Seminarska naloga – POMOČ!!!
Pozdravljeni!
Delam seminarsko nalogo in imam nekaj težav. Prosim vse, ki se spoznate na te stvari, če mi pomagate.
1 – Kako naj oštevilčim strani, s tem da naslovnica in kazalo ne smeta biti oštevilčena (torej mora imeti tretja stran številko 1)?
(“Navadno” oštevilčevanje mi je jasno, to pa mi povzroča preglavice.)
2 – Kaj moram narediti, da bo imelo vsako poglavje v »glavi« naslov poglavja (vsako poglavje mora imeti svoj naslov)?
3 – Kako naj med besedilo prilepim sliko kakšne spletne strani? (Sem že poskusila z varianto “copy” – “paste”, pa ne deluje)
Hvala!!!!
Maša
Poskusiva od najlažjega naprej:
3. na voljo imaš tipko PrtSc ali Print Screen na tipkovnici in nato izbereš Edit/Paste special/Device Independent Bitmap
3. ali pa, če hočeš celo stran, ki sega bolj v dolžino, greš pač na en web, klikneš nekam med tekst, pritisneš ctrl+a (pomeni, da označiš vse), desni klik/copy in nato narediš paste v Wordu. Rezultati so po mojih izkšnjah dokaj prebavljivi, včasih pa moraš malo popravit, ni kaj.
1. Govorim za angleški Word 2000, poskusi smiselno uporabiti, če imaš kaj drugega: imaš prvo stran za naslov. Po naslovu naredi še enkrat ali dvakrat enter in nato izberi Insert/break/page Break. Na drugi strani, kjer bo kazalo, spet naredi eno dvakrat ali trikrat enter in nato reči Insert/break/Section Break. Pod Next Section Starts At izberi Next page.
Nato pojdi na tretjo stran in izberi Insert/page Numbers/Format… in izberi Page numbering in Start At …1. Meni je delalo.
2. Ta je pa trda. Lahko bi dokument razbijala še nadalje na sekcije, samo da bi potem page numbers za vse rekla Continue from previous section. Za vsak section potem lahko narediš ločen header in če nimaš ravno 85 poglavij, bi verjetno šlo. Trenutno ne bi bredel v Master Document ipd….
Mal poskusi pa se kaj javi. Jaz se v teh primerih tudi spomnim, da sem imel potrpežljivega kolega, ki me je spravil do nivoja, da sem lahko samostojno delal in brskal sam (F1 je vedno na voljo, samo nekaj osnov pa le rabiš).
lp.
Glede vstavljanja strani: ne greš v “pogled/Glava in noga” ampak v “Vstavljanje/Številke strani”. Prav tam boš našla tudi možnosti za izklop upoštevanja prve strani in za vstavljanje poglavja. Moraš pa imeti naslov poglavja seveda označenega kot poglavje.
S slikami je tako: če si preveč hitela s Copy/paste lahko da ni prijelo, ker se stran še ni do konca nalolžila. Poskusi pa še takole: na sliko klikni z desnim miškinim ušescem (si ne morem kaj, ta izraz sem zadnjič nekje prebral pa mi je ful všeč) in iz menija izberi “Shrani kot…” in jo pač shrani nekam, v wordu pa potem uporabi vstavljanje slike iz datoteke.
Wega
Lepep papamepetepen ipin skropomepen
Andrej,
hvala za pomoč!
Še vedno imam težave.
1. Zadeva ctrl a, potem pa copy in nato paste mi je čisto jasna, amapk to ni to. Potrebujem sliko v stilu tiste Print Screen, nato pa Edit/paste special…. (posebno lepljenje), vendar brez okvirja, orodij…
Poskusila sem tudi že ctrl a, nato pa posebno lepljenje – mislim, da bi bil sistem “oblikovano besedilo (RTF)” pravi, vendar slike ne prilepi. Veš morda, zakaj?
2. Imam XP-je. Naredila sem “Vstavi prelom strani” (na prvi strani), nato na drugi strani “Vstavi prelom/naslednja stran”.
Na tretji strani sem naredila “Vstavi/Številke strani/Oblika/Nadaljuj iz prejšnjega odseka – pa ne deluje! Tudi ne dela, če poskusim s tem, da prve strani ne oštevilči.
3. In kako razbijem dokument na sekcije? Vstavi/prelom/prelom strani ali naslednja stan?!?
Hvala za pomoč!!!
dr. Wega!
Glede vstavljanja strani – ta funkcija mi je znana, ampak glej ga, zlomka, prvi DVE strani morata biti neoštevilčeni. Kolikor vem, to deluje samo za prvo (eno) stran.
Hvala!
Maša
Glede strani: rešitev je malce “leva” in prepričan sem, da obstaja boljša, pa vendar.
takole:
– postavi se na konec druge strani in
– izberi “vstavljanje/Prelom…” nato v okencu pod “Prelom odseka” “izberi “Zvezno”
– na tretji strani sedaj v nogi izberi oblikovanje oštevilčenja strani (ali pa v meniju vstavljanje – številke strani…) v padajočem menuju Začni z… nastavi vrednost 0 (nič)
– preostane ti le še, da na drugi strani dvoklikneš na področje noge in označiš številko strani ter jo deletiraš.
to je vse
LP, Wega
Lp, pmtn n skrmn
Forum je zaprt za komentiranje.