servisiranje KIA
Nepooblaščenih je zelo veliko, kdo med njimi je vreden zaupanja, je pa drugo vprašanje. Jaz sem poskusil pri Kastelcu, pa na Vodovodni in Španu – ta se je na koncu izkazal celo za dražjega. Večina je pa itak popolnih šalabajzarjev in znajo dejansko zamenjati le olje in kakšen filter. Problem pri nepooblaščenih je namreč v tem, da ne poznajo manjših fint posameznih modelov. Če delajo v uradnem servisu in popoldne še malce fušajo, je OK. Če pa delajo na svoje in ne hodijo na izobraževanja, ki jih izvajajo pooblaščenci za vsak nov model, je pa bolje, da se jim izogneš v velikem loku. Problem pri njih je tudi z računalniki, saj imajo v najboljšem primeru zgolj univerzalne od Boscha, s katerimi lahko preverijo le osnovno delovanje določenih komponent motorja, ne pa vseh – potem pa gorijo posamezne lučke in avto ne deluje pravilno. Problem je tudi, če pride do vpoklica avtomobila zaradi kakšne tovarniške napake – pri določenih tipih napak mora biti vpoklic javen, pri nekaterih pa tovarna ne obvešča kupce, ampak zgolj zamenja oziroma popravi tiste avtomobile, ki pridejo na uradni servis. Rešitve, ki se zdijo na prvi pogled cenejše, se žal v praksi večinoma izkažejo na malce daljši rok kot dražje, to je verjetno največja poanta serviserjev izpod kozolca – sevada pa obstajajo tudi izjeme, a so redke.
Žal se starostna meja, ki si jo postavil pri več kot 10 letih, pomika vse bližje k številki 15 let. Elektronika je dejansko hudič, mehaniko že še nekako popravijo vsi boljši fuš mojstri, če gre za povezavo mehanike in elektronike si pa brez ustreznega računalnika, ki seveda stane, več ali manj mrzel in ti ostane kot mehaniku le ta možnost, da sistematično iščeš napak z menjavami različnih komponent. Kar je zamudno in hkrati problematično, saj marsikateri “šmir” naredi pri tem več škode kot koristi. Pa še eden vidik se mi zdi pomemben, če ti kaj zasirjejo na pooblaščenem servisu, jih lažje prisiliš v to, da zadevo popravijo na njihove stroške. V primeru brez računa, pa ni več žaljenja, pa tudi kakšna grožnja z varstvom potrošnikov ali odvetnikom žal ne zaseže.