Shranjevanje buhteljev
Jutri jih bom pekla, sedaj pa me zanima, kako naj jih shranim, da bodo v nedeljo še kolikor toliko sveži? (časovna stiska, zato pečem že jutri)
Aja, nimam nobenih posebnih posod ali vrečic, tako da to pri meni odpade. Prosila bi vas za praktične nasvete, takšne že morda rahlo pozabljene…
Lep pozdrav!
V mojih navodilih za zamrzovanje kvasenega testa ( buhteljni, potica, kruh),
pise: Se malenkost mlacno zavijemo v alufolijo ali prozrono folijo in to v vrecko za shranjevanje zamrznjenih zivil.
Ravnam se po navodilu. Ko odtajas, lahko buhteljne v alufoliji se malo pogrejes vpecici. Bodo kot sveze peceni. Lp
Evo, poročilo za buhteljne:
katastrofa od katastrof. Premokro testo, pa še vzhajalo je zelo slabo.
Ne vem kje sem ga zamigala. Edino kar sem spremenila je, da sem dodala še mičkeno sladkorja, ostalo pa vse po receptu. Torej, nisem spekla buteljev, ampak kar neko kvašeno pecivo. Naredila pa sem takole: polovico testa sem dala na peki papir v pekač, namazala do polovice z evrokremom , ostalo z malinino marmelado, nato sem preko, lahko rečem, kar polila še ostalo polovico testa ter dala peči.
No, konec koncev si otroci oblizujejo prste in hvalijo na vse pretege, pa čeprav nima oblike buhteljev, temveč je samo, neko, na rezine narezano pecivo. Važno je, da sem nekako porabila neuspelo testo in da so otroci zadovoljni.
Bo pa drugič bolje.
Še tole: spekla sem olive v testu. Tudi te so izredno okusne.
Full sem vesela, da sem “odkrila” tale forum, kjer ste vse izredno prijazne, uslužne, skratka, prekrasne punce. Da ne rečem koliko super receptov in nasvetov je gor. Super ste!!
Hej, Barbi!
Vedno, ko kdo potozi, da mu ni uspelo, se cutim nekako odgovorna.
vedno delam po tem receptu in so dobri; testo lepo za valjanje in zavijanje, pa se marmelada mi ven ne stece.
Po opisu sodec, si naredila premehko testo. Ne razumem pa zakaj, ce si delala tocno po receptu. Ko si opazila, da je premehko, bi lahko samo dodala moko. zakaj ni vzhajalo, tudi ne vem. meni, ze oblikovani takoooo
narastejo.
Leta nazaj sem se zmotila in na 1/2 kg moke dala 1/2 l mleka namesto 1/4.
Po prvem vzhajanju ( lepo naraslo) sem takoj ugotovila, da je premehko.
Mirno sem primesala se 1/2 kg moke in dala ponovno vzhajat. Sele nato razvaljala in oblikovala buhteljne. Spet vzhajala. Se nikoli niso bili tako rahli in dobri. Od takrat veckrat kvaseno testo pustim dvakrat vzhajati in sele potem valjam.
Glavno, da so otroci pohvalili:)))
Si delala po tem receptu? Saj drugega nimam:)
1/2 kg moke, 1/4 l ,mleka, 2 rumenjaka, 1 jajce,10 dag sladkorja, 2 – 3 dag kvasa, 10 dag masla, lim. lupinica, zlicka soli….
Lep pozdrav Babi
Babi, hvala vam za skrb, vendar vas prosim, da si ne ženete k srcu.
Sej vem, tudi mami me je vprašala, zakaj nisem dodala moke 🙂 Nisem je zato, ker sem, premalo izkušenj pač, mislila, da bo potem, ko testo vzšlo, bolje :))) Ko pa sem videla, da ni nič bolje (logika!) sem se bala, da bom vse pokvarila, če ga bom takrat mešala in kakšne zganjala z njim, zato sem naredila kar tako, kot sem pač opisala :))
Do sedaj sem res samo kakšne 2x delala kvašeno testo, zato danes takšna zmešnjava v moji kuhinji :))
Ma ne vem. Delala sem točno po vašem receptu, razen malo več sladkorja, ampak sem vseeno izgleda nekje naredila neko napako. Mleko za kvasec sem tudi vzela iz tega 1/4l, nisem nič dodajala…
Mah, nekje sem pač zamigala. Prava reč. Bolj bi mi bilo hudo, ko bi morala zavreči, to pa…uff, izredno sovražim, da se s hrano ne dela spoštljivo.
Itak sem mnenja, da se na lastnih napakah največ naučimo, zato so taki dogodki več kot dobrodošli 🙂
Zdaj pa še tole: pri krapkih mi je ostalo nekaj nadeva. Mislila sem, da bi ga jutri porabila za peko pitulic. Bi to šlo?
Sedaj vem, zakaj je bilo včerajšne testo premokro. Sem si “prišla gor” 🙂
Takšna je ta stvar: na balkonu imam omaro (živim v bloku in je pač prostorska stiska) v kateri sem si naredila kar shrambo. No in tam shranjujem tudi moko. Ta je seveda sčasoma postala vlažnejša, kot je moka običajno. In ravno zaradi tega je bilo testo premokro. Danes pa sem po enakem receptu delala testo, vendar z moko, ki sem jo včeraj kupila in vse je OK.
Mimogrede, pitulice so božanske, pa to že itak vse veste 🙂
Želim vsem lepe praznike!
Forum je zaprt za komentiranje.