

LP

mihana

Citronasta je tista, ki diši po limonah, če zmečkaš liste med prsti.

mi izgleda, da imamo citrinasto meliso. samo ni mi jasno kaj so vršički? ali so to mali poganjki novih listov – če so koliko cm moram odrezati?
hvala za pomoč in lp, kata.

Vršički so nežnejše zeleni poganjki na vrhu vsake vejice. Ponavadi se odtrgajo, ko so veliki 2 do 3 cm, če pa so listi malce starejši, tudi nič hudega. Spodnje, malce temnejše lističe lahko prav tako osmukaš in porabiš v isti namen. Lep pozdrav pa sporočite, ali sta sirup in liker uspela!

ivka, hvala. bom poročala. lp, kata.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close