Servisiranje vozila na pooblaščenem servisu-svoj material.
Najverjetneje vam bodo zelo neradi ta material vzel oz. dražje zaračunali storitev. Odvisi pa od servisa do servisa.
pooblaščeni servis ima uradni cenik in normative, kar naj bi imel vsak serviser pooblaščeni ali ne.
Tako da načeloma morajo opravijo tisto storitev, ki si jo naročil, s svojim ali njihovim materialom.
Vprašanje je le garancija… cena, koliko ur računa (te se razlikujejo itak od servisa do servisa, čeprav bi morale bit enake za pooblaščene) .. naj nebi dobil štampiljke v knjižco….
Men je najbolj pomebno zaupanje v mehanika, da naredi tako kot je treba brez nategovanja, pa naj bo pooblaščeni ali ne.
Sem včeraj spraševal na mojem uradnem servisu,bi prinesel popolnoma enako olje,kot so mi ga oni not nalil,Castrol Magnatec 5W40 c3,pa kar mal komplicirajo.Tam mi ga računajo posebej po litru,čeprav gotovo kupijo 200 litrski sod,liter olja mi računajo 15,75 eur.Jaz bi pa kupil 4 litrsko plastenko,ker ga gre v oljni rezervoar 3 litre in 9 deci.Sem pa gledal včeraj v Merkurju,isto Castrol Magnatec 5W40 c3,litrska embalaža,pa je bla cena se mi zdi okoli 8,50 eur.No so rekli,da lahko prinesem svojega,vendar bi potem staro olje mi vrnili,ker tam je v ceno vračunan še odvoz rabljenega olja od ustreznih služb in pa,če bi bilo kaj narobe v tem primeru garancija ne velja.Ne vem zakaj naj ne bi garancija veljala,če bi prinesel popolnoma enakega in še originalno zaprtega,torej bi ga oni tam odprli in ne morejo reči,da ni bilo pravo olje.No ko bo izven garancije pa vem,da bom to popolnoma sam naredil,zamenjal olje in filter.Le za filter ne vem kakšnega naj kupim,imam Mazdo2,pa sm gledu na računu številko,ki je napisana ob filtru pa iskal po internetu če imajo trgovine kot so Euroton pa to,v glavnem trgovine z avtodeli,tak filter s to številko pa nism najdu,imajo samo neke druge oznake,tko da bi filter kupu pri mojem serviserju takrat,tud če bi bil morda malo dražji.Bi pa vedel,da je sigurno pravi,in bi itak pri olju in delu prišparal.Enkrat letno bi ga pa vseeno na uradnega peljal,da ostale stvari še pregledajo kar je treba.Le da bi bil manj časa v delavnici in bi bilo še to ceneje,ker bi imeli manj dela z njim.
Ne smejo komplicirat. Če s sabo prineseš original olje v zaprti embalaži in računom, morajo to upoštevati. In tudi servisna ura zaradi tega ne sme biti dražja. To je preverjeno, ker se tudi sam poslužujem takšnega načina servisiranja. Olje je pa na pooblaščencu itak zabeljeno, mislim cenovno. Če ti bodo komplicirali, pa reči, da boš odšel na drug pooblaščen servis. Takrat bodo ton spremenili.
lp.
Iz lastnih izkušenj vem, da te pri olju lahko pošteno odrejo. Liter olja, ki v maloprodaji v najdražji litrski embalaži stane recimo 7 evrov, ti servis enakega zaračuna po 15. Dobijo ga pa po 4 evre na liter v sodu. Težko me bodo prepričali, da jih stroški odvoza litra rabljenega olja pridejo trikratno ceno nakupa novega.
Zastava 101,jaz tud podobno mislim.Ampak če tko gledaš vseeno tud na servisu ni tako drag,če primerjaš z boljšimi olji za motorje.Imam Yamaho Fazer 600,pa so mi liter olja Yamalube FS4 10W40 računali na servisu 18 eur liter,ampak sedaj ugotavljam,da so bili tu bolj pošteni,ker sm sedaj gledu,da ga v neki drugi motoristični trgovini v litrski embalaži prodajajo po 21 in še nekaj centov liter.Baje je pa polna sintetika.
Aja hm,o tem pa nič nisva govorila.V predzadnje sem govoril s prodajalko,rekla je,da mi bodo staro olje vrnili.Zaradi mene,naj ga vlijejo v kantico iz katere bodo v motor prej svežega iztočili.Ker pa ne bo se ves izlil ven bom pa tisti deci (kupljena kantica Castrola drži 4 litre,v avto gre 3,9 litra) prelil nekam drugam,mogoče v kakšno pollitrsko plastenko od Fruca,ki ima ta širok vrat.
No servis sem že opravil v začetku aprila,olje sem imel svoje kot sem rekel.Staro olje so mi res vrnili,so ga iztočili v eno kantico,pa mojega svežega not vlili.Garancija še velja,sicer tovarniška je že tako potekla,vendar imajo tu še asistenco pomoči na cesti v primeru okvare,če voziš na pooblaščenega,torej ni treba plačat šlepanje avtomobila.
Sedaj pa naj še omenim,da prodajam olje 4 litre Castrol Magnatec 5W-40 C3,ACEA A3/B3,A3/B4,API SN/CF.Olje je še original zaprto,imam tudi račun,prodam malo dražje,za 32 eur,prodajam pa zato,ker sem se prenaglil z nakupom in bom za svoj avto najbrž raje kupil olje Mobil 1 ESP Formula 5W-30.
Če je kakšen kandidat se lahko zmeniva v Preddvoru ali bližnji okolici,to je bližina Kranja.Če koga zanima me lahko kontaktira tu pa mu potem dam cifro.
Proizvodna cena najkakovostnejših motornih olj, to je na osnovi sintetičnih estrov ( ne hidrokrekirana “sintetika) za podaljšan interval je okoli 2 Eur/lit. Pooblaščene mreže ga kupujejo 2,5 -3 Eur/lit. Stranko oderejo za razlliko do 15 -27 Eur/lit. Zato kupujte olje v Sparu,Leclercu, internetu in ga nesite na servis sami. To je informacija iz prve roke bivšega prodajalca maziv, ki je delal za tuje multinacionalke.