Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sem dolžna skrbeti za taščo?

Sem dolžna skrbeti za taščo?

Življenje je dolgo in boleče, tudi bolezen prihaja. Postavi se v kožo svoje tašče in razmišljaj kaj bodo storili s teboj,če te slučajno prizadene enaka bolezen.

Gledam komentarje . So različni. Pa čudni in tudi neprimerni.

Nisi napisala, ali ima tašča še moža ali še druge otroke.

Ampak v vsakem primeru, ne glede na to da si v taščini hiši, pač skrbiš kolk lahko. Ne pa puščat službe in še kaj. Najboljša verzija je dom ali pomoč na domu. Tudi če tvoj mož pomaga, ni to to. Ne si uničevat življenja. Glede na starost in bolezen, na žalost, ne bo več dolgo. V tem času pa si lahko uničiš oz. uničita z možem življenje. Vrglo vaju bi 10 let nazaj. Čimprej poiščita zunanjo pomoč.

Odgovor na objavo uporabnika
Odločena, 15.07.2021 ob 15:58

Sem v moralni dilemi! Ne vem, naj naredim po svojem prepričanju ali po tem kaj se od mene pričakuje.

Z družino smo si ustvarili dom v taščini hiši, kjer imamo svoje stanovanje. Funkcionirali smo bolj v smislu, manj se vidimo rajši se imamo. Taščo je pred mesecem dni zadela možganska kap. Za dom nimamo denarja. Sedaj se od mene pričakuje, da bom skrbela za taščo, umivanje, previjanje, hranjenje, zdravniki,… Ona praktično ne more nič sama, še pri govoru jo težko kaj razumem. Imam svojo službo, za delo s tako težkim bolnikom nisem usposobljena, imam tri osnovnošolske otroke in velik vrt. Moje mnenje je, da v takem primeru v prvi vrsti dolžni poskrbeti partnerji, nato otroci in nazadnje vsi ostali. Meni se gravža, da bi brisala tujo rit in menjala plenice. Meni se zdi, da dejansko tega nisem dolžna nobenemu, razen otrokom.

V njeni hiši pa se ti ne gravža živeti?

Verjetno gre za provokacijo, a vseeno.

Starostnik gre lahko v dom, ko se tudi uredi oz. dogovori za plačilo doma.

Če ima sam dovolj sredstev je to seveda najbolje.

Če jih nima, so dolžno dom (do)plačevati otroci. Pri tem se gleda na dohodek cele družine posameznega otroka in cenzus, koliko mora ostati družini, je zelo nizki.

Če tudi otroci nimajo dovolj, preostanek doplača država – sociala.

Toda.

Če ima starostnik premoženje, se doplačilo črpa iz tega.

Torej, če je lastnik hiše, se potem država “usede” na to hišo.

Če starostnikovi otroci živijo v tej hiši, nima to nobenega pomena.

Če avtorica slučajno meni, da ima pravico bivanja v tej hiši, ker je kupila kuhinjo in ploščice, se žal močno moti!

Poznam primere, ko starostnik ni imel dovolj sredstev za dom, a tudi ne svojcev.

Pa so njegovo hišo v zameno za skrb, prevzeli npr. sosedje.

Toda nekdo po kapi lahko živi še 15, 20 let.

15-krat 12 krat 1200€ pa je…pogosto več, kot je kakšna starejša hiša vključno s parcelo vredna.

Če je oskrbnina samo 1200.

Res je tudi, da dobijo dodatek za pomoč in postrežbo in ni potrebno celotno plačilo doma.

Res pa je tudi, da marsikdo ugotovi, da prevzem stare hiše ni pametna in dobičkonosna ideja.

Plačevati in kupovati je potrebno zdravila iz bele liste, ki jih je vsak teden več, doplačevati nekatera zdravila, kupovati oblačila in še marsikaj.

Ne govorim o centru Lj.

Nekdo torej prevzame hišo, podpiše, da skrbi za tega starostnika in je čez leta v minusu.

Šnelci se spet dogaja.

Date jo v dom in si pocasi iscete novo domovanje..problem resen ce se ti pac ne da, ane, hahahaha

najbolj enostavna resitev, 15.07.2021 ob 17:20

Ce tasca nima za dom, naj proda hiso in si z denarjem od prodaje placa dom in vso nego, ki jo potrebuje.

Zakaj se ti obremenjujes s tem, da bi tasci brisala rit?

Ona ima svoje lastno premozenje in za kaj drugega naj bi ga porabila kot za svoje dobro?!

TOčno tako. Ima premoženje, prodajte in plačajte dom.

Kaj pa moževi sorojenci in tast? Tudi oni lahko pomagajo.

Kaj bi si pa ti želela, če bi se znašla na njenem mestu? Tako tudi ti ravnaj!

Saj lahko najamete negovalke, pa je stvar rešena. Mnogi tega ne morejo

Ma joj, no, še eno leto po tej provokaciji, vi kar odgovarjate. Če pa vam ne kapne, da je tole provokacija, potem ste pa res rahlo retardirani:

Večina tu mi je dala moč, da bom zmogla naprej. Najrajši bi, da bi mož potegnil z mano in bi staro lepo porinila v bolnišnično oskrbo ali pa v dom za stare. S taščo nikoli nisem bila v takih odnosih, da bi sedaj morala skrbeti še za njo. Mož skrbi kolikor more poleg službe in dela doma. Meni se pa stara gravža in bi najrajši videla, da bi jo nekam odpeljali.

Ko sva se z možem preselila k njemu domov, sem pričakovala da se nam bo ona kmalu umaknila, ne pa da bo še toliko živela in nam uničevala življenje. Res je, da sta hišo kopletno sezidala in popolnoma uredila umrli tast in tašča, vendar sva z možem kupila novo kuhinjo in zamenjala ploščice v kopalnici, zato jaz iz te hiše ne grem. Pa saj tudi nimam kam.

Sploh se je pa zafrknila že pri začetnem tekstu. Pravi, da hodi v službo, po drugi strani pa od nje pričakujejo, da bo skrbela za taščo in jo negovala. Nimajo keša za dom, ampak kaj, imajo pa za 8-urno oskrbo na dan, medtem ko ni nikogar drugega doma? O tem sploh ni nič povedala.

Kako lahko padate na take prozorne fore?

Tako ja. Ona bo prišla zastonj do premoženja.  Dom pa naj plačuje občina.  Najbrž.  ? Ona se naj izseli, hiša pa se naj proda za potrebe tašče,  saj jo je ona zgradila. Mlada pa naj začne v življenju končno nekaj ustvarjati, da ne bo celo življenje živela na račun drugih, povrh pa še nehvaležna.  Kaj takšnega že dolgo nisem prebrala. Srčno upam da zapis ni resničen.

Ja negovalke pridejo sam tudi to je treba plačat.pa če ima avtorica tri otroke in še službo naj kar dobro premisl če si sploh lahko naloži še to delo. Ja pa odrekati še moraš veliko svojim stvarem ker si preprosto vezan.

Pojdite iz hiše in bo država, sociala poskrbela zanjo. Mene bi bilo globoko sram, izgovoriti take besede! Ste sigurna, da vi ne boste potrebovala take nege? Sama sem imela mlada prometno in še danes sem hvaležna vsem, ki so zame poskrbeli, tudi za intimno nego! Zresnite se in ne smešite se!

Ženska bo negovala taščo + svoja služba + 3 otroci.

Partnerstvo bo šlo v franže.

Otroci bodo odrasli.

Tašča umrla.

Poherbal bo mož.

In ženo zamenjal za mlajši manj zgonjen model.

res je501, 25.07.2022 ob 21:40

Sploh se je pa zafrknila že pri začetnem tekstu. Pravi, da hodi v službo, po drugi strani pa od nje pričakujejo, da bo skrbela za taščo in jo negovala. Nimajo keša za dom, ampak kaj, imajo pa za 8-urno oskrbo na dan, medtem ko ni nikogar drugega doma? O tem sploh ni nič povedala.

Kako lahko padate na take prozorne fore?

A ti misliš, da en ostane doma, pusti službo in neguje svojca? Malo morgen. Imamo v vasi žensko že par let v plenicah v postelji. Cele dneve je sama, ker so vsi po službah, popoldan delo na kmetijah, otroci so majhni, grunt se ne sme prodat…sine je prinese 1x na dan hrano pa jo previje. Negvalka? Ste nori. To stane. Ko jim je nekdo iz vasi poslal socialno pa je blo vse v luftu.

vidim luč na koncu tunela…odvisno koliko je tast star, ampak niti ni pomembno. Če je že dovolj star, gresta lahko oba v dom za ostarele- proda svoj del hiše, itak praviš da je ločeno stanovanje…s tem denarjem od kupnine bosta lahko živela v domu in seveda od penzije…sicer pa, če tast ne bi želel v dom, potem je opcija. proda svoj del hiše, parcele, vrta itd…sebi kupi garsonjero, pač nekaj podobnega, da ženo v dom, on pa živi sam..seveda pa ne boste nič dedovali, ker bo šlo vse za dom.

Slovenka114, 25.07.2022 ob 22:32

Tako ja. Ona bo prišla zastonj do premoženja.  Dom pa naj plačuje občina.  Najbrž.  ? Ona se naj izseli, hiša pa se naj proda za potrebe tašče,  saj jo je ona zgradila. Mlada pa naj začne v življenju končno nekaj ustvarjati, da ne bo celo življenje živela na račun drugih, povrh pa še nehvaležna.  Kaj takšnega že dolgo nisem prebrala. Srčno upam da zapis ni resničen.

a ti nisi prebrala, da ima ženksa službo, tri- 3 otroke, vrt in še po moje lenega moža, ki za svojo mamo ne bi nič naredil, bi bruhal., če bi ji moral on zamenjati plenico. Kaj pa TAST a je njega tudi kap in verjetno je že v penziji- TAST NAJ SKRBI ZA NJO ta mladi pa itak da kdaj skočijo na pomoč. Ampak da bi terjali od zaposlene matere s 3 otroki in vrtom, gopodinjstvom še skrb za obnemoglo mamo??? Lepo vas prosim no, saj ni stroj!!

Samo to se vprašaj, kako bi bilo, če bi se ta kap zgodila tebi….ne tašči, ki je garala za hišo, kjer si.

Ne bi poskrbela za bolno osebo niti v svojem domu? Kakšen človek si?

Pa vem kako težko je. Na začetku, da se organiziraš. Ne  steguj rok, le ko je za dobiti, tudi ko je za pomagati…zelo sram naj tebo.

Pa, vem kako je, vsem svojim sem pomagala, in svojim in taščim tastu….

Začetek je težak, potem se navadiš…

Nimam besed, na kakšen način pišeš in nekateri tu. Tašča je živ človek, ki potrebuje pomoč. Otroci vidijo in se učijo, uči jih….

Ja, ja mlada si, ti bi le svoje in njeno, njo pa ne…uboga tašča, kako se počuti odveč in tkao nemočna. kako ji je grozno, ko to posluša….je pa res. Prodajt etaščino, dajte jo v dom in potem vi s svojim naprej, nekje s eje potrebno v življenju potruditi, ne samo grabiti zase…..in kumot brez truda. Ne ni to nek napor, tri otroke, služba, vrtin tašča, nisi uboga, še se dain mora.

Kje piše, da je tašča garala za bajto?

Pri nas je prišla na narejeno in obnovljeno kmetijo pri 20 s trebuhom in eno vrečko cot. V službo ni hodila. Rodila je 3 otroke. Delala na kmetiji, tako kot delam tudi jaz.

Jaz sem prišla z doto in prihranki s katerimi smo obnovili streho, okna in fasado + hodim v službo in prispevam 1500 v družinski proračun. Večina investicij in stroškov krijeva z možem. Tast in tašča imata tastovo penzijo za sebe in svoje potrebe. Ene položnice ne plačata. Za dom prav tako nimata nič našparano. Po tihem vem, da se pričakuje, da bom jaz pustila službo in jima stregla. To se seveda ne bo zgodilo.

Glede na to, da je imela tašča 3 otroke, ki so vsi bili izplačani, bodo kar lepo vsi pozvani k plačilu negovalke/doma in plačali koliko bodo lahko. Midva z možem sva z investicijami in krediti prevzela 80% premoženja. Ostalo tudi če se deli mi je vseeno.

Bom pomagala, itak vem, da bo na meni levji delež, ampak ne misim pa na pladnju ponujat svoje riti.

Nič nisi, 15.07.2021 ob 22:05

Nič ji nisi dolžna in dam ti popolnoma prav, da nočeš sprejeti take obveznosti.

vav, pa res, imaš prav. Naj gre na svoje, naj tašča res svoje proda in vsak po svoje….

kaj bi kdo gledal na starše in moževe starše, vi imate “svoje” življenje,kamor oni ne spadajo, pa tudi njihovo premoženje naj ne, za katerega so delali, tudi ko so imeli družine…

joj, joj, ti pa si…za …

Mož naj pusti službo in skrbi za mamo, ti pa glej, da boš zaslužila s fušem toliko kot sta prej oba skupaj.

kokl ste zabiti, TALE TEMA JE BILA ODPRTA 1 LETO NAZAJ…in moderator jo je osvežil da vas nateguje in vabi da klikate in pišete o nečem, ki je že pase- ta ženska je že umrla 1 leto nazaj!

kje piše, 26.07.2022 ob 11:44

Kje piše, da je tašča garala za bajto?

Pri nas je prišla na narejeno in obnovljeno kmetijo pri 20 s trebuhom in eno vrečko cot. V službo ni hodila. Rodila je 3 otroke. Delala na kmetiji, tako kot delam tudi jaz.

Jaz sem prišla z doto in prihranki s katerimi smo obnovili streho, okna in fasado + hodim v službo in prispevam 1500 v družinski proračun. Večina investicij in stroškov krijeva z možem. Tast in tašča imata tastovo penzijo za sebe in svoje potrebe. Ene položnice ne plačata. Za dom prav tako nimata nič našparano. Po tihem vem, da se pričakuje, da bom jaz pustila službo in jima stregla. To se seveda ne bo zgodilo.

Glede na to, da je imela tašča 3 otroke, ki so vsi bili izplačani, bodo kar lepo vsi pozvani k plačilu negovalke/doma in plačali koliko bodo lahko. Midva z možem sva z investicijami in krediti prevzela 80% premoženja. Ostalo tudi če se deli mi je vseeno.

Bom pomagala, itak vem, da bo na meni levji delež, ampak ne misim pa na pladnju ponujat svoje riti.

ubogi ljudje, ne morejo živteti v slogi niti z ljudmi za svojo mizo in jim pomagati, ko je to potrebno….ko so najbolj nemočni in ubogi, res uboga tašča s tako ostro …v hiši…ni vredno…besed..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close