Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Shranjevanje suhega sadja in orehov

Shranjevanje suhega sadja in orehov

Pozdravljeni,

No, pa sem si rekla, zdaj pa resnično ZADNJIČ poskusim s kakšnim vprašanjem na tem forumu, ker doslej na moja povsem splošna vprašanja ni bilo NOBENEGA odziva.

Zanimajo me vaše izkušnje s shranjevem suhega sadja (fige, slive) in orehov čez zimo.

lep pozdrav
Dana

Hej,Dana!Jaz cele orehe in mandeljne lepo suhe shranim v pleteni kosari
na podstresju.Ni misi! Ko jih rabim,jih natolcemo sproti,otroci pomagajo.
Nekaj jih imam v kosaricah v stanovanju-bolj za okras.

Sama susim slive,visnje,vcasih tudi manjse temnomodre fige in gobe v
el.susilniku.Shranim jih po prilozennih navodilih v suhe kozarce,ki jiih zamasim s plutovinastimi zamaski.Gobe tudi v celofan vrecke.Samo ta celofan se mi ne zdi vec popolnoma enak tistemu od nekoc.Malo me spominja na dodano plastiko;mogoce se motim.Dobre so tudi platnene vrecke.Sadje,ki se mi ne zdi prav suho,pustim se nekaj casa v culi iz gaze in
potem spravim v kozarce.Enkrat nisem bila popolnoma prepricana v suhost,pa sem tiste dala v zamrzovalnik.Ta me vedno resi dvomov.
V gobe se radi naselijo neki molji in potem ,ze ves, crvicki…Pazim ze pri susenju,da je goba zdrava.Sicer nimam tega toliko,da ne bi kmalu pojedli.

To je nekaj mojih iskusenj po navodilih in je vse OK.
Kaj si pa tekega sprasevala,da nisi dobila odgovora?Jaz skusam vedno odgovoriti,seveda ,ce znam. Lep pozdrav Babi

Živjo,

mi shranjujemo čez zimo orehe tako: natolčemo, preberemo in zdrava jederca zmeljemo in shranimimo v vrečke in v hladilno skrinjo. Pakiraš pač toliko kot potrebuješ. Oreh obdrži svoje lastnosti in najbolj pomembno ne zaredijo se “živalce”. Verjetno lahko zamrzneš tudi jederca,…

LP

Hej,zamrznjena orehova jedrca imam cez poletje.So imenitna.Ko gre hci mimo zamrzovalnika, vedno kaksno sune in poje.Pravi,da je tako
lepo hrustljavo.Ker nimajo v glavnem skoraj nic tekocine,samo olje,niti ni tako ledeno.

Dana,jaz shranjujem bolj po starem; v stilu spodnje pesmice,ki ti jo kot bivsa trsica poklanjam.

Za zimo

Mama stavi na police
jabolka in suhe slive,
marmelade in kompote
ter se drugih vrst dobrote.

Stara mama zelje reze,
Metka pa cebulo veze.
Mihec v klet krompir pospravlja
in hiti kot mala mravlja.

Lep pozdrav Babi

Res ste me presenetili z odzivom in hitrostjo. Še zlasti pa, Babi, ki je suhoparen odgovor nadgradila še s pesmico. Iskrena hvala obema.

Če sem prav razumela, potem naj suhe slive in fige dam v steklen kozarec s plutovinastim zamaškom. Kaj pa patentni kozarec – bi to tudi šlo????

Orehe bomo pa verjetno kar izluščili in zamznili.

Še enkrat hvala za trud in čudovit jesenski pozdravček iz Gorenjske

Dana

Hej,glavno,da je dobro suho,potem lahko zapres s cimerkoli,tudi s celofanom ali v patentnih kozarcih.Jaz pac imam take kozarce s pluto.Sicer je moja nona prisegala na stare bombazne prevleke za blazine,ki jih je tesno zaprla,da niso prisle ” zvauce ” in je dihalo.Opazila pa sem,da krhlji,ki so ze dobro posuseni v taki vreci pridobijo malo na vlagi iz zraka in so nekako prijetnejsi za zvecenje. Redno pregledujem vse shranke,ker je prevec dela,da bi se pokvarilo.
Lep pozdrav z burjaste obale Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close