sezona buč in bučk….
Pozdravljene!
Poleg gajbice raznoraznih buč in bučk (okrasnih in jedilnih) sem od sorodnice dobila tudi kup okusnih receptov za bučno ozimnico – razne marmelade in džemi z vsemi mogočimi dodatki (z borovnicami, robidami, josto, ribezom, suhim sadjem, kakijem, kutinami…..). Če bi katero zanimal kak konkreten recept, naj napiše…
Tale vikend je bil pri nas v znamenju bučnih jedi: v petek bučna kremna juha, v soboto polpetki iz bučk (bacek, hvala!!), včeraj pa v pečici pečena, z rižem polnjena muškatna buča. Vse je bilo tako njami, da so vsi rekli, da bi še…!
Joj, si mi kar lušte naredila. Super dober je štrudel iz tistih velikih oranžnih buč, ki jih uporabljajo pri izdelavi bučnega olja. Štrudel ima tako svojsten okus. Prvič sem ga jedla pred leti pri tašči v Novem Sadu. Seveda pa je treba te bučke malo bolj sladkati kot tiste navadne. Nekaj dni nazaj pa sem slučajno videla po TV, da so pekli tak štrudel, vendar so na bučke posuli še malo maka. Bom šla v akcijo, da nabavim to bučo.
Lep pozdrav in dober tek!
Do mene je tudi prišla zbirka receptov.
Tu je recept iz zbirke za marmelado:
BUČNA MARMELADA
SESTAVINE:
500g bučnega mesa, 500g želirnega sladkorja, 1 ščepec mletega ingverja, 1 ščepec cimeta, sok 1 limone.
PRIPRAVA:
Bučo razpolovimo, olupimo in z žlico odstranimo peške skupaj z mehko notranjščino. Odtehtamo 500 g bučnega mesa in narežemo v majhne kocke. Bučno meso zmešamo z želirnim sladkorjem, ingverjem, cimetom in limoninim sokom in pustimo namakati 1 – 2 uri. Potem zmes na majhni vročini počasi zavremo. Preden jo zlijemo v kozarce za vlaganje, mora masa 5 minut klokotajoče vreti.
Tu je še en recept za solato:
BUČKE V SOLATI
SESTAVINE:
1 kg bučk, 2 žlici majoneze, 1 žlica gorčice, 5 strokov česna, olje, kis, poper, peteršilj, sol
PRIPRAVA:
Bučke olupimo, narežemo na kocke in skuhamo v slanem kropu, 1 dl odcejene vode shranimo za preliv. Vse sestavine zmešamo, prelijemo z odcejeno vodo in pustimo stati nekaj časa, da se ohladi.
Ker prepisujem, se spodobi navesti vir:
Zbrala in uredila Marija Bole
Šmartno ob Paki 106, 3327 Šmartno ob Paki
Jaz jo delam takole: na olivnem olju popražim česen (enih 5 strokov), da zadiši, dodam nakockane bučke (katerekoli, če le imam, rada dam hokaido, ker je juha potem taka mal oranžna), včasih tudi malo krompirja (prav tako narezanega na kocke). Malo podušim, zalijem, solim, popram, dodam začimbe (lovor, baziliko, timijan, na koncu pa še peteršilj). KUhamo, dokler bučke (in krompir) niso mehke – to je kar hitro, pribl.10 min. Kuhano zmiksam s paličnjakom, na krožniku pa si potem vsak sam po okusu doda kislo smetano, opečene kruhove kocke (porabim star kruh), včasih pa tudi s popraženimi bučnicami. Dober tek!
Jutri pa napišem še kak recept za bučno ozimnico.
Jaz naredim juho tako, da v lonc dam želejno količino vode, notri dam dva mala krompirja, olupljena in narezana na ploščice, malo hokaido buče, ponavadi na liter vode, dva kosa 5 x 5 cm, juho zavrem, solim in začinim (majeron, bazilika, poper, lorberjev list, malo rdeče paprike, en česen ali dva) . juho kuham, da je krompir kuhan, potem spiriram s paličnim. Potem pa kakor je, ali nardim podmet s moko in kislo smetano ali pa dam samo malo mleka. Potem še zakuham, zelene rezance, krpice, gresove cmoke, dam ostanek riža notri….ali……pa samo jušne kroglice…….kaj imam ali kakšno je razpoloženje…….
Marmelada iz bučk in kutin (tole bom zanesljivo delala, čeprav sem rekla, da letos pa zares nič več!):
2 kg bučk, 2 kg kutin, 30 dkg sladkorja, žlička mletega cimeta in žlička mletih klinčkov, 1 dl ruma, sok ene limone
Cele kutine mehčamo v pečici (evo, to je tisto, kar sem pred kratkim spraševala) 1 uro pir 170 stopinjah, nato jih olupimo in narežemo. Narežemo tudi buče in jih s sladkorjem dušimo 20 minut. Nato pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo limonin sok, cimet in klinčke. Kuhamo še 5 minut in vroče polnimo v kozarce.
Al pa tale: buča in kaki
2 kog buč, 2 kg kakija, sok treh limon, 30 dkg sladkorja, pest sveže melise, želirno sredstvo.
Buče narežemo na kocke ali naribamo, kakije olupimo in odstranimo peške. Buče s sladkorjem kuhamo 25 min., nato jih pretlačimo. Dodamo narezane kakije in kuhamo še 15 min. Na koncu dodamo limonin sok, meliso in želirno sredstvo. Vroče polnimo v kozarce.
In še druge kombinacije: buča+jabolka+korenje, +ribez(ali josta), +robide, +korenje, +grozdje+ananas, +slive, + brusnice, +medene tepke, +bezgovi cvetovi, +marelice, +margolane, +pomaranče, +borovnice, +rdeč in zelen paradižnik, +sok jerebike, +sveže fige, +maline, +pomaranče in grenivke, +suho sadje v rumu, +mandarine, banane.
Skratka, tega je ogromno, tako da če koga zanima kak konkreten recept, ga bom napisala.
Pa lepo pozdravljene.
Naredi se čisto enako kakor jabolčni, samo da namesto jabolk naribaš bučke. Če vzameš te navadne bučke (znotraj so bele), je tudi okus precej podoben jabolkam, če pa ga delaš iz tistih oranžnih buč, tam moraš dodati pa dosti več sladkorja, okus je pa nekaj čisto posebnega. Ko sem prvič jedla tak štrudel, mi je bil okus tako nenavaden, sedaj ga imam pa raje kakor jabolčnega, vendar težje pridem do teh buč.
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.