Sin je zbadan zaradi debelosti, midva sva žalostna in obupana …
Jaz te štorije o groznih učiteljih ne kupim. In ne kupim tega, da so na zoomu predvajali prašičje kruljenje, učiteljica pa se je smejala??? Dajte no! Vsaka učiteljica bi se razjezila, da kaj se ima za predvajat kruljenje v času pouka na zoomu!!! Tudi če ne bi hotela zaščititi učenca. Če se bebavo reži, ker nekdo oponaša prašiča pri njeni uri, gre za učitelja-najstnika, ne pa za normalnega učitelja. Ma prosim vas! V tej zgodbi nekaj ne štima. Tudi to, da bi starši napadali in žalili njenega otroka?? WTF! A boste enemu debelemu sošolcu svojega otroka rekli prašič? Se mu režali, ker je debel? Kaj ste stari 10 let?
Ali je zadeva izmišljotina ali pa ti starši vidijo napade tam, kjer jih sploh ni. Recimo otroci jemljejo pri pouku oglašanje živali, mijavkanje, lajanje… in tudi kruljenje. In ko pridejo do kruljenja prašiča, imajo ti starši in otrok občutek, da to leti na njihovega otroka.
Pozdravljeni,
Vsekakor je vaša zgodba vzrok za skrb. Potrebno je vedeti, da svet ni pravičen in da se krivice dogajajo povsod. Seveda je pa najlažje zasmehovati nekoga, ki ima zelo nizko samozavest. To se dogaja vedno in povsod. Ko sem imel samo zelo nizko samozavest nekaj let sem tudi doživel nekaj krivic.
Dobili ste že nekaj dobrih nasvetov, čeprav imajo večina ljudi tukaj modrost in poguma na ravni nojev v živalskih vrtih.
Osebno bi svetoval, da deček zaužije vitamin d3 (vsaj 250{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dnevno dozo na dan), se začne ukvarjati s neko dejavnostjo, ki mu bo povrnila samozavest in si tako pridobi družbo, ki ga bo bolje cenila. Najlažje so seveda borilne veščine, vendar so lahko te dejavnosti tudi nešportne. Odvisno od osebe. Za samozavest je potrebna pohvala in samopotrditev.
To ni lahka rešitev. Vendar ni možno spremeniti drugih ljudi. Največja težava je v pomanjkanju samozavesti, da je samotar, itd. Ljudje veliko bolj pogosto popadejo šibkejše ljudi kot pa nekoga, ki je notranje močan, čeprav je zgleda kot sod.
Zakaj pa ne hodi na vadbo?
Za diabetike je nujna urejena prehrana in gibanje.
Vpisite ga na kak sport, borilne vescine so dobre za samozavest, dela se v skupinah, tako da pridobi tudi na kolektivnem duhu in socialnih vescinah, ceprav bi bilo idealno, da hodi na dva sporta, en borilni in en skupinski z zogo.
Uredite prehrano! Nujno! Ne zaradi debelosti, ampak zaradi diabetesa!
Zakaj pa ne hodi na vadbo?
Za diabetike je nujna urejena prehrana in gibanje.
Vpisite ga na kak sport, borilne vescine so dobre za samozavest, dela se v skupinah, tako da pridobi tudi na kolektivnem duhu in socialnih vescinah, ceprav bi bilo idealno, da hodi na dva sporta, en borilni in en skupinski z zogo.
Uredite prehrano! Nujno! Ne zaradi debelosti, ampak zaradi diabetesa!
[/quote]
Pri nas so prepovedali vse športne aktivnosti.
Kar pa zaradi tega korona cirkusa ni vredno.
Otroci rabijo gibanje, druženje, šport…
Pri nas so prepovedali vse športne aktivnosti.
Kar pa zaradi tega korona cirkusa ni vredno.
Otroci rabijo gibanje, druženje, šport…
[/quote]
Prepovedani so od cetrka, kaj pa pred tem?
Moji sicer niso vec najstniki, trenirajo vsak svoj sport, zdaj ze bolj zase kot za tekmovanja, delajo pa doma, kolikor se da.
Necaki, ki so mlajsi, se v osnovni soli, tudi trenirajo in ko ni treningov, delajo doma.
Nas najstarejsi ima skupinico otrok, 3x na teden delajo preko spleta in kamere, jim da take igre in naloge, da se malo razgibajo, so pa to mlajdi otroci.
Prepovedani so od cetrka, kaj pa pred tem?
Moji sicer niso vec najstniki, trenirajo vsak svoj sport, zdaj ze bolj zase kot za tekmovanja, delajo pa doma, kolikor se da.
Necaki, ki so mlajsi, se v osnovni soli, tudi trenirajo in ko ni treningov, delajo doma.
Nas najstarejsi ima skupinico otrok, 3x na teden delajo preko spleta in kamere, jim da take igre in naloge, da se malo razgibajo, so pa to mlajdi otroci.
[/quote]
Pred tem so treningi normalno laufali.
Poleti zunaj, jeseni v telovadnici.
Jaz te štorije o groznih učiteljih ne kupim. In ne kupim tega, da so na zoomu predvajali prašičje kruljenje, učiteljica pa se je smejala??? Dajte no! Vsaka učiteljica bi se razjezila, da kaj se ima za predvajat kruljenje v času pouka na zoomu!!! Tudi če ne bi hotela zaščititi učenca. Če se bebavo reži, ker nekdo oponaša prašiča pri njeni uri, gre za učitelja-najstnika, ne pa za normalnega učitelja. Ma prosim vas! V tej zgodbi nekaj ne štima. Tudi to, da bi starši napadali in žalili njenega otroka?? WTF! A boste enemu debelemu sošolcu svojega otroka rekli prašič? Se mu režali, ker je debel? Kaj ste stari 10 let?
Ali je zadeva izmišljotina ali pa ti starši vidijo napade tam, kjer jih sploh ni. Recimo otroci jemljejo pri pouku oglašanje živali, mijavkanje, lajanje… in tudi kruljenje. In ko pridejo do kruljenja prašiča, imajo ti starši in otrok občutek, da to leti na njihovega otroka.
[/quote]
Ne prodajam “štorij”, tako, da se jih kupiti ne da. Upam, da jim ne verjameš, ker še nikoli nisi izkusil zlobe in nasilništva, ter ne zato, ker tako delaš z drugimi.
Poleg tega, pa se ne gre za zaščito ampak za red in dostojno vedenje v šoli. Pa da dam butasto analogijo: če bi en učenec metal ovitke od čokolade, je učiteljica dolžna posredovati v učilnici, na hodniku in na igrišču, ne glede na to ali se meče na tla ali v sošolca/-ko, ker se smeti meče v koš za smeti. Če bi en začel kakšnega sošolca druge rase “hecati”, in oponašal opico, bi bil državni incident, če ne mednarodni. Isto velja za vsako drugo politično “ozaveščeno” ranljivost. To, da se vse spravlja na tega otroka, do te mere, da je že zamenjal šolo in razred, je nesprejemljivo! Nikakor ne podpiram siljenje otrok, da morajo prijateljevati z vrstniki, ki jim niso po godu, ampak dostojno vedenje mora biti – to kar je gospa opisala ni!
Jaz sem bila sama med debelusnimi otroki v OŠ in so me do konca 8 razreda izolirali. V bistvu nisem imela ene osebe ki bi bila do mene vredu v OŠ. To precej zbije samozavest v otroku in je slaba popotnica za naprej za celo življenje. Otroci so precej zlobni in ko so v skupini proti enemu je res močna in zloba raste. Prav tako smo meli učiteljico slovenščine, mojo sosedo ki je namenoma se spravljala na najšibkejše otroke, tudi take ki so npr. doma imeli ločitev, jih je npr. mama zapustila, itd… Eni so zlobni in se spravljajo na te otroke, zato verjemite sinu in ukrepajte!
Moje starše so odslovili v moji OŠ z besedami češ da sem preveč občutljiva. Moji starši niso dosegli ničesar, ker so bili takrat drugačni časi, to še zdaj zamerim očetu. Zdaj pa bi na vašem mestu vzela odvetnika in jih pošteno prestrašila na govorilni uri, da jim bo jasno, kako se naj v bodoče obnašajo do mojega otroka!
Ne prodajam “štorij”, tako, da se jih kupiti ne da. Upam, da jim ne verjameš, ker še nikoli nisi izkusil zlobe in nasilništva, ter ne zato, ker tako delaš z drugimi.
Poleg tega, pa se ne gre za zaščito ampak za red in dostojno vedenje v šoli. Pa da dam butasto analogijo: če bi en učenec metal ovitke od čokolade, je učiteljica dolžna posredovati v učilnici, na hodniku in na igrišču, ne glede na to ali se meče na tla ali v sošolca/-ko, ker se smeti meče v koš za smeti. Če bi en začel kakšnega sošolca druge rase “hecati”, in oponašal opico, bi bil državni incident, če ne mednarodni. Isto velja za vsako drugo politično “ozaveščeno” ranljivost. To, da se vse spravlja na tega otroka, do te mere, da je že zamenjal šolo in razred, je nesprejemljivo! Nikakor ne podpiram siljenje otrok, da morajo prijateljevati z vrstniki, ki jim niso po godu, ampak dostojno vedenje mora biti – to kar je gospa opisala ni!
[/quote]
Očitno nisi dobro prebrala, ker kar nekaj pisariš nazaj. Saj z vsem tem, kar pišeš, se strinjam. A si sploh prebrala do konca? Pravim, da ne kupim štorije, ki jo prodaja AVTORICA! O tem, kako se je učiteljica režala, medtem ko je nekdo spustil po zoomu zvok kruljenja, ki ni bil del učne ure. Ne kupim, pa konec, razen če imajo neko brezvezno 24-letno kuro za učiteljico, ki se gre frendanja in ne poučevanja. In niti tega, da so starši otrok zafrkavali njenega otroka!
Vem, da obstaja zloba in nasilništvo mularije med seboj, seveda obstaja in je vedno obstajalo! Ne verjamem pa, da se je temu pridružila še učiteljica, ravnateljica in starši drugih otrok. WTF, no.
Čeprav iz zgodbe čutim mamino stisko, pa je tudi mene zbodla pripomba, da je fant debel zaradi sladkorne bolezni. Ravno zaradi sladkorne bolezni bi morali ljudje skrbeti za telesno težo in primerno prehrana. Vem za dva otroka s sladkorno boleznijo v naši soseski in oba sta vitka.
[/quote]
Bolniki skrbijo za pravilno prehrano, ker bi jih brez tega pobralo. Avtorica ne omenja računanja enot hrane in inzulina. Njena skrb je samo okolica, ne pa sama bolezen(če sploh je).
Spet je ena napisala prosti spis o problemu, ki ga ne pozna. Klikov bo pa veliko, ker smo na otroke šibki.
Pri nas je obravnava otrok s sladkorno tipa 1, na nivoju. Tudi odraslih do cca 60 let. Starejšim, ki imajo tip 2, pa res predpišejo kar tablete. Zdravniki že vedo zakaj.
Sama sem shujšala kot mlado dekle, ko sem se v službi znašla med samimi res zagretimi športniki (na začetku sem se zelo bala srečanja z njimi), moje izkušnje so take, da se resnično dobri športniki ne delajo norca iz debelih in nerodnih (še posebej če si, tako kot jaz, dober na drugem področju), to pa zato, ker so samozavestni in ne potrebujejo umetnega napihovanja ega na račun norčevanja iz drugih. Negativnih izjem in tiranov se izogibajte. Sama sem se v tej službeni družbi nekako ‘nalezla’ pikolovske skrbi za zdravo prehrano in redne vadbe. Znebila sem se tudi predsodkov, da nečesa ne zmorem, ker sem debela – saj sem bila obkrožena s strokovnjaki na tem področju.
Bistvo premagovanja debelosti je v tem, da mora človeku klikniti v glavi, da kljub debelosti zmore biti telesno aktiven. Hrana pa mora biti lahka, lepa na pogled in hkrati okusna – smutiji z zelenjavo in sadjem ipd. Da nima človek občutka, da je kaznovan.
Mogoče pa nima diabetes tipa 1. Zelo debeli otroci dobijo lahko diabetes tipa 2. Kot odrasli. Zaradi prenažiranja.
[/quote]
Res je. Poznam enega. Pri otrocih sicer zelo redko, ampak res debeli otroci lahko dobijo tip 2. Otroci, ki imajo sladkorno tipa 1, so pa res suhci, ponavadi jih kar pobira, tudi če jedo dovolj.
Nisem brala vsega, ti bom pa povedala kako je bilo pri nas. Jaz sem imela debelega otroka. Sicer ne toliko kot ti (po opisu), ampak ga je bilo vseeno več kot sošolcev. Nekaj zaradi presnove in genov, nekaj pa zato, ker rad je. Mi smo bili na zdravi prehrani od njegovega rojstva skoraj, pa je nekaj časa pomagalo, od srednje šole dalje si pa lahko samo mislite kaj se je zgodilo. V Stični je tud bi, pa je zelo malo shujšal v tistih 14. dneh, ker je že prej zdravo jedel in športal, potem se mu je pa seveda zafržmagalo.
Drugače je pa takole: delati je treba na samozavesti. Jaz sem že takoj pogruntala, da suh ne bo nikoli, da ga bodo seveda drugi zbadali ampak, da je treba narediti tako, da bo tega čim manj. Torej, najprej šport – tukaj sploh ni bilo problema, je bil celo v državni reprezentanci v svojem športu, čeprav shujšal pa ni. Je pa pridobil na samozavesti. Takoj, ko je prvič potožil, da ga sošolec zafrkava, je dobil navodila, kaj naj naredi- najprej kaj naj mu reče in je bilo že to dovolj (če ne bi bilo pa še kaj naj naredi). Sem bila klicana v šolo, ker je sošolec revček jokal, ko je slišal svoje, ampak sem uredila. Povedala kaj je bilo in da pričakujem razredno uro, kjer se bo otrokom razložilo kako je s tem zezanjem in kaj se lahko zgodi, če se to počne. Poleg tega je bil moj otrok, ker je bil samozavesten, simpatičen in pomagljiv in v bistvu kasneje skoraj ni imel nobenega problema s tistimi, ki so ga poznali. Ostale zna pa zrihtat. Tako da, menjava šole nikakor ni nobena rešitev.
Otroci se že od nekdaj obnašajo tako, da zbadajo drugačne: debeli so bajsi, tisti z očali so špeglarji … svoje slišijo tudi suhci, pa škilasti pa … Povedo kar vidijo. So tudi nesramni. Je treba otroka naučiti, kako naj se s takimi rečmi spopade.
Druga stvar pa je (tu bom pa najbrž jaz nesramna :-)), da je sin debel. Tudi, če se preselite, bo še vedno debel. Tudi, če je danes tako, da je nesramno in maltretiranje, če nekomu poveš, da je debel. To dejstva ne spremeni.
Njegov diabetes je slab izgovor, poznamo otroke in odrasle s tako diagnozo, tudi jaz jo imam. Ravno zaradi bolezni bi morali še bolj paziti na njegovo prehrano in tudi gibanje. Torej prevzemite odgovornost in naredite nekaj za njegovo zdravje. Pa to ni pismo drugim staršem.
Samo ena in edina rešitev je, shujšati mora. Tudi če je debel zaradi sladkorne se da. Sladkorna pomeni samo to da hitreje dobiva na kilogramih. Še zmeraj se prenajeda. Vidva kot starša sta odgovorna in sta krivec da je otrok predebel. Ne samo da se norčujejo iz njega, še prijateljev nima. Ne pomaga da menjavata razrede, kraje, učitelje…otroci so otroci in zmeraj bojo zbadali druge, ki izstopajo iz “normalnga” izgleda/obnašanja. Takoj naj gre na kaloričnid deficit, zvečer naj je zelo zelo malo, vsak dan naj naredi 10.000 korakov. Sladkarije odpadejo, prav tako naj bo vnos ogljikovih hidratov majhen in več beljakovin.
Še ena iz med teh ki smo bili v šoli vedno med tistimi ta izoliranimi.
Otroci prav zavohajo kdo nima samozavesti, močne volje, se boji, je negotov,… In vem otroci znajo biti kruti in izolirati nekoga. A je tudi v samih razredih hierarhija tako kod v družinah, sluzbah, prijateljstvih. Če si na repu se nate lahko spravljajo vsi. In ob ponovni menjavi šole vam garantiram da nebo bolje ker vaš otrok še vedno ni samozavesten. In vi ga boste naučili bežati namesto boriti.
Najdite mu krožek ki ga bo veselil. Vem da je zdaj vse zaprto ampak takoj ko se malo noramlizira pojdite v akcijo. Moznost je da bo pri izbrani dejavnosti nekaj časa podobno kod v šoli, dokler nebo pridobil potrebnih spretnosti in začel zaupati vase in misliti da mu lahko use in pozneje vrjeti da mu bo uspelo pri zadani nalogi brez kakršne pomoči. A dokler ne pride so te točke mu ne pustite obupati, naj hodi do konca tečaja
Napisali ste da dnevno telovadite pol ure. Vem da mora biti telovadba prilagojena sladkorni. Ampak pol ure na dan je absolutno premalo. Saj potrebuješ vsaj 10 minut da se za vadbo ogreješ in 5-01 min da se ohlasiš. In tako same vadbe skoraj ni. Sprehodi morajo biti hitra hoja da si na koncu zadihan (vsaj 5-6km v 1 uri) in trajati vsaj 1uro.
Pri hrani je treba vse tehtat (imamo sladkorno bolnico v druzini) in ne nekaj na oko. Iz tem lahko spremljate količino zaužitih kalorij in vseh sladkorjev za odmerjanje inzulina. Količina kalorij mora biti malo manjša od predpisane količine glede na njegovo idealno in ne trenutno težo.
Forum je zaprt za komentiranje.