Selitev v LJ ali KP?
Pozdravljeni,
Trenutno živim 17 km iz Ljubljane (med Ljubljano in Vrhniko), ampak mi ta konec sploh ni všeč (preveliko “selo”, edini sprehod imaš lahko samo med njivami, za vsako stvar se je treba peljat v Ljubljano z avtom itd.). Služba v Ljubljani zelo fleksibilna, možnost večdnevnega dela od doma. Zdaj pa razmišljam o selitvi v Ljubljano ali pa v Koper. Ljubljana je nekako logična izbira, glede na službo, da je najbližje mesto, dobro ga poznam, ker sem celo življenje tukaj. Verjetno tudi najbolj razvito mesto v Sloveniji, največ trgovin na dosegu roke, precej narave, možnost sprehodov (Rožnik, Šmarna gora, Golovec, ZOO itd.). Vedno sem se pa lepo počutil tudi na obali. Obožujem vožnjo iz meglene Ljubljane, ko vidiš, da se nebo dol odpira. Vonj po morju je super. Me pa zanimajo ostali vidiki življenja na obali oz. v Kopru. Ima mogoče kdo izkušnje s selitvijo iz Ljubljane v Koper (ali pa drugam na obalo) in kaj bi mi vi svetovali, da izberem?
Jaz bi se na tvojem mestu selila v LJ. Sama sem sicer drugačna in sem se ravno iz LJ preselila na podobno “selo”, kot ga opisuješ ti. Ampak, tebi bo LJ verjetno ustrezala. Kar se tiče Kopra je pozimi ful depresiven. Sploh za tam živet. Ajde, če prideš na obisk, ampak za ves čas biti tam je bil meni odbijajoč (sem preživela par let tam). Burja, mraz, nič se ne dogaja, svinčeno sivo morje, nikjer nikogar, samo kafiči so polni.
…, 02.01.2023 ob 10:40
morski zrak je definitivno bolj zdrav kot megla v najlepšem mestu na svetu.
Morski zrak je zdrav. To je res. Ampak ti povem da je tu ze dober mesec taka vlaga in megla kar zna bit huje kot v Lj, glede dihal in kosti, revme.
Strup ta mesec. Mene hoce kar “zadavit” koliko je te megle in vlage pri nas. Je ne pomnem.
Po mentaliteti, kulturi in izobrazbi je Koper oz Obala NULA.
Ljubljana ima veliko prednosti. Od kulture, izobrazbe, dejavnosti, sprehajalnih poti….
Šnelca_783, 02.01.2023 ob 10:46
Morski zrak je zdrav. To je res. Ampak ti povem da je tu ze dober mesec taka vlaga in megla kar zna bit huje kot v Lj, glede dihal in kosti, revme.
Strup ta mesec. Mene hoce kar “zadavit” koliko je te megle in vlage pri nas. Je ne pomnem.
Po mentaliteti, kulturi in izobrazbi je Koper oz Obala NULA.
Ljubljana ima veliko prednosti. Od kulture, izobrazbe, dejavnosti, sprehajalnih poti….
* od kaslja zadavit, huje kot moja alergija na prah. Za bronhitis, astmo je zadnji mesec ta megla, vlaga strup. Raje bi bila zdaj v Lj ali na Gorenjskem ce bi imela moznost, kot ta morski vlazno megleni umazani strup. Se ne pocutim da zivim v Kp, ampak v nekem umazanem Trstu.
Ce je pa suho, burja je pa ok.
Spet Ljubljančani pišejo hvalospeve sami sebi (Šnela je iz LJ mimogrede)
Sonca je na obali v povprečju za mesec in pol več kot v LJ (uradni podatki, si nisem jaz izmislil). Trgovin imaš isto prav vse kar imaš v LJ, čez mejo pa še veliko več. In še trikrat prej opraviš nakupa, ker ni take gužve.
Burja ni tako močna kot na Vipavskem in ni moteča, sploh ko se jo navadiš.
Sama sicer nisem iz Kopra, sem pa živela in delala tam 5 let, tako da ga poznam.
spet, 02.01.2023 ob 10:55
Spet Ljubljančani pišejo hvalospeve sami sebi (Šnela je iz LJ mimogrede)
Sonca je na obali v povprečju za mesec in pol več kot v LJ (uradni podatki, si nisem jaz izmislil). Trgovin imaš isto prav vse kar imaš v LJ, čez mejo pa še veliko več. In še trikrat prej opraviš nakupa, ker ni take gužve.
Burja ni tako močna kot na Vipavskem in ni moteča, sploh ko se jo navadiš.
Sama sicer nisem iz Kopra, sem pa živela in delala tam 5 let, tako da ga poznam.
Ne. Snelca je samo gor studirala in zivela kar nekaj let. Tako da oboje poznam. Lj pogresam. Saj vec nudi. Izobrazevalno, kulturno na visjem nivoju…Kp je zame “zaostala vas”
Najbrž si bila zelo malokrat v Ljubljani, sicer ne bi trdila, da je pri vas hujša megla. V Ljubljani je le redkokdaj sonce, še takrat, ko ga ima cela Slovenija, ga v Ljubljani ni. Vlaga je tudi poleti, vročina in vlaga. Jaz bi se preselila na Obalo. Imaš tudi Italijo blizu, če se na slovenski obali nič ne dogaja.
ne pretiravat, 02.01.2023 ob 13:59
Najbrž si bila zelo malokrat v Ljubljani, sicer ne bi trdila, da je pri vas hujša megla. V Ljubljani je le redkokdaj sonce, še takrat, ko ga ima cela Slovenija, ga v Ljubljani ni. Vlaga je tudi poleti, vročina in vlaga. Jaz bi se preselila na Obalo. Imaš tudi Italijo blizu, če se na slovenski obali nič ne dogaja.
To pa ne bo držalo. V lj sem vsak dan, živim pa na Štajerskem, pa ni neke razlike v številu sončnih dni. Pride dan, ko je pri nas sončno, v Lj pa oblačno, in obratno. Že dolgo ni Lj več pogovorno meglena, kot je bila 20 let nazaj. Vsaj z zaprtjem centra za promet se je stanje močno izboljšalo.
Noja164, 02.01.2023 ob 14:02
To pa ne bo držalo. V lj sem vsak dan, živim pa na Štajerskem, pa ni neke razlike v številu sončnih dni. Pride dan, ko je pri nas sončno, v Lj pa oblačno, in obratno. Že dolgo ni Lj več pogovorno meglena, kot je bila 20 let nazaj. Vsaj z zaprtjem centra za promet se je stanje močno izboljšalo.
Koliko let imaš? 10? Da tako razmišljaš. Ker so zaprli center za promet v Ljubljani ni več megle ??
Mogoče ni več toliko smoga, ker se je uredila kurjava, megla je pa vedno ista, ker je ljubljana kotlina oz mrazišče, megla nastajja zaradi pokrajine, ne zaradi višanja temperature ali česa drugega..
Hvala vsem, ki ste odgovorili (tako ali drugače).
Ljubljana res ni več tako meglena, kot je bila včasih, je pa dejstvo, da je bolj meglena od obale. Tudi kar se dežja tiče, je poleti recimo precej popoldanskih neviht, medtem ko sem se jim na obali ponavadi izognil (po mojih izkušnjah jih je bilo manj).
Kar se tiče moje trenutne lokacije, verjamem, da bi marsikdo zamenjal z mano. Samo mene odbija ta “naravna” okolica oz. kmečko okolje. Barje mi ni všeč in me tovrstni sprehodi ne privlačijo, še manj sprehodi med njivami. Še huje pa je, da se zunaj ne da normalno sušiti oblek zaradi smradu po gnoju. Tudi kar se tiče Ljubljane, mi je lepši predel proti Rožniku, kot pa proti barju.
Me je pa vedno zanimalo, kaj mislite ljudje, ko omenjate, da se na obali pozimi nič ne dogaja? Kaj točno mislite s tem? Tudi v Ljubljani ne vem, da bi se kaj posebnega dogajalo. Ljudje s družijo v centru mesta, v šoping centrih itd. Verjetno je enako na obali?
Nekdo222, 08.01.2023 ob 20:31
Hvala vsem, ki ste odgovorili (tako ali drugače).
Ljubljana res ni več tako meglena, kot je bila včasih, je pa dejstvo, da je bolj meglena od obale. Tudi kar se dežja tiče, je poleti recimo precej popoldanskih neviht, medtem ko sem se jim na obali ponavadi izognil (po mojih izkušnjah jih je bilo manj).
Kar se tiče moje trenutne lokacije, verjamem, da bi marsikdo zamenjal z mano. Samo mene odbija ta “naravna” okolica oz. kmečko okolje. Barje mi ni všeč in me tovrstni sprehodi ne privlačijo, še manj sprehodi med njivami. Še huje pa je, da se zunaj ne da normalno sušiti oblek zaradi smradu po gnoju. Tudi kar se tiče Ljubljane, mi je lepši predel proti Rožniku, kot pa proti barju.
Me je pa vedno zanimalo, kaj mislite ljudje, ko omenjate, da se na obali pozimi nič ne dogaja? Kaj točno mislite s tem? Tudi v Ljubljani ne vem, da bi se kaj posebnega dogajalo. Ljudje s družijo v centru mesta, v šoping centrih itd. Verjetno je enako na obali?
dogaja se povsod bolj ali manj enako, ljudje visijo v shopping centrih, tega imaš tudi na obali ogromno in v starih (centrih) mest pač po kafičih. Če nisi ravno obseden z gledališčem in opero potem nekega razvestljenja ne boš doživel v Ljubljani. Pa saj jo najbrž sam dovolj dobro poznaš. Kaj pa počnejo Ljubljančani med vikendi? Večinoma so doma ali pa gredo ven iz LJ ali pa gredo na kavico v shopping center ali v center mesta. Vse to lahko počneš tudi na obali, torej.
Forum je zaprt za komentiranje.