SELITEV S FANTOM
Lep pozdrav vsem prisotnim! 🙂 Daje me nespečnost, saj se mi poraja veliko vprašanje v zvezi z selitvijo s partnerjem… Vprašanje se namreč glasi kakšni so realni stroški v najemniškem stanovanju…? Najemnina mi je jasna, jasno, da se plačuje sproti itd…ampak bolj me zanimajo stroški ogrevanja, elektrike, interneta, vode itd. Zelo si želiva na svoje in to tudi načrtujeva v naslednjih dveh letih, zanimajo pa naju ti stroški. Recimo, da govorimo o enosobnem stanovanju v Mariboru, katerega najemnina znaša nekje 200-300€, kakšni so realni stroški? In pa še nekaj dokaj pomembnega, zanima me(informacije pričakujem od oseb, ki so v takšni situaciji in vedo, kaj govorijo) tudi, koliko se povprečno zapravi za hrano(mesečno za dve osebi) – vem, malce čudno vprašanje ampak vseeno, vprašati ni greh 😛 Upam, da se ne bo komu zazdelo, da rineva z glavo skozi zid, saj temu ni tako, imava redne dohodke, ki niso ravno nizki, skratka ne gre nama slabo. Ampak jaz sem takšna oseba, da imam rada vnaprej pripravljene informacije, da približno vem, kaj me čaka 🙂 Zahvaljujem se vam za odgovore! 😀
Pozdravljena!
Ja prav imaš stroški niso majhni!
Midva živima v najemniškem stanovanju v malo majnšem mestu od Maribora, v bistvu je med kraji razlika samo glede najemnin odvisno od lokacije! Najini stroški so približno takšni:
– za podnajemniško stanovanje je potrebno imet nekaj denarja v naprej zaradi plačila varščine in opreme! ( Midva sma morala dat 500 eur)
– elektrika okrog 65 eur
– voda in stopniščni stroški 25 eur
– odvoz smeti 15 eur
– Rtv prispevek 12.75 eur
– Siol standard paket 46.00 eur
– ogrevanje od oktobra do maja 70.00 eur poleti pavšal 13.00 eur
Potem nekateri morajo plačevat še v sklad namesto lastnika.
Upam,da ti bo kaj v pomoč!
Lp
Živjo! 🙂
Najprej, hvala za hiter in izčrpen odgovor, sem bila prepričana, da bom morala čakati dlje 😛
Torej, vse skupaj je še nekje 250-300€ stroškov, to res ni malo…Ampak vseeno, po drugi strani pa je verjetno čudovito imeti svoj domek s partnerjem, ki ga imaš rad. Zato res kooooomaj čakam, da končno greva! 😀
Za enosobno je res nekje tukaj. Edino z elektriko pa ne šparate ravno. Pri nas je 30€. 🙂
Elektrika je celo samo 33 € / mesec….pa so vsi aparati, dva računalnika od teh dveh dela en vsaj 12 ur, dva TV sprejemnika. Ni da ni. Res pa je, da ni bojlerjev, ki so veliki potrošniki el. energije. Večji potrošnik el. energije je tudi pečica v štedilniku. Pri nas ta pečica dela relativno malo>>>>mogoče 1 x tedensko.
Ogrevanje tople vode je iz kotlovnice in strošek je zajet v ogrevanju (skupaj ogrevanje in topla voda cca do 700 € letno)
Največji porabniki so itak hladilnik in pečica. Potem je pomembno tudi, če ima dvotarifni tok ali enotarifni. Hladilnik lahko porabi precej več, če je zamrzovalnik obdan z ledom. Debelejši kot je led, več energije porabi hladilnik. Pomembno je tudi katerega energijskega razreda so aparati (B, A, A+, A++, A+++) itn.
Največji porabniki so itak hladilnik in pečica. Potem je pomembno tudi, če ima dvotarifni tok ali enotarifni. Hladilnik lahko porabi precej več, če je zamrzovalnik obdan z ledom. Debelejši kot je led, več energije porabi hladilnik. Pomembno je tudi katerega energijskega razreda so aparati (B, A, A+, A++, A+++) itn.[/quote]
Ali pa el. bojler, če obstaja. Potem še sušilni stroj, pralni stroj….
Največji porabniki so itak hladilnik in pečica. Potem je pomembno tudi, če ima dvotarifni tok ali enotarifni. Hladilnik lahko porabi precej več, če je zamrzovalnik obdan z ledom. Debelejši kot je led, več energije porabi hladilnik. Pomembno je tudi katerega energijskega razreda so aparati (B, A, A+, A++, A+++) itn.[/quote]
Ali pa el. bojler, če obstaja. Potem še sušilni stroj, pralni stroj….[/quote]
Lahko se kupi “mini” števec, ki se ga vtakne v vtičnico pred uporabnikom in potem lažje oceniš kdo toliko štroma pokuri.
Niso zanemarljivi porabniki tudi žarnice, mogoče kaki reflektorčki ali vgradne svetilke z navadnimi žarnicami (gu/gz-10), ko vsaka pokuri nap. 60W in če jih imaš ene 10….
Do maja v najemniškem enosobnem stanovanju, elektrike nikoli ni bilo za več kot 25 evrov mesečno (tudi zamrzovalna omara je tu noter), plin za ogrevanje in toplo vodo (etažna peč), položnica vsake 3 mesece (zaradi letne porabe manj kot 200 kubikov), 2x letno med 80 in 90 evrov, ostali dve sta bili okoli 15 evrov. RTV naročnina in ostala zabaviščna zadeva je odvisna od posameznika do posameznika. Potem še skupni stanovanjski stroški (voda, smeti, skupna elektrika, dvigala…), ki so znašali mesečno slabih 40 evrov.
Plus najemnina.
Forum je zaprt za komentiranje.