Najdi forum

Semena buč

Spraševala sem že na Vrtičkarjih, pa mislim, da ne bo kaj dosti odziva. Zelo radi imamo buče: kompot, zavitek, omake, pečene na žaru. Rada bi dobila seme buč velikank ali kakšne druge posebne sorte buč. V vrtnarijah je bolj borna izbira. Če ima katera kaj zame, bom zelo vesela. Seveda plačam seme in poštne stroške. Povečali smo vrt in se bom lahko malo igrala z raznimi novimi prebivalci vrta. Že komaj čakam.
Še iz otroštva se spomnim buče, ki smo jo kotalili na odejo, potem pa jo, težko kot slon, tako zvlekli na prikolico. Lepi spomini.
LP in lep konec tedna
deka

Vprašaj v Vrtnariji Reš v Mošnjah pri Radovljici. Pri njih se z bučami intenzivno ukvarjajo, imajo tudi predavanja na to temo. Sodelujejo pa tudi z nekaterimi drugimi vrtnarijami po Sloveniji. Pred kakšnimi dvemi leti sem bila na predstavitvi ene vrtnarije, kjer je govorila tudi RUth Podgornik Reš in takrat je rekla, da se bodo pri njih dobile različne sorte buč. Pravi tudi, da ni dobro sejati seme doma pridelanih buč, ker se zelo rade križajo in potem ne dobiš ven tistega, kar je bilo na začetku.
Upam, da ti bo kaj v pomoč.
lep pozdrav

Deka, ta tvojja tema je pa kot eho mojih misli. Pred tednom sem v Slovenskih novicah preletela članek z ….naj mi oprosti, ker si imena nisem zapomnila…neka “učiteljica” ajuvede….ki je v svojem intervjuju prikazala nekaj receptov, ki jih rada uporablja. Takšni članki so v Novicah stalna četrtkova rubrika. In jih običajno na hitro preletim in včasih tudi kaj zapomnim. Sem pa že premišljevala, da bi bilo potrebno kdaj vzeti v roke tudi škarje…kajti včasih so recepti prav luštni….no, da ne bom preveč zašla. Prejšnji teden je bil govor tudi o bučah in to ta velikih oranžnih, češ,da jih ta gospa uporablja za popestritev zimske kuhinje. Pospravljene v kleti. V daljnem zamegljenem spominu imam bučne juhe, ki jih je pripravljala moja babica v Lendavi….a kaj ko sem bila pri njej bolj poredkoma in od “buč” nisem odnesla drugega kot dih spomina…bilo je dobro…zelo…Delala pa je sigurno iz oranžnih velikih buč. Jaz pa jih ne poznam, bi pa rada….in ker imam tudi jaz svoj vrt in v njem marsikaj…..še za buče bi se našel rob.
Če ti bo uspelo kaj zvedet….se priporočam.

Lep vikend

Deka dobro jutro.
V torek sem bila v vrtnariji v našem malem mestu. Brskala sem po vrečicah s semeni in sem videla, da imajo tudi buče “hokaido” – to so tiste bolj “tumpaste” za jest bojda super.
Imajo pa tudi seme buč za noč čarovnic, tiste buče velikanke. Ne vem če je to tisto kar iščeš, samo namig sem ti hotela dati.
LP
d.

Punce, hvala za nasvete. Hvala tudi Eviti, ki mi bo poslala seme.

Damjana, v kateri vrtnariji si bila?

Alemba, ti pa napiši še kakšen recept za bučne jedi.
Čez vikend pa v akcijo, na net pa na telefon. Na vrtnarijo Reš se pa nisem spomnila. Knjiga o bučah Ruth Podgornik Reš pa bo kmalu moja. Takrat vam kaj iz nje napišem.
deka

Eh, Deka saj veš da imamo mi samo eno zaresno vrtnarijo :)). V tisti od Gozdnega gospodarstva. Drugam še nisem šla nič v izvidnico. Mislim pa da bom danes mimogrede na poti domov stopila še v Agro (sejalec) po ene stvari pa bom še tam vrgla “uč” na semena buč in ti poročam kako so založeni.

Kje bi bila trgovina Agro, mi pa ni jasno. Prosim za zemljevid :o)))))
deka

Maš na emajlu. 😉

Knjigo sem kar po netu naročila, izšla je pri Kmečkem glasu, stane pa 4.200 SIT. Ko jo dobim, kakšen recept pripopam sem gor. Sem našla razlog, da si jo privoščim: 8. marec se bliža (ha, ha, ta izgovor je pa mačka na repu prinesla – pač ne morem se zadržat, ko gre za knjige: raje knjige kot šminke, cunje, čevlji)
LP deka

Si me pa prav nasmejala s temle tvojim postom. A ti tudi vse mogoče izgovore iščeš (za nakup knjig mislim)? No, me veseli da nisem edina. Jaz ponavadi najprej malo v knjižnici preverim, če se knjigo splača kupiti – tudi tole od Ruth Podgornik Reš sem imela že doma – je tudi nekje na seznamu za “enkrat kupit”. In ker sem tudi jaz (tako kot večina povprečnih slovencev) v situaciji, ko se je treba za en nakup odpovedati nečemu drugemu – raje kupim knjigo kot šminko, čevlje ali cunje, definitivno (hehehe, šmink sploh ne uporabljam, čevlje težko dobim kakšne ki so mi dovoolj udobne in všeč, o cunjah pa oh, me zmrazi ob misli na utrudljivo letanje od štacune do štacune….). Knjige so definitivno ena od bolj hvaležnih stvari za nakupovanje – pravzaprav se mi to zdi pravo razkošje – brskanje, listanje,…. Mmmmm, bo treba spet kaj na amazon.com pokukat (ne glede na stroške poštnine in carinskih dajatev je to moja šibka točka – knjige so tam res veliko cenejše, da o izboru ne govorim ;-).
Oh, pa smo spet zašle…..
No, da ne bo kdo očital da nisem rekla nič o prehrani: nazadnje sem kupila knjigo Daria Cortese-a Zelenjava – druga moč naravne hrane. Lepa knjiga, veliko dobrih idej za pripravo zelenjave. Priporočam v ogled.
LP
d.

Včeraj sem bila v Vrtnariji Reš. Izbira semen razlicnih buč je res ogromna, no vsaj 15 različnih vrečk. Cena za zavojček 580 SIT. Jaz sem si privoščila 3 jedilne (zucchini ali patišon, buče muškat in špagetarice) in 2 okrasne (ene z bulicami, ene kronaste). Komaj čakam na pomlad, buče so me cisto obsedle.

alepŠ, kaj meniš, bi mi v Vrtnariji Reš poslali semena po povzetju? Meni je to malce daleč.
deka

Marjana, zahvaljujem se ti za poslana semena. Imaš tudi na mailu.
deka

deka, hej. V tem tednu sem ti obljubila, da ti pošljem semena. Priložila ti bom semena buč- lanski pridelek: hokaido (zdržijo do cca velike noči), špagetarice, crookneck, navadne, muškatna buča (naredi malo -1 – plod, zdrži do cca novega leta), morda bom našla še kako drugo seme. Sem navdušena članica Društva ljubiteljev buč. Meni buče dajejo zelo veliko energije. Še sedaj imam sveže buče doma v košari. Nekaj mi jih je uspelo tudi posušiti. Le buč v obliki hruške ne priporočam, da jih sadite v bližini ostalih – zaradi žlahtanja – jedilne buče rade postanejo grenke in niso za kuhanje. Naslednjič bom napisala čudovit in enostaven recept za bučno juho, ki se naredi iz oranžne buče hokaido, muškatne, buternut buče). Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

Pozdravljene bučarke!
Kako prijetno za dušo – branje vaših okroglih, podolgovatih, oranžnih , rumenih misli.
Ja, pri nas na vrtnariji imamo okrog 30 sort buč. Vesela sem, da nam je ta podvig uspel, ker smo prej seme za buče naročali prek interneta. Vse naslove najdete v knjigi Čarobni svet buč.
Eden boljših receptov za buče na sladko pa je, včeraj sem jedla pecivo, na strani 138 – kolački z bučami in rozinami. Buča pa mora biti muškatna, o tem menda ni dvoma!
Uspešno bučarsko sezono želim!
Ruth

Pozdravljeni gospa Ruth!
Naj vam povem da je vaša knjiga krasna, ob vseh teh bučah mi vedno znova postane žal, da imamo tako majhen vrt da si ne moremo privoščiti eksperimentiranja z raznimi sortami.
Tudi ob vašem obisku v oddaji Na vrtu (vsaj zdi se mi da je bila ta) sem veselo cedila sline ob vseh naštetih dobrotah ;-).
Vse pohvale za vaš trud in vaše delo!
LP
Damjana

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Gospa Ruth, to pa je presenečenje. Veseli me, da ste se odzvali povabilu. Kar prav nam bo prišek kak nasvet in spodbudna beseda.
Drage bučarske prijateljice, včeraj sem poslala mail gospe Ruth in jo povabila, naj kdaj poklepeta z nami. In že je tu. Knjigo sem brala včeraj zvečer in je nisem dala iz rok do zadnje strani. Posledica: podočnjaki do tal. A se je splačalo. Koliko sort buč je v njej opisanih! Ene temno vijoličaste so čisto utrgane. Te si moram dobit, naj stane, kar hoče. Doma sem že predlagala, da vzamemo v najem še kakšno njivo. Sicer so se mi smejali, a na srečo je nad bučami navdušen tudi mož, tako da bova skupaj uživala.
Prijazen pozdrav vsem
deka

Deka, upam da si nisi pohodila podočnjakov :-)).
Veš kaj, zdaj ko si vse naštudirala pa hitro povej katero bučo naj jaz izberem za naš bolj majhen vrt? Eno tako bi, da bo najbolj različno uporabna. Mogoče bi pa gospa Ruth vedela svetovati? No, res si ne morem privoščiti toliko sort, edina varianta bi bila najem njive ja ;-).
En lep vremensko turoben pozdrav (veš deka, saj zima je fajn, ampak jst jo mam počas dost).
d.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close