SEMINARSKE, DIPLOMSKE…
Da študenti na veliko prepisujemo seminarske, je slišati že ribe. Toda predavatelji stopicajo za nami. Za tiste naloge, ki so oddane tudi v elektronski obliki, bi se dalo preveriti % podobnosti z drugimi, že oddanimi. Če se faxi povežejo med sabo, uporabijo program, ki bo preverjal podobnost… 🙁
Morda kdo ve, če na kakem faxu to že počnejo?
Da se itak (skor) vse, vendar je pri faxih verjetno večji problem organizacijsko in logistično to speljat, kot pa program, ki bo to preverjal napisat.
Na enem samem faxu je pa že lažje, če pa kje to počnejo pa ne vem, verjetno ko bojo tale post prebral kaki predavatelji, se bojo hitro malo pozanimal 🙂
Pa saj so v knjižnjicah faksov diplomske naloge dostopne na ogled/izposojo vsem. Torej… Zakaj ne bi smel česa prepisati iz že obstoječega diplomskega dela? :/ Pač narediš neko spletno stran, prilepiš to vsebino gor in se izgovarjaš, da je verjetno že tisti pred tabo prekopiral neki del iz te strani. Kar pa ni prepovedano, saj je spletna stran konec koncev vir, mar ne? 😉 Osebno mi do sedaj takšne in podobne ukane uspevajo in ni komplikacij.
Če pa se vrnem k sami temi, mislim, da takega programa ni mogoče ustvariti, ker bi moral pregledovati po cele stavke in jih primerjati. Lahko bi se zgodilo, da bi slučajno našel isti stavek in bi že zanj smatral, da je prekopiran iz drugega dela, pa ni nujno, da je tako. Itak pa kolikor eni mentorji pregledujejo diplomska dela in seminarske, je prav vseeno ali je vse avtorsko delo ali polovica skopiranega od drugega avtorja.
Za angleščino taki programi že obstajajo, pa tudi tudi kakšen “najdi.si” za prvo silo že kar zadošča. V ZDA te za prepisano seminarsko lahko tudi izključijo iz šole.
Na kratko, spletna stran sicer je vir, ampak vir je treba navesti in ustrezno označiti, če gre za citat. Če ni označeno, je pa plagiat.
Še dva angleška članka na to temo:
Drugače pa Google in “find plagiarism”
Če gre za količkaj resno fakulteto (in ne neko dopisno šolo, kjer ti podelijo doktorat za 50 $), mora diplomska naloga biti avtorsko delo, napisano po vseh pravilih za pisanje strokovnih člankov. Za razliko od magisterija pa ni potrebno, da odkriješ nekaj novega, ampak zadošča, da zbereš znanje z določenega področja. Ampak še vedno se moraš držati vseh pravil citiranja in navajanja virov.
Nekaj na hitro poiskanih pravil o pisanju diplomskih nalog, kjer je to jasno zahtevano (vključno z izjavo):
O avtorskih pravicah pri diplomskih nalogah je napisano tudi tule:
Ne vem, sem za diplomo tudi podpisal tako izjavo. Že pred leti.
Verjetno je odvisno od faksa. Vsaj za tehnične faklultete je potrebno podpisati izjavo, za kake druge, pa ne bi dal roke v ogenj. Vsaj glede na moje izkušnje, ko je kolega z mojo pomočjo v enem tednu diplomo za ekonomijo skup spacal…
LP
Forum je zaprt za komentiranje.