Silikonski pekač/i
Kako naj se znebim vonja v silikonskih pekačih?
Preko kataloga sem naročila 3 pekače, ki imajo – meni osebno obupen vonj, poleg vsega pa sem si predstavljala da bo pekač le malo bolj stabilen. Ima kdo kaj izkušenj s silikonskimi pekači – modeli za torte? A se po peki kaj popravi njegova stabilnost, a je še vedno kot “žolca”?
Koliko silikon vpliva na biskvit in nadalje na zdravje, če ješ izdelke narejene v njem?
Hvala za nasvete in odgovore!
P, Maja
Hej!
Moji nimajo nobenega vonja.
Vedno ga moras poloziti na resetko pecice, nikoli v kak pekac.
Ker se res uvija, ga polozim na resetko in z njo v pec. Prav tako jemljes iz nje. Temu se hitro privadis.
Vse gre iz njega brez problema.
Lepo se opere.
Imam jih vec, nekaj manjsih tudi v obliki za otroske torte ali druga prigodna peciva – zvezda, smrecica, medvedek.
Z njimi sem zelo zadovoljna. Zdaj sem sla se enkrat povohat in nima sploh nobenega vonja.
Na zadnje vprasanje: kako vpliva na zdravje, ne znam odgovoriti.
Upam, da so testirali, preden so sli v prodajo.
Tudi pri mikrovalovnih pecicah je podobno. Eni trdijo eno, drugi drugo.
O silikonskih pekacih smo pisali leni, pobrskaj malo. Sicer o skodljivosti nisem nicesar zasledila.
Je pa res, da so lahko kvalitetnejsi in manj kvalitetni; tudi cena temu primerna. Lp
Babi hvala, najbrž je vonj še po tistem “novem” – tisti tipičen plastičen vonj ko odpreš novo posodo ali kaj podobnega. Bom pa še pogledala nazaj v poste kakega leta.
Jaz imam metuljčka, enega navadnega – kot ploščo in še enega za šarkelj, sem mislila da bo zraven priložen še kak recept glede količin sestavin, pa bom najbrž morala malo vadit…
Še enkrat hvala in lep večer!
Maja
Jaz sem prejšnji teden kupila prvi silikonski pekač. Je okrogle oblike z rebrastim obodom. Cena je bila 3.900 sit. Vonja pa ni imel nobenega.
Prvič sem v njem spekla jabolčno pogačo. Lepo se je spekla. Samo malo sem plesala okoli nje ko sem jo jemala iz pekača, nekako se nisem znala pripraviti. Pa je kar lepo šlo. Najbrž pa vaja dela mojstra. Sigurno bom kupila še kakšnega, v trgovini so imeli takooooo izbiro.
Lep pozdrav.
To pa tudi mene zanima – jaz še kovinskega nisem nikjer videla, kaj šele silikonskega. Če se prav spomnim je bilo v prospektu priloženem silikonskemu pekaču za navadne mafine od firme Fackelman (ali nekaj podobnega) naslikanih kar nekaj različnih velikost, a je žal realnost v trgovinah drugačna – tam kjer sem jaz kupile navadne sploh več ne naročajo od te firme :-((.
Tudi jaz sem spraševala za silikonski pekač za male muffine in ga tudi dobila in sicer ga ima Tefal (cena okrog 5 tisoč). Kupila sem ga v Mariboru v trgovini od Gorenja, imajo pa jih tudi v Merkurju v Ljubljani. Sem zelo zadovoljna, pekač ima nekako ojačane stranice, tako da se ne zvija in ga tudi napolnjenega s testom lahko držiš z eno roko. Tudi pomije se zelo lepo, veliko lepše kot Fleckmannovi, ki jih imam za velike muffine.
Babiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii .. zdravo!
Ma se potepam res malo po Evropi (zal sluzbeno, pa vseeno) , celo v Londonu sem bila en dan. Drugace pa veliko dela in kuhanja, pridno berem, samo pišem bolj malo 😉 Sem pa tudi v Kopru med drugim vsake toliko, pri onih prijateljih z enakim priimkom, ravno v nedeljo sva bila doli pri vas, pa jutri spet sibam v Piran sluzbeno, tako da se eno malo počutim že kot primorka! Dobr občutek!!
Meti .. v Mercurju se kovinskih nimajo (malih) kaj sele silikona. No, ne bom obupala, bom pa vsak teden tja hodila, nekje ga ze najdem! Ce pa ga kje vidis, se priporocam, pridem iskat, samo sporoci kam 😉
Sedaj v muffinih delam poskuse in na veliko pecem take in drugacne 😉
Nyah z loncem 🙂
Sama sem silikonski pekač (okrogel za pite) kupila v Kranju na Laborah v Boschevi trgovini.
Imajo kar veliko izbiro teh pekačev. Tudi za maffine za šest, cena je 3.300 sit.
Če katero zanima je tukaj št. telefona 04 235 50 50. Trgovina se imenuje Etis. Mogoče je tudi kje drugje ta trgovina, v Kranju je samo podružnica.
Lep pozdrav, Marija
Ob prebiranju spletnih strani sem naletela na to stran o silikonu
Zanimiv je podatek o vonju silikona. Ne vem, kaj pomeni beseda “temprajo”, a mora biti nekaj zelo pomembnega.
Prepisujem:
“Veljavni predpisi predpisujejo, da se po oblikovanju posameznega modela izdelki še 4 (štiri) ure pri 200°C temprajo.” in “Zaradi stroškovnih razlogov posamezni proizvajalci skrajšujejo proces tempranja ali pa ga v celoti izpustijo. Slabo temprani modeli zbujajo pozornost zaradi močnega lastnega vonja.”
Silikonski pekač ne sme odajati neprijetnega vonja. Če ga oddaja ni narejen pravilno ali pa je iz slabih sestavin. Dobre informacije o silikonu dobite na spodaj omenjeni spletni strani zgornja vrstica Kaj je silikon.
http://www.tm-shop.si/shop/page/doc/docid/22/
Lp
Moja najnovejša pridobitev: silikonske podloge za pekače (namesto peki papirja). Zaenkrat (po dveh pekah) sem zadovoljna. Velike so točno toliko kot pekači od pečice, še tistega malo robu ni, ki ostane pri peki papirju (če režeš direkt z rolce). Speče se lepo, na rešetki ali na pekaču. Samo drago je – eden ne, a jaz imam vendar 6 pekačev, da lahko menjavam:-(((
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.