Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis »Sestavljeni vezniki« in vejice

»Sestavljeni vezniki« in vejice

Kje bi naj postavljali vejice pri »sestavljenih veznikih« »na način da (kot)» in »s tem da«?

Gledano z logičnega vidika bi ju jaz razcepil, S TEM DA bi vejico postavil pred »da«, intuitivno pa se mi »s tem da« sliši kot celota.

[A za »gledano z logičnega vidika« pride vejica al’ ne?]

Me prav zanima, kaj porečete … 🙂

s

Težak primer, zato tudi zlepa ni odgovora :)) Tudi jaz bi pustil “s tem da” skupaj, ker ta sklop morda lahko zamenjamo s “torej” ali “tako da” ali čem podobnim.

Definitivno pa ni vejice za “gledano z logičnega vidika”.

v primerih, ko pride do več veznikov skupaj vejice načeloma ni. Načeloma. Ko pa en del takega “sestavljenega” vezniškega sklopa pomensko bolj paše v glavni del stavka/stavek, drugi del pa v odvisni stavek, vmes postavimo vejico. Torej lahko vejica bistveno spremeni pomen.

a. tudi če: Ni hotel priti, tudi če so ga še tako prosili.
b. Prišel bi tudi, če ga ne bi prosili.
a. posebno če: Znani so po svojih prekrših, še posebno če so vinjeni.
itd.

Še tvoj primer:
Gledano z logičnega vidika bi ju jaz razcepil, S TEM DA bi vejico postavil pred »da«, intuitivno pa se mi »s tem da« sliši kot celota.

Gledano z logičnega vidika bi ju (jaz odpade) razcepil, s tem, da bi vejico postavil pred “da” …
Tvoj primer je drugačen, zato je vejica pred da.

Filip, napačen sklon. 😉

@Nataša_

Ampak potem je »s tem« čisto za sebe, ločen od glagolske oblike (razcepil), na katero se navezuje.

Kar se zaimka »jaz« tiče, nič ne odpade, ker sem želel poudariti, da bi JAZ tako naredil, kdo drug pa morda drugače. Ni mi treba polagati besed v usta, jemati vstran pa tudi ne.

velika začetnica?
vejica?
pasati?

;))

Sem prav preverila po pravopisu in tega sklopa veznikov ne pozna. Kaže, da torej “s tem da” ni na isti valovni dolžini kot “posebno če” idr.

Glede jaza. Res je, da se osebni zaimek (navadno) zapiše, kadar se želi to poudariti, vendar mora biti to res potrebno. Pri tebi to ni potrebno, ker je neposredno razvidno iz glagola. Povedano drugače, ni dileme, da je bilo to tvoje mnenje.

Osebni zaimek izrecno zapišemo tudi takrat, kadar je treba ločiti, katero dejanje/stanje pripada kateremu izmed osebkov, omenjenih v stavkih/povedih in tako tudi poudariti, kaj komu pripada. V tvojem primeru:
Gledano z logičnega vidika bi ju jaz razcepil

pa ni dileme, osebni zaimek mirno izpade.

New Report

Close