Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Sirija in Jordanija

Sirija in Jordanija

Je bil kdo v zadnjih mesecih v omenjenih državah? Zanima me par stvari…

Sporoči, kaj te zanima….

no kaj

Se bom se jest vkljucila v to debato. mene zanima, ce je bil kdo od vaju tam s svojim avtom, ker baje je treba v siriji placat neko takso za dieselsko gorivo-100$na teden. za jordanijo ne vem. a vidva kej vesta o tem?
Maja

Zdravo !

Če ste že načeli temo Jordanija imam jst malo vprašanj. Z možem bi rada obiskala to državo drugo leto, vendar me zanima kateri je najbolj primeren mesec za obisk ? Kako je cenovno oz. kako draga je država ( ne najdem tečaja za JD ) in koliko časa povprečno je dovolj za ogled celotne države oz. vsaj glavnih znamenitosti?

Vem, da zahtevam veliko ampak upam, da mi boste vsaj malo prikazali realno sliko o Jordaniji.

Hvala in lep dan,
Tjasa

http://www.bsi.si/html/financni_podatki/dnevni/tecajnica_valut.asp

Ali pa še bolj enostavno: kar tukaj na tavelu klik na orodja, klik na menjalnico in klik na >

Pozdravljeni!

Ko smo ravno pri temi Sirije in Jordanije, bi tudi sam želel slišati osnovne informacije o eni ali drugi oz. obeh državah, saj se z ženo letos predvidoma odpravljava na ta kraj sveta.
Zanima me predvsem, koliko časa je potrebno preživeti tam, da vidiš oz. doživiš glavne stvari, koliko denarja potrebuješ na dan za “budget” potovanje, kako je najlažje potovati in kako je s pridobitvijo viz (je možno npr. pridobiti vizo za Sirijo v Jordaniji) ene ali druge države. Sicer za Jordanijo sem dobil info, da jo je možno dobiti v LJ na konzulatu, za Sirijo pa samo v Budimpešti.
Zaželjen je podatek tudi o okvirnih cenah hrane in prenočišč za seveda osnovne varijante, ker sem zasledil, da je Jordanija med dražjimi državami na tem delu – kaj zdaj to pomeni realno?!
Vsaka info. je dobrodošla!

LP
Lesi

Pa še to, kje se dajo kupiti najcenejše letalske karte za omenjeni destinaci?

Torej – JORDANIJA:

– letalske karte: nisem našla kake posebno ugodne variante. Tako Royal Jordanian, Air France, Lufthansa so imeli pribl. iste cene – 130,000-140,000 SIT. Kompas je imel ugodne izlete, čarter v Akabo itd., ampak ni blo mogoče kupiti samo leta.

– Videti: Jordanija je precej kompaktna dežela, lahko se potuje, iz Ammana do Akabe na jugu prideš v 5 urah (z busom) npr:. Predlagam: Madaba, Jerash, Amman, Mrtvo morje, (1dnevni izleti so dovolj), seveda obvezna Petra, kjer si vzemita vsaj 2 dni, ker je čudovita, pa kakšen dan in obvezno (romantično arabsko) noč v puščavi Wadi Rum. Blizu je Akaba – mogoče kak potop v Rdečem morju? Drugače ni nič posebnega.

Aktivnosti: šiša (vodna pipa), hammam, na mrtvem morju (pa če nisi na špar programu) predlagam, da kupiš dnevno karto za v Mövenpick Spa (hotel) in si tam privošči in razvajaj v jakuziju, blatni kopeli…… pa ne pozabit uživat v hrani, ki je fantastična, pozabi na linijo.

Proti severu / Siriji je še več ostankov iz časa rimskega imperija, ampak če bo padla tudi Sirija, se šparej za Sirijo. Kamnov se hitro naveličaš. Sama nisem bila, ampak večina ljudi pravi, da je pristnejša kot Jordanija. Jordanija je precej razvita, pa tudi najbolj poceni ni.

10-14 dni mislim, da je dovolj. Vizo dobiš v Jordaniji na meji (10JD = 14 USD), najbolj enostavno.

Takole je z dizelskim vozilom, res je da te skoraj ne spustijo v državo če imas dizel vozilo oz. moraš plačeveti neke taxe oz. dajatve. Če v prometni oz. v carnetu ne pise izrecno TD in podobni D-ji bi znal iti skozi. saj jih lahko nategnes in pač rečes da je to bencinar in vstopis v drzavo brez problemov kot so to naredili popotniki pred nami ki so bili z starim vojaskim tovornjačkom za katerega je logicno da je na disel.
mi smo bili z bencinarjem, disel v siriji 100 sit / l

Pozdravljena Mimi!

Najprej najlepša hvala za info, sicer pa midva letiva drugi teden, 7. natančneje, tako, da bi me zanimale vsaj okvirne cene hrane, prenočišča, prevozov (vse “budget”) in vstopnin ter če je to 100%, da je možno vizo za Sirijo dobiti na Jordansko – Sirski meji.
Prav tako me zanima, če je kakšna specifika-posebnost na katero moramo paziti pri potovanju v teh državah?

In še vprašanje, kdaj si ti potovala in če te je mogoče kontaktirati na mail v primeru kakšnih vprašanj?

LP

Lesi

Zivjo,

potovala sem konec junija, zacetek julija, vroooooče, ampak suha vrocina, tako da ni bilo problema. Je pa bilo zvecer (v Amannu) kar frisno 19-21 st. C, in dolgi rokavi so prav prisli.
Verjetno bo oktobra prav prijetno. Vec ali manj sem bila pri prijateljih, tako da po pravici povedano nimam najboljsega obcutka glede cen, ker so me – po arabsko – na veliko razvajali, futrali, vozili naokoli…. :))) LP je kar tocen glede cen, mogoce dodaj kakih 10%.

Kar se spomnim:
– Vstopnina za Petro je bila zaradi slabega obiska znizana za 50%, se mi zdi, da na 11JD (za 1 dan), za studente z ISIC izkaznico 50% popusta
– budget hoteli v Amanu 10-15 JD
– taksiji v Amannu od 0,5-2JD (odvisno, kako dalec)
– hammam (z masazo in body srub.om) 15 JD
– kapucino v ammanu 1,5 JD
– avtobus Amann-Aqaba 4,5 JD
– steklenica 1,5l vode 1JD
– najes in napijes se lahko ze za ene par JD-jev
– kreditne kartice (skoraj) povsod

Za vse, kar kupiš, se pogajaj, če ni cenika / menija seveda. Sicer se ne da ne vem kako zbijati, ampak brez pogajanj ne gre. Ne kritiziraj njihove kraljevske družine, sicer pa ni nobenih problemov, zelo varno. Arabci so zelo komunikativni in firbcni za nase pojme, ampak taki so – resnicno jih zanima od kje prihajas, kaj delas, tudi ni redko, da te vprasajo, ce si (ali pa zakaj nisi) porocen-a.. splaca se biti prijazen do njih, ce ti pa tezijo, jih odpravoi z odlocnim “shukran” (hvala) in je obicajno dovolj. Predvsem pa so zelo gostoljubni in ni taka redkost, da te povabijo domov, na caj npr. Tam se obvezno sezuj, razen ce ti recejo, da se ni treba.

Kratke hlace, majice brez rokavov, oprijete zadeve mogoce niso najbolj primerna oblacila, ceprav so predvsem v Amanu Jordanke ze kar po zahodno “slecene” in oblecene (in ZELO spedenane). Ni se treba zakrivati, ampak mislim, da so bermuda, 3/4 hlace tako za moske kot zenske primernejsa oprava.

Glede sirske vize nimam pojma, pobrskajta malo na forumu od Lonely Planeta (thorn tree).
Veliko popotnikov mi je povedalo, da je Sirija v primerjavo z Jordanijo cenejsa, seveda manj razvita in bolj “prvinska”.

Zelim vama lepo potovanje!

Živjo!

No, jaz bom pa napisala nekaj o Siriji, kamor sem pripotovala iz Turčije in nadaljevala z Jordanijo.
Točno tako kot je napisal nekdo pred menoj…šparajte se za Sirijo! mene je je veliko bolj prevzela kot Jordanija. na S je zanimivo mesto Aleppo (Haleb), kjer naj bi Mohamed pomolzel kravo, ima pa tudi bazar, dolg 16 km, ki naj bi bil največji na svetu. tam se se spoznala z zelo prijaznimi domačini in preživela z njimi kar nekaj uric ob pitju čaja in kajenju vodne pipe, preizkusila hammam in šla na ogled veličastne citadelle nad mestom. ogledala sem si vodna kolesa v Hammi – mislim, da sem prav napisala, od takrat je minilo že kar nekaj časa, mesto pa mi je ostalo v spominu predvsem po umazaniji, kaotičnem prometu in slabi hrani. čisto nekaj drugega pa je Latakia, kjer je prav lepa plažica in tam se da preživet dan ali dva, če te to interesira…. obvezen je tudi ogled križarskega gradu Crack de Chevalies, ki je resnično veličasten! pa seveda Palmyra, kjer so fantastični sončni vzhodi, pa tudi zahod na gradiču nad mestom je čarobno romantičen. ampak nikakor ne smeš zamuditi jutra!! sama sem dve uri pešačila na okoliški hrib, vstala že sredi noči, se “srečala” z vetrom, puščavskimi psi, beduini… in potem doživela vse te čudovite barve, ki se spremnijajo iz minute v minuto. kaj vse dela narava!! 🙂 damask pa je bil, vsaj meni, eno veliko razočaranje z izjemo velike mošeje, odličnih slaščic in sladoleda posutega z oreščki. mnjam….

potovati po državi je precej enostavno, busi vozijo skoraj povosd, pazi le pri cenah kart, ker te mimogrede ogoljufajo. hostli in poceni hoteli so v vsakem večjem mestu, ljudje pa so prečudoviti.
predlagam, da si vzameš za sirijo vsaj 10 dni, raje kak dan več!

aja, še viza – NUJNO si jo moraš urediti na ambasadi v Budimpešti, ker so samo oni pristojni za Slovenijo in četudi jo boš pridobila v npr. Amanu, te ne bodo spustili v državo (preverjeno iz druge roke, ne pomagajo ne $, ne lepi pogledi – NIČ). Viza stane ok. 12.000 forintov; predlagam pa, da pokličeš in se pozanimaš.

želim ti le še srečno pot in… ti kar malo zavidam, veš! :))))

lima

Pozdravljena!

Najprej hvala Mimi za vse informacije!

Hvala Lima za vse info, Sirija me res mika, ampak dvomim, da bom imel časa urediti vize v Budimpešti (razen, da grem osebno, kar pa zaradi stiske s časom ne bo šlo – letimo 7. 10.), sem pa prebral na LP forumu (thorntree), da je le to mogoče za ceno 60 $ (kar je isto kot 12.000 forintov, pridobiti na Jordansko-Sirski meji, ne vem bom videl, če ne sem pa “obsojen” samo na Jordanijo. V vsakem slučaju bom storil vse, da pridem v Sirijo, ker sem slišal enako kot ti praviš.

Glede Sirije me pa zanima nekaj reči, in sicer okvirne cene hrane prenočišča in prevozov ter vstopnin! In še za konec, za vsak slučaj namreč, če se le odločim, kakšen je postopek za pridobitev viz v Budimpešti!

LP

Lesi

Živjo!

res bi ti predlagala, da se podaš po vizo v Budimpešto, da ne boš ostal na meji, ker bi bilo res škoda. Na spletni strani http://www.sigov.si/mzz poglej, kje je ambasada, ker sama več nimam naslova, pokliči in se najavi. Po možnosti si jo zrihtaj prej kot jaz, ki sem to urejala zadnji dan in prišla na Brnik pol ure pred letom v Istanbul 🙂
Tam izpolniš nek obrazec (dolg 4 strani) in potem ti rečejo, da bo viza po petih, šestih urah in malo jamraš, da se ti mudi in jo dobiš kakšno urco prej, še prej pa nakažeš denar na lokalni banki (800m stran). To je to!

Sirija je poceni, tako da se splača dat teh 12.000 sit za vizo, povrne se ti z neverjetno lepoto, prijaznostjo ljudi in tudi sicer. Prenočišča so ok. 2000 sit/sobo, busi poceni, če imaš ISIC kartico so vstopnine pod 100 sit, tudi za hrano ne boš zapravil dosti, tako da – hop, v avto in Budimpešta vabi!!

Uživaj!

Hvala Lima za vse nasvete in lepe želje in moram priznati, da bi po vsem povedanem rajši skočil v Budimpešto, kot pa reskiral na meji, vendar bom očitno moral poizkusiti srečo, ker mi enostavno ne znese s časom.

Sicer sem pa že iz par virov dobil informacijo, da je mogoče dobiti vizo, ampak ni tako preprosto, pa še sirijske ambaasade ali konzulata ne sme biti v tvoji matični državi, tako da bomo videli.

Javim, ko pridem nazaj!!

Hvala še enkrat pa LP!

Lesi

p.s. Mogoče se kaj javim s potovanja, kar tako na vmes!

hej,
ker sem ravno videla, da si odgovoril, naj ti še enkrat zaželim veliko sreče na meji ter da se prepustiš in uživaš! že komaj čakam, da se javiš in sporočiš svoje navdušenje.

lp, lima

Cisto na kratko se javljam, ker mi pocasi ze izteka internet ura, sem se vedno v Jordaniji, kjer nepopisno uzivava…ne morem nikakor skriti svojega navdusenja nad tukajsnjimi ljudmi, dezelo in vsem skupaj kar sodi zraven…Zal v Sirijo nisva uspela priti – res je treba po vizo v Budimpesto in tudi moje jamranje, prosarjenje, prepricevanje ni pomagalo….zal sem sel zavestno v to, tako da za drugic bom vedel… sva pa dozivela svojevrstno avanturo pri poskusu preckanja jordansko sirske meje-detajli sledijo ko se vrneva domov.
Skratka Jordanija je poceni, eksoticna in ……predvsem pa tukaj na skrajnem jugu vroooocaaaa.

Pozdrav v Slovenijo!

Lesi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close