Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem širina gum

širina gum

Imam mazdo 323. Zimske gume sem imela velikost 175/65 14, za letne mi pa pravijo naj si kupim 185/65 14. V čem je fora teh širin? Ali naj si kupim enako dimenzijo letnih 175?

A se to pozna kaj pri porabi goriva? Prosim za kak nasvet.

Hvala!

kup take kot jih zahteva tovarna

Pri tako majhni razliki v širini ni problem poraba. Poraba se pozna pri colah. Razlika npr. med 15″ in 16 ” je takoj en liter, z enako širino gum.

DRRRR to si ga pa tolk mim useku! A sploh veš kaj pomenijo oznake na gumah?

Damjana kar se tiče dimenzij moraš imeti tiste, ki jih dovoljuje proizvajalec, to ti pa piše v tistem homologacijskem kartončku….
Drgač pa je glih obratno, za zimske gume se priporoča dati ožje gum gor. Če se spoznaš kaj na fizikalne zakone ti bo koj jasno. Ožje gume so, manj je kontakta s tlemi, torej se na površino prenese večja teža, kar pomeni da se gume bolj ugreznejo na sneg in prej pridejo do trše podlage in zagrabijo, da lahko spelješ. Širše gume pozimi pomenijo, manj se pogreznejo in spodrsavajo in dost težji pelješ v hrib, če ti sploh uspe! :)))

Problem je ravno v tem, da mi piše, da lahko imam gume 175 ali 185.

In ne vem v čem je fora.

Vsak ima navedene dve dimenzije gum. V tvojem primeru je to razlika za 1 cm širine. Kot si že dobil pravilen odgovor, za zimo uporabi ožji za poletje pa širši profil. Razlike v porabi ne bo, ker zimske gume imajo malo višjo porabo za enako širino kot letne.

Hvala! Sem vzela 185.

New Report

Close