Sem nekaj % lastnica podjetja d.o.o., ki bo propadlo ali kaj odgovarjam?
če si solastnik imaš seveda tudi odgovornosti, odvisno kako je to podjetje s čim vse odgovarja, premoženjem, in še čim..mogoče premoženjem solastnikov…ne moremo takole na pamet kar nekaj pisarit!
Solastnik podjetja je udeležn tako dobička, kot zgube in vsega ostalega…jaz bi se na tvojem mestu orbnila na odvetnika in se dobro pozanimala kaj ti je storiti, da s ene bodo nazadnje še res nate spravili, kajti upnik išče vse luknje verjemi in dejstvo je da si solastnik podjetja, ki je kot da bi bila lastnik!
Ne jo strašit, no! V resnici je tako, kot pravita elaine in cija: lastniki družb ne odgovarjajo za obveznosti družbe, razen, če jim kdo dokaže, da so z zlorabo spravili podjetje v stečaj – osebno ne poznam nobenega, ki bi padel v to. Lastniki pač izgubijo svoj denar, ki so ga vložili v podjetje, in to je to.Tudi v družbeni pogodbi (vsaki, kar sem jih do sedaj videla) piše: odgovornost za premoženje družbe – ne odgovarja. Govorimo seveda o kapitalski družbi (d.o.o. = družba z omejeno odgovornostjo). Nekaj drugega pa je d.n.o (družba z neomejeno odgovornostjo). Tam lastniki odgovarjajo s svojim premoženjem, enako kot samostojni podjetniki. Imajo pa zato ugodnosti pri izplačilu deleža.
Je pa varianta, da gre d.o.o. v likvidacijo po skrajšanem postopku. V tem primeru lastniki podpišejo, da družba nima neporavnanih obveznosti. Če jih ima in se v roku 1 leta najde upnik, ki zahteva plačilo svoje terjatve, mu jo morajo plačati lastniki iz svojega žepa. Ker so se pač zlagali, da družba nima obveznosti. Če pa gre za stečaj, pa se upniki poplačajo iz premoženja, ki ga ima DRUŽBA, sem sodijo tudi vložki (denarni ali stvarni), ki so jih ob ustanovitvi lastniki vložili.
točno tako.
pri d.o.o.-jih morajo lastniki samo izjemoma kriti dolgove družbe iz svojega žepa, pa še to je treba sodno izterjat in dokazat zlorabo. če pa lastnik ni bil tudi udeležen pri vodenju podjetja, pa mu nimajo kaj.
d.o.o. ji se ustanovijo tudi zato, da je osebno premoženje lastnika varno pred poslovnimi izgubami. zato se reče družba z OMEJENO odgovornostjo
solidarnostno pa odgovarja s.p. in d.n.o. – pri njih pa je odgovornost NEOMEJENA.
Hmmmm… Ne vem, če je primer reprezentativen, pa vendar… Sam sem edini ustanovitelj d.o.o.-ja, v katereka sem ob ustanovitvi vložil cca. 11.000 EUR in v času začetkov po pol leta še podjetju nakazal posojilo v višini 35.000 EUR (recimo temu družinska investicija).
Pravno formalno sem bil torej tudi upnik podjetja. V začtkih sem imel kar nekaj likvidnostnih težav. Doživel sem tako tudi dva sodna postopka, pri čemer je eden morda celo podoben temu, kar je vprašanje na začetku.
Sklep sodišča se je namreč glasil, da se sredstva zasežejo dolžniku (torej podjetju) in dolžnikovemu dolžniku (torej meni konkretno). Pritoževal se nisem, saj mi je bilo v interesu, da dolgove čimprej saniram, vendar…
Forum je zaprt za komentiranje.