Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Sežana: Vprašanje za Sežančane

Sežana: Vprašanje za Sežančane

Še kaki Makedonci se bodo našli zraven (proti Albancem), ki pa so mi drugače v redu…Govorijo Slovensko, prijazni, odprti.

Ampak saj priseljenci iz južnih republik so v vsakem mestu in v vsakem predelu mest, ne razumem čemu tak direndaj in nestrpnost.
Če vas moti stopnja asimilacije, inkluzije, se obrnite na politiko, dajte predloge za boljšo vključitev, učenje jezika… iskanje “čistega” mesta je brezpredmetno, brezveze, nesmiselno in nefer do vseh prišlekov vključno z razseljenimi slovenci.

40 let me priseljenci niso motili, ker so se lepo asimilirali v naše okolje (pa živim na vasi). In jih ni prav malo. Ampak sedaj so začele ženske izstopati s to pokritostjo, kar me moti. Otroci v šoli znajo slabo slovensko, … Pridejo k dohtarju, nihče jih ne razume, kaj potrebujejo. Postali so zelo opazni. Ko gre Slovenec v tujino se najprej nauči jezika, tem se pa to ne zdi potrebno več.

Ojla.
Da ne bo izpadlo kot da sem proti preseljevanju. Naraven pojav je. Le želela bi govoriti s kom, pa me nihče ne razume oz.jaz ne njega. Pa prej me (razen v Izoli Albanci) niso motili priseljenci (sem blokovskI otrok in sem bila seznanjena z vsemi narodnostmi v zivljenju).
Ampak v Domžalah pa jih je, bom falila, ampak ocena na hitro, 60%. Potem pa daš zraven zategnjen mix Gorenjcev in Ljubljančanov, ki so arogantni do teh Bosancev (in vseh ostalih), pa dobiš trpljenje na cesti. Verjamem pa, da koprski Bosanec ni enak Domzalskemu Bosancu. Ta zadnji se ne čuti dobrodošel.
Ampak ne me narobe razumet.
Najhujša stvar, ki sem jo kdaj v življenju slišala iz javnega življenja, je bil protest v Kranju proti Azilnemu domu. Še zdaj me srh spreleti.
In ja, se strinjam, dobra ideja, brezveze je jamraT. Ali se odseli ali pa pomagaj, da bo bolje.

Joj, mi je prav hudo to brati. Očitno so pisali zelo nestrpni Sežanci.

Jaz imam za sosede Albance in se prav dobro razumemo. Se družimo ob njihovih in “naših” verskih praznikih.
In ne zdi se mi jih veliko. Izstopajo pač ženske z rutami in dolgimi krili. Saj moja nona je tudi imela vedno ruto na glavi in črno krilo. Le kaj za hudiča je bila? Albanka?

Sem se pa priselila v Sežano iz večjega mesta in lahko rečem da je tu veliko večja kvaliteta življenja kot v nekem velikem mestu. In ne pogrešam prav nič. Če že, kot je ena zgoraj omenila – kakšno trgovino z športno opremo in obupno pogrešam Merkur.

Sej pravim…Če se da s priseljencem kako pametno rečt, so super. Ampak to pomeni, da znajo SLO jezik. Je velik naval zadnja leta ljudi, ki pa ne znajo. In te samo gledajo in ti ne veš kaj bi si mislil…:) Pa skupaj se držijo v Domžalah kot da jih vsi ostali ogrožamo. Predvsem so to mlade, zelo mlade Bosanke – mamice ( na otroškem igriščih) Je pa res, da je tako LE tukaj, za ostala mesta pa ne vem.

Kaj pa, ko greste v Trst?
Vem da je kava dražja in da ni neke kulturne brezplačne ponudbe (kot v LJ ulični glasbeniki in zastonj koncerti). Ampak so Italijani veliko bolj sproščeni in odprti predvsem do otrok, ko jih srečaš.
Kaj pa igrišča in zaprte igralnice v Trstu, so?
Kaj pa otroško gledališče (ko znaš italijansko)?
Vem da Trst kulturno zaostaja za LJ, a plus so ljudje tam. Veliko prijaznejši kot v LJ.

Pa pridi v vasi vzhodno od Domzal, Radomlje, Moravce, Lukovica, tudi Ihan, Dol. Tu se imamo z oteoki super

To sem že opazila, ja. Samo ne vem kako je z bloki.

Ti bi rada sla nekam kjer so ljudje strpni in odprti, pa da ni albancev in bosancev? A beres za sabo kaj pises?

Točno to kar si rekel.

Sežana je kar kul 🙂 Se ne dogaja lih 24/7, ampak še posebaj zdaj poleti je organizirano kar precej dogodkov za mlade, družine itd..
Pa Trst in morje pride zelo prav ker je blizu. Trgovin prehranskih je veliko, za oblačila pa se itak gre do Kopra, Trsta, Tiare Vilesse.. pač kamorkoli za narediti bolj konkreten shopping

Strpni + odprti + nič priseljencev. To ne štima glih.

Živjo.
Hvala.
Ravno to sem sI želela, odgovora nekoga, ki tam živi. In me veseli, da ste zadovoljni, to je dober znak za mesto.
Za Zaro se gre v Trst verjetno. 🙂 Da ni Zoo-ja smo že ugotovili, ampak so baje farme z živalmi okoli…
Če smem še vprašati:
V Trstu so kakšne notranje igralnice verjetno za pozimi?
In kakšna zanimiva velika igrišča za poleti?

Amalia, če boš kaj iskala po spletu, igrišču se po italijansko reče “parco giochi” ali “play park”
tukaj je nekaj naslovov:
https://spaziofamiglia.jimdo.com/giardini-e-parchi-giochi-cittadini/
https://spaziofamiglia.jimdo.com/le-gite-della-domenica/

Eno od notranjih igrišč je “New play park” v Trstu, če se ti ljubi poguglati. Moji otroci so že večji, ko so bili manjši in smo se potepali naokoli pa notranjih igrišč nismo preizkušali tako da ti izkušenj iz prve roke ne morem dati.

Notranje igrišče je še pri Vinjanu “Family park”.

Mi nimamo neke navade hodit v Trst na igrala, vsaj ne poznam nobenega, ki bi tja hodil. Predvidevam tudi, da je vse za plačat, še zunanja igrišča, zato je tudi po naših igriščih vedno več Italijanov.

Avtorica – zakaj se delaš norca iz nas?

Najprej želiš neko etnično čistost – brez priseljencev. Ti boš pa kaj? Domačinka?

In hodila bi v Trst v gledališče, pa jezika ne znaš. Le kako te bodo pa tam gledali. Pa na igralih tudi, če niti čao ne znaš pozdravit……………….

In če slučajno ne veš je v Trstu Slovensko stalno gledališče z letnimi abonmaji.

In ker sem že jezna, se mi zdi bedno v Trst hodit na notranja ( ali zunanja ) igrala. Pa kaj si šla via………namesto da otrokom nudiš svež zrak in rekreacijo malo drugače, bi jih ti po toboganih guncala. Pa saj otroci niso idioti. Za se 3x peljat po toboganu pa res ne mislim v trst vozit otrok. Zakaj že?

Trst je naš 😉
Pozdravljem, da bi vsi čim več tja hodili, ne pa da oni okupirajo Slovenijo.

Trst je naš 😉
[/quote]

Ne bom se politično in ne geografsko opredeljevala – ne bom se pa v Trst hodila prostituirat. Nikoli.
Redko grem nakupovat v Trst, da bi otroke vozila na igrala – tako se mi še ni skisalo. Rada pa se sprehajam po Trstu, ki je očarljivo obalno mesto, ki pa žal (ali pa ne ) počasi izumira. Govorim o centru mesta.
Redno hodim v gledališče, rada obiščem kakšno razstavo, prireditev. Včasih prav naključno.
Glede morja in kopanja. Ja saj je Sesljan blizu. Pa mi nekako ni. Grem raje v Koper na mestno plažo – pa še igrala imajo…………………….

Trst je naš 😉
[/quote]

Ne bom se politično in ne geografsko opredeljevala – ne bom se pa v Trst hodila prostituirat. Nikoli.
Redko grem nakupovat v Trst, da bi otroke vozila na igrala – tako se mi še ni skisalo. Rada pa se sprehajam po Trstu, ki je očarljivo obalno mesto, ki pa žal (ali pa ne ) počasi izumira. Govorim o centru mesta.
Redno hodim v gledališče, rada obiščem kakšno razstavo, prireditev. Včasih prav naključno.
Glede morja in kopanja. Ja saj je Sesljan blizu. Pa mi nekako ni. Grem raje v Koper na mestno plažo – pa še igrala imajo…………………….
[/quote]

Meni je pa lepo v Trstu, sploh zdaj poleti, ko je toliko življenja. Seslan mi je tudi ok, samo med tednom in nikoli v nedeljo. Na igrala pa nismo nikoli hodili v Italijo in ne poznam nobenega, ki bi.

Zakaj pa bi se v Trstu prostituirala?
Ne razumem, kaj bi bilo narobe s tem, če gre kdo v Trst kar tako, za zabavo?
V smislu, da bo zasmehovana, ker je iz Slovenije? V smislu, ker je vse plačljivo (no, pa saj v Ljubljani je tudi)? Ali v smislu odklonilnega odnosa do tržačanov?

Uau. Super. Najlepša hvala.
Sem pogledala malo (razumem 5% ampak po naslovih in slikah vidim, da je kar veliko za otroke). 🙂

Ne verjamem oz.težko verjamem, da so zunanja igRisca plačljiva. Npr v centru Londona, kjer so kakšna res lepa in velika (z vodo, gusarsko ladjo, gozdickom itd itd), pa so vsa zastonj.
Notranja pa ja. V Uk in pri nas. 2-10 eur je v LJ vstop v igralnico.

Sem preseljena v sežano. Iskreno zelo razočarana nad ljudmi po vaseh. V mestu so še dokaj odprti, po vaseh okoli pa joj. Tujcev, pa najsi slovenec ali ne, ne marajo po vaseh, bojijo se italjanov in ne marajo slišat italijanski jezik. V mestu je še kar ok. Dela tukaj ni. ČE imaš poznanstva ali si poročen z domačinom, imaš delo, sicer ne. Subvencije gredo vse v žepe specifičnih ljudi.

Za hodit je ogromno za s kolesi pa ne preveč. Poti so kamnite in navadno mestno kolo ni primerno. Sprehajalnih poti po mestu praktično ni, dogajanja ni, poleti tudi ni. Aktivnosti za otroke ni kaj dosti, javnega prevoza, ki ni šolski avtobus ni.

Trgovin z živili je dovolj, vendar je potrebno iti od ene trgovine do druge, saj ena sama nima vsega ali ima dražje. trgovin z oblačili ni (pepco, kik), z obutvijo ni in kar je je vse slabe kakovosti ali iz modnega vidika staromodno.

knjižnica, če se pogleda okolišče knjižnice, je slabo razvita in ima malo knjig (veliko iz določenih področij, tipo etnologija, psihologija in nič za otroke in pomoč učenju). RD nimaš kje praznovati, igrala so za majhne otroke.

Iz mojega vidika: če bi lahko izbrala, ne bi živela tukaj – zaradi sina in njegove prihodnosti. Ni domačin in dela ne bo imel tukaj. In tega mi je žal. Veliko domačinov, mladih, ki lahko, gre proč od tukaj. Šol srednjih praktično ni glede na njegove interese. Težko je dobit stik z domačini, tudi mamami, ker se družijo med poznanimi. Zrak je pa lep in čist, mir je, tiho je tudi dokaj. Žal manjka sejmov, dejavnosti, aktivnosti kot denimo v kp in lj. kraj ima potenicial, ampak osebni apetiti in strah pred konkurenco drugih, boljših onemeogoča, da bi se kraj razvil tako kto bi se moral.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close