Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Sestavine prehranskih izdelkov

Sestavine prehranskih izdelkov

Ali je za prehranske izdelke predpisano, da morajo biti navedene sestavine?
Kateri predpis to ureja?
Verjetno je treba razlikovati predpakirane izdelke, na katerih so na embalaži navedene sestavine, od drugih izdelkov.
Kako je s kruhom ali salamo, ki nam jo v delikatesi narežejo?

Hej, to se tudi jaz veckrat sprasujem!

A mislis, da bodo povedali, kaj vse je v kaksni salami. zato raje kupim panceto ali prsut:)))

Lep pozdrav Babi

Na vsaki hrani je deklaracija (ali pa mora biti priložena). Ko sprašujete ravno za salame, ki so narezane, mora trgovka na zahtevo kupca pokazati sestavine, ki so navedeni na ovitku celotne salame (pred rezanjem). Tudi za kruh naj bi trgovina dobila deklaracijo, ki naj jo trgovka na zahtevo kupca pokaže.

Če se to dosledno izvaja, pa ne vem, oziroma ali imajo kupci take zahteve.

Lp, Ela S

ps: verjetno je to navedeno tudi na spletnih straneh društa za zaščito potrošnikov

Ja, ravno v zadnji reviji VIP:
“10. novembra 2003 je Evropska komisija izdala direktivo 2003/89, ki je začela veljati 25.novembra 2004. V skladu s tem je prodaja izdelkov, ki niso ustrezno označeni, od 25.novembra 2005 prepovedana. Proizvajalci pred sprejetjem direktive niso bili dolžni označevalti sestavin, če je bila vsebnost sestavine manjša od 25% teže ali volumna celotnega živila. Z novo direktivo, ki jo je Slovenija že prevzela v svoj pravni red, bodo morale biti vse sestavine, razen tistih, ki jih je v izdelku manj kot 2%, v seznamu sestavin jasno označene. Označene morajo biti v padajočem vrstnem redu, od tiste, ki jo je največ, do tiste, ki jo je najmanj. Meja 2% prisotnosti pa ne velja za alergene sestavine.”
V nadaljevanju je spisek alergenih sestavin, ki je seveda tudi strogo določen.

Za kruh in delikatese tudi jaz mislim, da je tako, kot pravi Ela. Na zahtevo kupca mora prodajalka pokazati.

Hja, 25.november 2005 bo kmalu… Na evropskem testu označevanja lešnikov kot alergenih sestavin so se slovenski izdelki slabo odrezali, tako v istem članku VIP. Kako bo v resnici, bomo videli :-)))

Mimi,

v katerem članku, na kateri strani VIPa je to navedeno?

VIP št.10/2005, članek “Alergene snovi v živilih”, str. 11-14. Prepisala sem iz okvirčka na strani 14.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close