Sima
Hej!
V knjigi dr. Oetker Drobno pecivo je opis crno- belega peciva; in sicer je lahko zlozeno v kroge, spirale , sahovnico, osmice, polza….Se nikoli nisem delala(kar komplicirano oblikovanje), na sliki zelo lepo zgleda.
Recept je pa takle:
Svetlo testo
250 g bele moke, 3 g pecilnega praska
presejemo in na deski v sredini kupcka naredimo jamico. Vanjo damo
150 g sladkorja, 1 zavitek vanilij sl., 1 steklenicko rumove esence in 1 jajce
Vse to zmesamo z delom moke v grpbo kaso.
125 g masla ali margarine narezemo na kosce, stresemo na testeno kaso, potresemo s preostalo moko in zelo na hitro ugnetemo v gladko testo.
Vse naj bo mrzlo, tudi roke in deska.
Temno testo
20 dag kakava( pravi v prahu – ne istant) zmesamo s 15 g ( lahko malo vec, ce ste sladkosnedni) in zlico mleka;
to mesanico vgnetemo v polovico testa, nato pa zacnemo kombinirati obe vrsti testa.
Opisem ti sestavo sahovnice, ker si to zelela, je pa najbolj komplicirana.
” Sahovnico” dobimo tako, da iz na 1 cm debelo razvaljanega svetlega testa izrezemo 5, iz temnega pa 4 enako doge in 1 cm siroke trakove, jih premazemo z beljakom in jih izmenicno po barvi zlozimo drugega ob drugega in na drugega .
Ker se slisi kar zapleteno, napravi prej s papirjem, da bos videla, ce je shovnica uspela.
Tako dobis kvader, ki ga ovijemo s tanko razvaljanim svetlim testom.
Zato rabimo 5 trakov svetlega testa.
Zavitek ali kvader postavimo za nekaj casa v hladilnik, nato ga narezemo na ploscice, ki jih postavimo v pekac na peki papir in damo v ogreto pecico.
175 – 200 stopinj pecemo 10 do 15 minut.
Preprostejsi za oblikovanje so ostale kombinacije, ki sem jih zgoraj nastela.
Vmes pa ni kremoe, samo beljak, da se lepo sprime.
Obilo uzitka in uspeha pri izdelavi. Jaz nisem za take hece, vidi se pa na krozniku zelo vabljivo. Lp Babi
Jaz sem delala po tem receptu, ki ga je na kulinariko poslala Nana in moram reči, da je odličen!
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=459&besede=šahovnica
Forum je zaprt za komentiranje.