sirova pita – gužvara
Uh, danes me spominjate na same stare dobre stvari, moje delo pa čaka. Pa naj še malo, sem itak vsa blentava od iskanja še neuporabljenih pridevnikov …
Torej, za sirovo pito je najpomembnejši mladi sir. Ne sme biti preslan in ne sme biti presuh. Jaz jo najraje naredim, ko pride na obisk kakšna malo bolj daljna žlahta iz Srbije, ki prinese tudi pravi kajmak, ne tega slovenskega ponaredka, ki lepo paše nanjo.
Sestavine:
– listnato testo v listih (rola, tržnica, karkoli).
– mladi sir
– skuta, da malo “razredčiš” okus
– 2 kisli smetani
– 3 jajca
– parmezan
– kajmak (optional)
Zmešaš skupaj razdrobljen sir, skuto, 1 kislo smetano, 2 jajci.
Malo višji pekač (jaz imam tisto belo keramično varianto, se še najbolj obnese) namažeš z maslom in notri vodoravno položiš en cel list, ob robovih naj gleda lepo ven. List listnatega testa pretržeš na pol ali na četrtine, odvisno od tega, kako veliki so, ga primeš v roko, tako da je razgrnjen po dlani in s testom zajameš maso iz sklede. Narahlo držiš in položiš v pekač. Ponavljaš vajo, dokler ne zmanjka mase ali testa (en list moraš pustiti za pokrov). Lepo narahlo gužvaš eno ob drugo (od tod ime), da bo na koncu ena kompaktna “plošča”. Če ti testa zmanjka prej, nič hudega – preostanek mase razporediš enakomerno po vrhu ali pa naložiš tja, kjer si preveč šparal, ker si mislil, da bo nadeva zmanjkalo. Na vrh položiš list ali dva testa, lahko enega raztržeš, da vse enakomerno prekriješ. Zavihaš robove spodnjega lista navzdol proti sredini. Namažeš po vrhu z malo masla ali kajmaka. Daš peč. Na ene 175, če me spomin ne vara. Pečeš, dokler ne začne testo na vrhu rjaveti in preliješ po celem s kislo smetano, zmešano z enim jajcem (to jajce lahko tudi spustiš). Nazaj v pečico. Ko malo zakrkne (ne sme se še posušit), posuješ s parmezanom ali drugim ribanim sirom. Nazaj v pečico, da se sir stopi in se naredi skorjica.
Če razrežeš na manjše kockice, namesto na cegle za porcije, deluje tudi kot “drobno slano pecivo”, ko je hladno – se lepo drži skupaj.
Ko sem enkrat to naredila, sem dejansko doživela, da je zaradi zadnjega koščka nekdo dobil vilice v roko od nekoga drugega, ki mu je bila zadeva čisto preveč všeč.
Hej,Kitty! Zdaj pa vem,kam spadas in vse poznam,razen tebe. Ena tvoja nona je bila soseda moje pokojne mame.Za njeno 80 letnico smo se skupaj poveselili.
Prebrala sem si tudi spletno stran,je imenitna!No,sestra Katja-Bojka,hci Katja in ti Katja. Sama nakljucja!
Tole tvojo guzvaro sem redno delala,dokler nisem zacela pitulic;saj so sestavine v bistvu enake.Le,da imam jaz to slabost,da kaj kmalu zacnem k osnovnemu receptu pridajati se zelenjavo.Tudi v gozvaro sem dala vsaj se
zduseno blitvo.Recept nam je ze veliko let nazaj prinesla iz Beograda
mama nasega dobrega prijatelja.Cesa vsega ona ni znala!?
Lep pozdrav tebi in v Zusterno Babi
Ja, res so bili sosedi. Moja mlajša sestra je igrala klavir, jaz violino, ko smo bili pri stari mami, smo se pa ponavadi igrali z bratrancem – jaz sem najstarejša od treh. Če pogledaš na mojih spletnih straneh kakšno sliko od naše tavelke, kjer ima lase počesane v čop – jaz sem bila prav taka, ko si me mogoče kdaj videla, ko je bil tudi tvoj nečak toliko star :))
Da še jaz pridenem svoj piskrc. Ravno prejšnji dan sem delala gužvaro.
Testo je vlečeno, tisto v plasteh. Mene so naučile tetke iz Beograda. Jaz sir zdrobim, dodam kar enih 6 jajc, ki jih preje z metlico stepem, ja seveda, še malo skute ( da sir prihranim še za tako pojesti), in obvezno kakšen dcl mineralne vode – radenske, da pride gužvara bolj rahla. Postopek pa je že zgoraj opisan. Hitro – dobro. Pa še to – jaz po vrhu nič ne mažem z jajčkom ali posipam parmezan, samo testo premažem z vodo in oljem in pustim, da se ta plast malo zmehča, nato pa v pečico do zlato rumene barve.
Lep dan!
Tudi jaz delam gužvaro vendar malo drugače, bolj podobno kot Miša. Testo mora biti vlečeno ( in ne listnato). Več jajc boljša je, obvezno kisla smetana ali kajmak in ne mladi sir ampak stari, ki je bolj slan. Drugo se nič ne soli. Ko grem v BG na tržnico dobiš prav že ostanke od sira (pride bolj drobljiv). Če hočeš, da je gibanica bolj rahla, posebej zmešaj rumenjake in posebj beljake. Sneg dodaš na koncu k masi.
Sicer je pa toliko variant za te razne pite, da to ni res. Mi, ko imamo kakšno fešto vsi vedo, da se bodo najedli raznih pit in namazov. Zadnje čase ugotavljam, da ljudje dosti raje jejo kakšne dobre solate, pite, namaze (tunine, zelenjavne) ipd. kakor meso.
Rada delam pite z zelenjavo, por in riž, gobe in blitva ali špinača ipd. Lep pozdrav na Primorsko Silvia
Hej! Berem Kittyn post(nisem bila pozorna na datum) in se mi zdi nekam znan,potem pa se moj post za odgovor:))
To guzvaro sva s sestro imeli vsak teden na mizi in jo nosili tudi mami,ki se je rada izkazala pred prijateljicami.
Potem sem pa presla na pitulice. Vedno sem delala z vlecenim testom. Te skutine dobrote tako vlecejo,v kakrsni obliki ze so. Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.