seveda kriza s kadrom, če pa je samo v UKC MB 450 ljudi na bolniški
A nas zajebavajo, kako so grozno polni, natrpani, ne morejo več, vse gre v maloro, hkrati pa samo v UKC maribor 450 ljudi na bolniški!!!
Dajte pogledat, kako to uredijo kolegi v Avstriji! Par dni bolniške, potem pa odpoved, nikjer ni teh dolgotrajnih bolniških, ki se vlečejo vnedogled kot pri nas. Sicer v AT potem tudi hitreje dobiš novo službo, novo pogodbo, ampak če izkoriščaš bolniško, je to to.
Seveda bi morali najprej urediti dobro plačilo za med. sestre, ampak potem pa ruknit na cesto vsako, ki je kar naprej po bolniških. A veste koliko keša iz državne malhe gre za vse te bolniške??? Komot bi namesto tega fajn zvišali plače.
Jasno, da bodo ljudje umirali na hodnikih, če imajo vse po bolniških. Sistem bi bilo treba oreng prenovit, to ni nič.
primerjaš hruške in jabolka. tudi če rukneš ljudi, ki so na bolniški na cesti, kje boš dobila nove, če jih ni?
v avstriji imajo drugačen sistem in nadomestilo za dolgotrajno bolniško izplačuje zavod za zaposlovanje. pri nas pa zavod za zdravstveno zavarovanje v obliki refundacije delodajalcu. in tudi ni res, da jih v avstriji kar ruknejo na cesto po par dnevih bolniške. prijatelj dela v magni, lani je bil tričetrt leta na bolniški zaradi operacije kolena in rehabilitacije, pa ni izgubil službe. ker si ne morejo privoščit, da bi vse ruknili na cesto in potem iskali nove kadre.
odpoved dobijo res zgolj in samo čisto nadomestljivi kadri, kot so čistilke, natakarji in podobni. pa še tiste čaka služba nazaj, če so pri volji iti nazaj.
Trenutno delo v bolnišnicah je sužnjelastniško. Ne moreš se posvetit pacientu, tekanje gor-dol, kvalitera opravljenega dela izpod nivoja, premalo kadra, o dopustu in koriščenju ur lahko samo sanjaš. Me čudi, da jih ni v staležu še več, ker v takih pogojih v nekaj mesecih izgoriš totalno. Res pa, da si moraš to izkusit, da razumeš. Govorim iz prve roke, res pa, da jaz nisem šla v bolniško, sem pa dala odpoved in komaj čakam na zadnji dan v tej službi. Sočustvujem s sestrami, zdravniki in predvsem z bolniki.
čekdisout, 22.11.2021 ob 12:13
primerjaš hruške in jabolka. tudi če rukneš ljudi, ki so na bolniški na cesti, kje boš dobila nove, če jih ni?
v avstriji imajo drugačen sistem in nadomestilo za dolgotrajno bolniško izplačuje zavod za zaposlovanje. pri nas pa zavod za zdravstveno zavarovanje v obliki refundacije delodajalcu. in tudi ni res, da jih v avstriji kar ruknejo na cesto po par dnevih bolniške. prijatelj dela v magni, lani je bil tričetrt leta na bolniški zaradi operacije kolena in rehabilitacije, pa ni izgubil službe. ker si ne morejo privoščit, da bi vse ruknili na cesto in potem iskali nove kadre.
odpoved dobijo res zgolj in samo čisto nadomestljivi kadri, kot so čistilke, natakarji in podobni. pa še tiste čaka služba nazaj, če so pri volji iti nazaj.
Pred časom ena pisala tukaj:
Pozdravljeni!
Mož je šel ttako kot veliko drugih s trebuhom za kruhom v Avstrijo. Vse ok, do prejšnjega tedna, ko ga je zelo začel boleti križ in je mogel k zdravniku. Vse urejeno, stalno prebivališče v Avstriji, vse ok. Zdravnik ga seveda da na stalež in ko gre sefu v avstriji to povedat, mu on oodgovori, da naj zdaj vse sam ureja na krankenkasse.
In prejsnji teden na banki izve, da je brez zaposlitve, ker ga je kao odpustil. Wtf????
No, da poenostavim :
– kaj naj zdaj? Kaj naj ureja sam na krankenkassi?
– kako naprej.
V Avstriji ti v enem tednu lahko zadevo zaključijo. V avstriji in nemčiji je ravno bolniška, če se pričakuje, da bo dolgotrajna, lahko veljaven razlog za odpust brez odpustnega roka. Če gre za bolečine v križu, če gre za karkoli, kjer se pričakuje daljša doba odsotnosti. Ni to Slovenija, dragi moji! Če si pogrešljiv kader, te niti ne zaposlijo nazaj po tem, ko si moraš bolniško sam urejat, če si nepogrešljiv, si bolniško urejaš sam, med tem časom te firma odpusti, ko prideš nazaj pa vprašanje- če najdejo drugega boljšega od tebe, si itak odpuščen, če ne bodo, te vzamejo nazaj. Tvojega prijatelja so pač vzeli nazaj v službo, na novo zaposlili, ker so očitno menili, da je okej delavec.
Skratka služba ti lahko hitro gre, če se ne dokažeš kot izjemen delavec. Povprečne že najdejo druge.
Me sploh ne čudi, 22.11.2021 ob 12:25
Trenutno delo v bolnišnicah je sužnjelastniško. Ne moreš se posvetit pacientu, tekanje gor-dol, kvalitera opravljenega dela izpod nivoja, premalo kadra, o dopustu in koriščenju ur lahko samo sanjaš. Me čudi, da jih ni v staležu še več, ker v takih pogojih v nekaj mesecih izgoriš totalno. Res pa, da si moraš to izkusit, da razumeš. Govorim iz prve roke, res pa, da jaz nisem šla v bolniško, sem pa dala odpoved in komaj čakam na zadnji dan v tej službi. Sočustvujem s sestrami, zdravniki in predvsem z bolniki.
Seveda je premalo kadra, če vas je 450 samo v eni bolnici na bolniški. Kot so že rekli, zvišanje plač, potem pa sistem kot v Avstriji. Če nočeš delat, letiš.
o ne bo držalo, 22.11.2021 ob 12:41
Pred časom ena pisala tukaj:
Pozdravljeni!
Mož je šel ttako kot veliko drugih s trebuhom za kruhom v Avstrijo. Vse ok, do prejšnjega tedna, ko ga je zelo začel boleti križ in je mogel k zdravniku. Vse urejeno, stalno prebivališče v Avstriji, vse ok. Zdravnik ga seveda da na stalež in ko gre sefu v avstriji to povedat, mu on oodgovori, da naj zdaj vse sam ureja na krankenkasse.
In prejsnji teden na banki izve, da je brez zaposlitve, ker ga je kao odpustil. Wtf????
No, da poenostavim :
– kaj naj zdaj? Kaj naj ureja sam na krankenkassi?
– kako naprej.
V Avstriji ti v enem tednu lahko zadevo zaključijo. V avstriji in nemčiji je ravno bolniška, če se pričakuje, da bo dolgotrajna, lahko veljaven razlog za odpust brez odpustnega roka. Če gre za bolečine v križu, če gre za karkoli, kjer se pričakuje daljša doba odsotnosti. Ni to Slovenija, dragi moji! Če si pogrešljiv kader, te niti ne zaposlijo nazaj po tem, ko si moraš bolniško sam urejat, če si nepogrešljiv, si bolniško urejaš sam, med tem časom te firma odpusti, ko prideš nazaj pa vprašanje- če najdejo drugega boljšega od tebe, si itak odpuščen, če ne bodo, te vzamejo nazaj. Tvojega prijatelja so pač vzeli nazaj v službo, na novo zaposlili, ker so očitno menili, da je okej delavec.
Skratka služba ti lahko hitro gre, če se ne dokažeš kot izjemen delavec. Povprečne že najdejo druge.
ja in?
kaj sem jaz napisala? saj ne ostane brez dohodka. pač uredit si mora nadomestilo plače in dokler je uradno na bolniški, prejema to nadomestilo plače. imajo pač sistem, da bolniško krije krankenkasse direktno bolniku in ne delodajalcu, kot je to pri nas.
mojega prijatelja niso odpustili. delodajalec mu je izplačeval bolniško za čas operacije in še za čas rehabilitacije. s tem, da je prišlo po prvi operaciji do komplikacij in je bila potrebna nova operacija.
je pa verjetno razlika, ali gre za majhnega delodajalca, ki si tega ne more privoščit, ali pa gre za velikega, kot je magna
moj point je, da izguba službe v takem primeru ne pomeni izgube plače.
jebovas, 22.11.2021 ob 12:49
450 samo v UKC, ja kolk je pa potem zaposlenih, če jih je 2000 je to četrtina?? res me zanima, pri vseh zdravstvenih ustanovah in panogah, kjer praktično odpovedujejo obravnave, a so res vsi kadri na covidu, ni šanse, če ima samo ukc mb 2000 ljudi, kje so vsi ti, zdaj ko vse ukinjajo?
Na bolniški.
čekdisout, 22.11.2021 ob 12:48
ja in?
kaj sem jaz napisala? saj ne ostane brez dohodka. pač uredit si mora nadomestilo plače in dokler je uradno na bolniški, prejema to nadomestilo plače. imajo pač sistem, da bolniško krije krankenkasse direktno bolniku in ne delodajalcu, kot je to pri nas.
mojega prijatelja niso odpustili. delodajalec mu je izplačeval bolniško za čas operacije in še za čas rehabilitacije. s tem, da je prišlo po prvi operaciji do komplikacij in je bila potrebna nova operacija.
je pa verjetno razlika, ali gre za majhnega delodajalca, ki si tega ne more privoščit, ali pa gre za velikega, kot je magna
moj point je, da izguba službe v takem primeru ne pomeni izgube plače.
No, torej je eden redkih, očitno ga imajo dolgo časa, plačuje dobro zavarovanje, so z njim izredno zadovoljni.
Vse ostalo se pa odpušča in se potem v večini primerov ne sprejme več nazaj.
za avtorico, 22.11.2021 ob 12:50
Tebe naj raje ruknejo na cesto, ne bo nobene škode! Nisi se cepila, šlepaš se po karantenah, potem pa obsojaš izmučeni zdravstveni kader, ki se že leto in pol dela s covidnimi bolniki in je v nenehni nevarnosti, da se naleze.
Izmučeni zdravstveni kader je očitno po bolniških.:)))
Ljudjem še kar ni jasno kako teče naša javna uprava.
Za vsakega administratorja in medicinsko sestro je še vsaj 1 na bolniški. Ko sem jaz delal v UKC smo na mestu administratorja imeli 4 aktivno zaposlene ljudi, 16 pa jih je bilo na bolniški.
Pri medicinskih sestrah je bilo malenkost boljše vendar zaradi povprečne starosti aktivnih sester bi rekel, da je bilo še slabše, ker ljudje po 35 letih dela pač ne morejo biti več tako efektivni kot mlajši. Na oddelku je bilo 20 sester aktivnih, še 15 pa jih je bilo na bolniški.
Pri višjih medicinskih sestrah in zdravnikih je dejanski problem pomanjkanje kadra. Nižje po lestvici pa je polno ljudi na bolniških, ki te staleže vlečejo po nekaj let.
baabaa, 22.11.2021 ob 13:51
Ljudjem še kar ni jasno kako teče naša javna uprava.
Za vsakega administratorja in medicinsko sestro je še vsaj 1 na bolniški. Ko sem jaz delal v UKC smo na mestu administratorja imeli 4 aktivno zaposlene ljudi, 16 pa jih je bilo na bolniški.
Pri medicinskih sestrah je bilo malenkost boljše vendar zaradi povprečne starosti aktivnih sester bi rekel, da je bilo še slabše, ker ljudje po 35 letih dela pač ne morejo biti več tako efektivni kot mlajši. Na oddelku je bilo 20 sester aktivnih, še 15 pa jih je bilo na bolniški.
Pri višjih medicinskih sestrah in zdravnikih je dejanski problem pomanjkanje kadra. Nižje po lestvici pa je polno ljudi na bolniških, ki te staleže vlečejo po nekaj let.
Res je to, soseda medic. sestra je ves čas doma, mlada, nekaj čez 35 let. Po otroke gre v vrtec in šolo itd. Pa sem jo enkrat vprašala, če je dala odpoved, ona pa meni, ne, kje pa, na bolniški sem, veste delo je izredno stresno, sem popolnoma izgorela in sem morala malo na bolniško. Pa jo vprašam, koliko časa je že, no 9 mesecev vleče bolniško, vmes vsak mesec pride nazaj za 4 dni. WHAT????? Očitno je masa med. sester na bolniških, ker se jim za male pare ne da delat, ampak ne morejo to reševat z bolniškimi, noooo!!!!
kot je nekdo omenil, višanje plač in potem odpoved, če bolniško izkoriščaš. Samo mi smo še v socializmu, da se dovoli tako trošenje denarja iz državne malhe.
Delam v domu.
Najprej je zbolela hči.
Ker sem cepljena mi karantena ne pripada.
V službi pa jih je strah okužbe, zato so me lepo prosili, če sem doma.
8. dan izolacije je zbolel še mož.
V službi še vedno niso želeli, da pridem delat.
3 dni za njim je zbolel še najmlajši otrok, za katerega sem vzela nego.
Prej pa nekaj prostih dni – koristila ure in dopust.
Jutri se vračam v službo.
Pa kaj ste resni? Pa se zblojenci zavedate kaj pišete? Vsak, ki zboli naj po parih dneh dobi odpoved. Ne morem verjet.
Zavedajte se da zboli lahko vsak. Tudi vi niste v nesmrtni sirup namočeni.
A morda mislite da zdravstvenim delavcem otroci ne zbolevajo, da razredi niso v karanteni, da se smi ne morejo zboleti ali se poškodovati Bi bil zanimiv podatek koliko padcev na delavnem mestu je bilo v času COVIDA. Koliko ureznin, vbodov itd.
Pa še nekaj, nosečnic pa res ni treba izpostavljati. In to je bolniška – tokrat prvič pritrjujem da z upravičenim razlogom.
Res ne vem kaj želite. Če zdravnik dela po 12 ur in je plačan – vam ni prav, če ne dela, pa zopet ni prav.
Če bi bila razglašena epidemija bi te iste ”bolniške” delale in se greble za nočne, nedelje in praznike. Tako je bilo med razglašeno epidemijo. Sedaj se jim ne splača delat. Tako pove kolegica, ki ni naredila med epidemijo niti ene nočne, ker so se zagreble tiste, ki so drugače na bolovanjih. Pač južnaška mentaliteta.
Razen redkih, se nihče ne pretegne več kot je treba. Ni treba vse verjeti kar vam napišejo mediji.
Jagoda650, 22.11.2021 ob 19:53
Če bi bila razglašena epidemija bi te iste ”bolniške” delale in se greble za nočne, nedelje in praznike. Tako je bilo med razglašeno epidemijo. Sedaj se jim ne splača delat. Tako pove kolegica, ki ni naredila med epidemijo niti ene nočne, ker so se zagreble tiste, ki so drugače na bolovanjih. Pač južnaška mentaliteta.
Razen redkih, se nihče ne pretegne več kot je treba. Ni treba vse verjeti kar vam napišejo mediji.
Točno tako je, ker ni več dodatkov, ni interesa za delo.
Sram naj te bo.
Na tako osnovo kot jo imajo sestre se pa res splača delat 12, – ,12.
Vam se resnično ne sanja kakšno je delo medicinske sestre na navadnem oddelku, kaj šele na covid.
Če pa je v zdravstvu bila absenca iz dela velika, se mora pa delodajalec RES vprašati v kakšnih pogojih se dela, kakšen je + ur, vodja?, medsebojni odnosi?, komunikacija, izobraževanje in nenazadnje PROSTI dnevi.
In to ne iz nočne službe ali dežurstva in potem ponovno v 12 urni turnus, ampak mogoče en vikend v mesecu v kosu fraj?
Forum je zaprt za komentiranje.