Shranjevanje bazilike
Letos imam bazilike dovolj in prevec, raste krasno, se vedno poskusa cvetet, ampak lani me je izucilo – prva prava ohladitev jo je pobrala. (“vse je pokoseno, vse je pomorjeno..”). Rada bi jo shranila, pa me zanima, kaj mi priporocate: vlozeno v olivno olje ali v freezer?? Kaksne so vase izkusnje z enim in drugim?? Koliko casa se ohrani vlozena v olje (ta nacin mi je nekako bolj simpaticen)??
Mojstrice in mojstri, prosim za vasa cenjena mnenja in navdih!!:))
Pozdravcek,
Proxima (ki se vedno slisi travo rast, zadnje dni tudi alge..:)))
Hej,Proxima!
Ravnokar sem gledala oddajo o slovenskih zamejcih na
TV Koper ,ki jo vsako soboto ob 18 h vodi Kofolova.
Zadnjic je bila druzina z ogromnim sorodstvom(celo v Rusiji) iz hribov nad Cedadom,danes pa nona iz Gropade nad Trstom. Spomnila sem se nate.
Izrazi,govorica,obicaji…Nona je zakljucila razgovor tako,da je omenila,kako uci svoja dva vnuka( kajpada none) stare ljudske pregovore v narecju.
Pohvalila ju je,da jih znata zdaj ondva vec,ker je sama ze kaj pozabila.
Zdaj pa k baziliki. Na zalost je bazilika enoletnica.Vsako leto premine,tudi ce ni zmrzali.
Tudi meni ni prevec simpaticna tista zmrznjena,za v omake,se nekako,v solate pa ne.
Naredim tako:listice opalknem in jih dobro popivnam med dvema p. brisacama.Potem enostavno v manjse vrecke,iz katerih iztisnem cimvec zraka.Kako?Preden tesno zavijem elastiko,porinem v vrecko slamico in
enostavno izsrkam zrak.Je prav zabavno videti,kako se stisne.
Vnuk je ze kaksno leto ekspert v tem.Seveda on izsrkava in ponovno napihuje.Krasna igra!Zdaj je to resnejse!
Potem pa v zamrzovalnik.
Glej,nikjer ni nobenega recepta za shranjevanje bazilike v olju.Toda,po logiki,ce lahko dam baziliko v olje,ko mariniram fetko, posusene pelate in
oljke,pa zdrzi,bo zdrzala tudi sama bazilika.Je sicer ne vlozim veliko in tudi zmanjka kaj kmalu,zato ne vem,koliko casa naj bi ostala dobra.Mi jo ponavadi uspemo porabiti tja do novega leta.
Oberem listice cim kasneje,seveda dokler je se lepa.(Zdaj mi nekaj vejic celo cveti.)
Nadaljujem kot zgoraj,le da res narahlo posolim in se malo pustim in spet popivnam tisto malo vode.Vzamem zelo ciste-sterilne manjse zanimive kozarcke.Nalagam na tesno tesno.Vmes med plasti malo olivnega olja in do konca.Zaprem in v hladilnik.Na sreco imam dva.
Rabim za solate in kaksno hladno omako.
Tako jaz,da vidimo,kaj bodo druge rekle. Ne prevzamam odgovornosti,ce se ti bo pokvarilo,ker je to res samo moja pogruntavscina.Ce se ti bo pokvarilo,bos ze opazila in vrgla stran.
Ti slisis travo in alge rasti;jaz pa se ze nekaj dni ubadam s crickom,ki sem ga verjetno prinesla skupaj s tistimi par slivami,ki so uspele dozoreti.
Prav mi je! Zakaj ne morem prinesti samo sadja,ampak vedno okrasim kosaro s kaksno vejo in listi?! Dam na estetiko.
Ga ne najdem,samo slisim enkrat tu,enkrat tam. Zelo glasno in prodorno!
Se mackona sta v luft!! Lep pozdrav Babi
Hvala obema.
Babi, tvoja logika o fetki v olivnem olju se mi zdi blizu, le da imam pri tistem receptu na sumu cesen, da pomaga konzervirat – ker ima bojda mocan antibioticen ucinek. Tako da me malce mika vlozit v olje oboje skupaj, itak pase v vecino kombinacij. Bom poskusila eno in drugo; cetudi podaljsam sezono za en sam mesec, bo se vedno vec kot sicer. Suha bazilika je res bolj dolgcajt.
Ja, narecja so strasno zanimiva stvar. Imam nekoliko glasbenega posluha, kar se mi pozna na hecen nacin: cim sem dan ali dva v druzbi s Stajerci ali Primorci (sama sem ljubljancanka), se jih nekako “nalezem”, pa me potem kar zanese po njihovo..:)) vcasih se mi kdo celo posmehuje na ta racun;)) Ampak je tako zanimivo, na primer, ne samo besede in melodija, celo stavcna skladnja je cisto drugacna, na primer stavki z zanikanjem – kar usesa naspicim, ko jih slisim..:))
pozdravcek,
proxima
Hej,cesen,prav razmisljas! Jaz si vlozim v kis (na palcki od raznjicev) stroke cesna in na dno kar nekaj osmukanih listicev bazilike.Dobro zacepim in dam na sonce najmanj za 14 dni,potem izvlecem cesen,precedim skozi gosto sito ali gazo in prelijem v oprano steklenicko,vrnem cesen in imam dobro odisavljen kis,ki ga uporabljam tudi za marinade.Naredim tudi pehtranov kis.
Lep pozdrav Babi
Mi jo shranjujemo na oba načina
– nekaj je damo v zmrzovalnik – je ne damo v vrečko, pač pa jo sproti – ko ima moj mož žetev, ker imamo bazilike za malo njivo – dajemo v plastično posodo za zamrzovanje, vsakič nekaj šopov lista zravem tako da je do konca sezone polna ena velika škatla.
drugi način: natrgamo baziliko, čez olivno olje in en strok česna za “razkužilo”, damo v hladilnik, zdrži nekaj mesecev, če le poskrbiš, da nikoli ne gleda (potem ko uporabljaš” bazilika ven iz olja – olje mora biti vedno čez liste, česen pa noter do konca! Tako res zdrži. Zadevo imamo v hladilniku, olje sicer postane tako gosto, skoraj želejasto, vendar je to stvar 1 minute na sobni temperaturi pa je spet enako.
pozor: rdeče bazilike ne dajajte v olivno olje, ker spusti barvo in vse skupaj potem zgleda bolj bljek, čeprav ni z okusom nič narobe.
Lp
T.
v zmrzovalnik se da lahko tudi peteršilj, origano, drobnjak in bojda tudi timijan, čeprav slednjega raje sušim. Ostale pa z mezzaluno samo fajn sesekljamo (ne z multipraktikom, ker dobi tak priokus po kovini, ker je prehitro sekljano), pa damo v škatlice ali vrečke in ko kuhaš samo z žličko popraskaš in imaš – svežo začimbo.
T.
Hej,na balkonu imam tudi drobnolistno baziliko,rdece se nisem imela.
Drobnolistna ima enako aromo kot sirokolistna, zelo primerna tudi za dekoracijo.Vedno imam tudi majhne chilije,ze zaradi grmicka,ki je zelo privlacen s svojimi zelenimi,rumenimi in rdecimi majhnimi plodovi(istocasno) tudi na mizi v kuhinji namesto sopka(seveda v primerni posodi).
Nekaj jih posusim na vrvicah(sivanka z rafijo) in naredim obrocke,nekaj vlozim v olivno olje.
Osmukane liste petrsilja in zelene zamrznem v malo vecjih vreckah in jih
ze zamrznjene z valjarjem ali kar z dlanmi zdrobim,nato pa v manjse
plasticne skatlice.Tako se izognem zamudnemu sekljanju.
Tinkara,res sekljanje z multipraktikom pusti priokus.
Malo se vlazen petersilj nasekljam z nozem in ga stlacim v odsluzene posodice za led in zamrznem;tako dobim kocke,ki jih stresem v vrecke in po potrebi jemljem.
Preden bi bazilika prenehala “ziveti”,vejice porezem,dan v loncen vrc z vodo in v kratkem casu pozene koreninice.Tako zivi bazilika se nekaj casa v
kuhinji.
Drbnjak pri nas prezivi zimo v svetlem prostoru za stekleno steno na vrhu stopnisca v bloku.Tako ga rezem vso zimo.
Pred casom je bilo govora o moznarjih. Pri sorodnici v Trstu sem videla krasen,iz *oljcnega* lesa izdolbljen moznar z enakim betkom.
Naj bi bil zelo ustrezen za trenje cesna in zelisc.Pred uporabo ga je(po navodilih) namazala z olivnim oljem. Si ga bom omislila,ker sem se spomnila,da je nona trla cesen vedno les na les.To je bilo njeno pravilo,
zlasti za omake.
Lep pozdrav Babi
Oj, mi imamo takega iz kamna. Najboljši je na hitro pripravljen domači pesto, a ne?
Sicer pa blazno dobra omaka pride tudi iz pretlačenih posušenih paradižnikov in orehov, malo olivnega olja in mici bazilike… mega… ma, moja taščica je pol Italijanka (pred kratkim to svoje znanje italijanščine uporabila za prevajanje knjige Vanilija in čokolada, si predstavljaš pri 63 je prvič prevajala :-)), njena politalijanska kri pa je v mojem možu – ključ samo četrtinki – še vedno tako močno aromatizirana po olivnem olju, parmidžanu in ricotti, da bi mi umrli brez tega v hladilniku… navadno olje imamo le kdaj za cvrtje, sicer pa samo olivca… naš mali pa je po moje itak otrok posebne sorte – no, za celinsko Dolenjsko gotovo – baziliko ima za grickanje tako mimogrede, kapre hrusta kot da so bonboni, da o olivah, ki jih je pri 8 mesecih kradel s pladnjev na prijateljičini poroki, sploh ne govorimo… pesto bi jedel še za zajtrk… jaz, celinska Prekmurka, ga komaj dohajam :-)))
A male čilije si vzgojila sama ali kupila?
Drobnjak pa nima pri nas kje preživeti, ker nimamo ene okenske police v bajti (ah, saj ne bo večno, čez dve leti bom tudi jaz imela mega začimbe čez zimo, tako pa smo bolj poletno sveži… je moj ljubi zadnjič ždel med začimbnimi lončki zunaj na trati, žalostno gledal in vzdihoval – po moje se je poslavljal od bazilike :-)) Za letos bo počasi res konec…
T.
da se jaz povem svoje izkusnje z baziliko. vcasih sem jo dajala v olivno olje,a ni bilo “ta pravo”. no,za kake omake o.k. potem sem jo pa pricela dajati v vrecke v hladilnik /podobno kot babi/. na zacetku ni bilo prav uspesno…ostalo je prevec zraka:)) zdi pa se mi,da je le sveza “ta-prava”!!
rdeco sem imela samo enkrat! prav lepo izgleda na balkonu. po aromi in okusu ni bilo razlike. lp petra
Hej,deklice!
Grem po vrsti.Tinkara,mislim,da bi se s tvojo tasco kar lepo razumeli.
Cestitke za prevod!!! Moja nona je bila prava Furlanka(malo drugacna kuhinja),druga pa Slovenka iz Brd.Torej sem jaz tudi cetrt.Za interno rabo tudi sama kar nekaj prevajam.
Zdaj bo po Tv oddaja o Primorcih,ki so se med obema vojnama preseljevali v Makedonijo. Podobna pa je bila o Bricih,ki so se naseljevali v Prekmurju,zaradi podarjene zemlje.Najvec so gojili beluse, na ogromnih poljih. Take oddaje imam zelo rada.
Chili semena mi da soseda,ker jih redno shrani(jaz nisem tako pridna).Zgodaj spomladi jih posejem in gojim v kuhinji,potem pa presadim na balkon.Res zelo dekorativni grmicki,ki mi krasijo balkon do pozne jeseni,da o uporabi ne govorim.Z njimi tudi okrasim novoletna darilca.
Tvoj fantic ima res gene.Hcerka je tudi ze pri enem letu jedla radic z olivcem
kar iz sklede sredi mize,pa surov finochio je pogrizla kot jabolko.
Imam dva mackona,ki vsak dan pojesta nekaj listicev zelenjave ,kuhane ali surove z olivnim oljem.Imam ju na sumu,da ju privlaci olivno olje.Moram zelo paziti na steklenicko,ker bi takoj polizala ob zamasku,kjer disi po olju.
Petra,pravi cas bos zvedela za moj izgled,ce zdaj kaj namignem,bo zavajalo druge.OK? Zal mi je,da te ne bo.No,se bos pa drugje lepo imela!
Strinjam se s tabo.Bazilika je najboljsa SVEZA,toda v sili VRAG TUDI MUHE ZRE!!!
Lep soncen dan Babi
No, ko boš izvedela, kje se ga dobi, mi kar sporoči, ga bom možičku kupila za RD – lani je dobil mezzaluno, letos pa bi mu kaj takega dala… Ker je taaaaak frajer, da je joj za štedilnikom – si lahko predstavljaš, da bi on sem gor bolj pasal kot jaz… jaz samo posodo pomivam in se redim :-))
Hvala za info, če boš kaj izvedela…
T.
Hej! Na zalost cez mejo v Trst ali blizje bloku.Bom povedala trgovino.
Joj,Tinkara;imam slabo vest.Enkrat si vprasala za ne vem kaksno jed.
Napisala sem recept in potem dobila nekaj odgovorov,kako je uspelo.
Od tebe ga ni bilo.Ves,takrat sem bila se v fazi dvomov,ce recepte sploh resno rabite…No,napisala sem nekako takole: Sem vesela,Tinkara
pa nic! Mogoce se ji zdi prezahtevno. Ti si pa odgovorila:Tinkari se ne zdi prezahtevno,le ob delu z otrockom nima casa.(v tem smislu)
Postalo me je sram,kar zardela sem.Danes se ti opravicujem:sicer nisem mislila kaj hudega,le ker si ti prosila in so se potem druge oglasale,sem res
sklepala,da se ti zdi malo prekomplicirano.
Ves,vedno mislim na vas,mlade mamice,kdaj in kako vse zmorete poleg sluzbe. Saj se veckrat spomnim,kako sem vcasih norela,da bi bilo vse v redu.
Knjige Vanilija in cokolada ne poznam.Je ze izsla?Povej mi kaj vec.Vse knjige,ki imajo v naslovu kaj v zvezi s kuhanjem vsaj preberem,ce ze ne kupim.V Angliji lahko kupujes najkvalitetnejse knjige v zepnih brosiranih izdajah poceni.No,to itak ze ves! Lep pozdrav Babi
Tvojemu mozu pa cestitke,tudi moj zet rad cara,se zlasti z zacimbami in me redno z njimi oskrbuje.Moz pa naredi krasne zgance in tudi zele iz kutin ali kislih jabolk. lep da
Moje dame, za vse predloge in debato, ki se je razvila ob tem, sem vam neznansko hvalezna.
Babi draga, tista o genih pa verjetno drzi. Sama sem Ljubljancanka z nekoliko kompliciranim pedigrejem, vsekakor je bila ena od mojih prababic primorka (druga stajerka, tretja beograjcanka, cetrta iz crnogorskega primorja..:)) skratka, zanimiva mesanica). Pri nas doma so kuhali zelo klasicno, podmeti, do nespoznavnosti zdusena zelenjava, zrezki, golaz.. (not that there’s anything wrong with that..:)) moja kuhinja se pa v zadnjih letih nagiba v razpoznavno mediteransko smer z eksoticnimi podtoni.
Hcerkica moje sestricne je pa tudi pri 11’5 mesecih (na krstnem slavju) stala ob klubski mizici in se z eno roko naslanjala na mizo, z drugo si pa tlacila v usta kruhke z olivnim namazom tako, da smo krepavali od smeha.:)) kot ji prej ne bi dali dva tedna nicesar za jest.. Baje otrocici pred rojstvom zaznavajo okuse hrane, ki jo zauzijejo njihove matere, in se ji ze takrat zacno privajati. Me zanima, kaj bo na tem..:))
pozdravcek,
proxima (s srcem in mislimi se od prejsnjega tedna nekje na strunjanski obali..:))
babi,moram ti odgovoriti! v krogu znancev sploh ne veljam za radovedno osebo:)) tokrat pa mi je pisanje ene od forumovk /pozabila ime!!_sorry/ nekako “prineslo na plan” mojo predstavo! o tebi konkretno! moram ti povedati,da sem si te v zacetku /maj-junji?? / drugace predstavljala. sedaj vec ne vem,tocno kako!? potem pa je pricela tvojea “slika” dobivati barve,dimenzije,duso…itd.itd. zato ta moj “firbec”!! vcasih se mi zgodi,da cloveka po glasu,pisanju…cisto narobe “ocenim”, vcasih pa zadenem precej blizu! zato me je to zanimalo!
zelo mi je zal,da se ne bomo videli!! tisti vikend je res nekaj “posebnega”….”na programu” ! ce bi pa bilo vreme zelo slabo…se pa zna zgoditi,da bo tisto “posebno” prestavljeno!? saj ves,kaj mislim….drzim pesti za slabo vreme…:) vsekakor pa,mislim,da bomo imeli se kdaj priliko! babi,zelim ti lep dan /kolikor ga se je../ pa uspesno kuhanje!! navsezadnje si zvezda,hoces ,ali ne…:)) lp petra
hm, tale začetek pa me spominja na moja dopisovanja z mojo babico, ki še kar trajajo in to na papir in z lepopisom, kolikor ga je še ostalo v meni :-))
Draga Babi! Mislim, da nisem ta prava Tinkara, ker sem na tem forumu natanko od trenutka, ko sem iskala recept za enostavno torto. Verjemi – jaz bi odgovorila – in opisala vso kuharsko blamažo, kako sem se lotila tvojega recepta… Tako da, ne imeti slabe vesti, vsaj zame ne… si bomo pa še kdaj kaj izmenjali in takrat bom gotovo sporočila, kako je izpadlo. Prav?
Slastne kuharije
T.
Da, knjiga je že izšla, po naključju pri založbi, pri kateri od 1. septembra delam tudi sama – Prešernovi družbi.
Avtorica knjige je Sveva Casati Modignani, gre za roman, ki pa ni ravno tipičen ljubezenski – o ženski, ki ima dovolj varanja in izbruhov svojega moža, zato ga zapusti in mu pusti v oskrbo 3 otroke, ki jih je dejansko vseskozi vzgajala, a hkrati tudi dušila. No, kot se izkaže, tudi sama ni ravno svetnica…. Knjiga mi je bila všeč, ker ni sluzasta in poapasta od cukra, pač pa izredno trezna… Priporočam prevod ali izvirnik…
Lp
T.
Hej,Tinkara!
Pa sem hotela na koncu dodati,ce to nisi ti,naj vseeno velja pa za
“ta pravo” Tinkaro.
Pismo babici,na lepem pravem papirju! Se vedno pisem pisma.
E maili so zame bolj telefon.
Hvala za informacijo o knjigi.Jo bom prebrala.Poleti sem brala Kuhinjo
Banane Josimoto.Prijetno branje.Prav rada bi prebrala o tvojem spopadanju z enostavno torto ,saj sem prepricana,da bi izzvenelo krasno in zabavno.
Mogoce ze ves,da se je meni prisesala pokrovka na posodo,kjer so zdeli krasni skampi v buzari in je nisem mogla odpreti, dokler nisem izbrskala vse svoje znanje iz gimnazijske fizike.Ta cas so gostje ze odsli.
Na sreco smo imeli skampe v dveh posodah. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.