šenkana ocena
Moja hči mi je prejšnji teden povedala, da je učiteljica matematike vsem šenkala ocene. Vsem je zaključila eno oceno višje. Zdaj pa jih že skoz izsiljuje, češ, naredite to zame (zadolžena je za prireditev za zadnji šolski dan), pa pospravite to, odnesi ono…, pa zraven zmeraj reče: “Tudi jaz sem bila dobra z vami, ko sem zaključevala ocene!” Res ne vem, kaj naj si mislim.
Moja bi morala imeti matematiko 3, zdaj jo ima 4. To njej nič ne spremeni. Točke še ne pridejo v poštev, uspeha ji ne bi dvignilo… Zna pa za 3 in jaz sem ji povedala, da ji bo samo znanje prav prišlo drugo leto, ne pa ocena. Sem pa tej učiteljici, ki včasih zniža kriterij, da so boljše ocene, tudi že povedala, da moji otroci hodijo v šolo zato, da se kaj naučijo… Ampak me je samo čudno gledala, češ, kaj mi ni prav.
Kaj pa tole: Učitej geografije je na koncu, namesto, da bi vprašal otroke, vsakemu samo napisal še eno oceno. Tistim, s štiricami in peticami, je pripisal 5, ostalim pa 4. Otrokom se je sicer fino zdelo, ampak otrok tudi ve, kaj si je res zaslužil in kaj je kar samo padlo…
Tako, da… Vse, čisto vse je mogoče!
Kaj pa tole: Učitej geografije je na koncu, namesto, da bi vprašal otroke, vsakemu samo napisal še eno oceno. Tistim, s štiricami in peticami, je pripisal 5, ostalim pa 4. Otrokom se je sicer fino zdelo, ampak otrok tudi ve, kaj si je res zaslužil in kaj je kar samo padlo…
Tako, da… Vse, čisto vse je mogoče![/quote]
hmmm…..res ja, vse je mogoče.
In potem bodo učitelji zopet v zrak skočili, koliko oni delajo? Evo–namesto mučnega spraševanja, po liniji najmanjšega odpora dodaš v redovalnico še eno oceno in zaključiš. Pa ja ne bo sedaj na koncu leta spraševal, če so pa dopusti pred vrati-se učitelju mudi na dvomesečni dopust, ne?
Pa kaj toliko komplicirate, otroci so zagotovo veseli, da imajo letos malo boljšo končno oceno, kot si sama povedala, ocena ni ključna niti za točke niti za niti za uspeh. Če pa bodo kaj dvignili in odnesli in kaj prestavili, jih pa tudi ne bo vrag vzel.
Ko ti je povedala, da je dobila višjo oceno, nisi niti trenila, zdaj pa, ko mora dva stola prestaviti, pa cel cirkus, kajne ?
Enim pa res nikoli ni prav. Pa ji naj da nazaj trojko in ji ni treba kostumov in stolov prenašati.
In potem bodo učitelji zopet v zrak skočili, koliko oni delajo? Evo–namesto mučnega spraševanja, po liniji najmanjšega odpora dodaš v redovalnico še eno oceno in zaključiš. Pa ja ne bo sedaj na koncu leta spraševal, če so pa dopusti pred vrati-se učitelju mudi na dvomesečni dopust, ne?[/quote]
In ker je to naredil eden pomeni da so vsi taki, a ne?! Aja se oproščm, sem čisto pozabila, da če si celo svoje bedno življenje navadna OVCA in se obnašaš po črednem nagonu, se kaj kmalu lahko spozabiš in misliš da ostali delajo isto. Zdaj pa hitro naumi še nekaj bolj neumnega in patetičnega (čeprav dvomim da je to mogoce, a pri popolnih monah se hitro zmotiš)!
No, jaz pa PRESREČNA-pa vsi v familiji, da je naš 17-letnik popravil MATO.
Glede na učenje, trud si sigurno zasluži 2, glede na znanje pa čisto 1.
Ko je smo pogledali test ki ga je pisal pred nekaj dnevi (popravljal 3 konferenco), smo prav videli kako sočutna je bila profesorica in je upoštevala tudi “potek” naloge, čeprav rezultat ni bil na koncu o.k.
To je zame šenkano, ampak sem PRESREČNA.
Vsi se tega zavedamo, pa še učiteljici ne smem nič rečt, pa bi ji najraje-en velik HVALA.
Bodi brez skrbi, da jim ni kar tako šenkala, sploh pa ne celemu razredu, pa kaj res vse verjamete otrokom doma, kar vam natvezijo ? Učiteljica prav dobro ve, koliko lahko popusti, to sem prepričana.
In če mene vprašaš, sta iz predmeta vzgoja padli avtorica tega posta in njena deklica. Deklica zato, ker misli, da v življenju vse z lufta pade, oziroma je tako prevzetna, da ona ne potrebuje ocene štiri pri matematiki in zato ne želi sodelovati na drugih področjih, njena mama pa zato, ker verjetno z otrokom razglablja o tem, kako ne rabi ocene štiri, ker itak še ni pik in ji ne dvigne uspeha in kako ga zdaj v šoli izkoriščajo, ker mora fizično delati, namesto da bi ji razložila, da življenje ni črno belo.
Če je pa to problem, potem ste pa zares srečni.
Saj če se ves razred kaj potrudi okoli proslave, se sončki ne bojo pretegnili. Namesto da se kot mladi psi preganjajo, kadijo in trošijo denar za telefon in vse živo, je dobro, da še kaj zemeljskega naredijo. Pardon, mogoče si bo kakšna sončica priščipnila umetni noht in sončku bo padla ob sklanjanju trava iz žepa. Kakšna učiteljica, zares grozna, da tera otročke delat, namesto da bi se sama metala na 100 koncev. Če jih vzgajate tako, da je treba skupaj skočit in naredit kar je treba, se otroci super zabavajo in trudijo. Če so vzgojeni kot otok v morju, potem pa trpijo, ker se jim zdi vse težko in spregledajo prijetno plat.
Mama, ti pa takoj v šolo in na inšpekcijo, pa zahtevat za 2 oceni nižjo oceno, da bo kot vse, v življenju, tudi to pravično!:)
Ne verjamem, da je izhodiščna zgodba v celoti izmišljena. In ja, nekateri smo/so res v Butalah. 🙁
Zato pa smo tam, kjer smo. Žal.
Sem pa tudi jaz učiteljica. Morda imajo/imamo nekateri učitelji občasno težave ravno zaradi tega, ker se držijo/držimo naprej določenih pravil in ne manipulirajo z nikomer in ne dopustimo izsiljevanja.
Stavek tedna: Moj otrok nima ocen za štiri, zna pa za štiri. Če štirice ne bo zaključene, se bom pritožil.
Stvar je načeloma preprosta. Naj se pritoži, odločila bo komisija. Bojim pa se, da načelnost marsikje izumira. Zmaga ponavadi tista na temo, če bi se dalo še kaj narediti.
Forum je zaprt za komentiranje.