Selitev na Dolenjsko
Skratka žena je dobila službo v NM, jaz delam v LJ. Ker se ona noče vsak dan vozit 120 km, bi se selila v NM. Jaz sem Ljubljančan in mi je fajn živeti tu, zato ne bi šel predaleč. Ona je Primorka in je nič ne veže na Ljubljano, najraje bi šla kar v NM. Ker nimava mansarde niti lastnega stanovanja morda niti nima smisla vstrajat tu. Glede na cene nepremičnin v Lj še dolgo ne bova prišla do strehe nad glavo, imava pa privarčevana sredstva.
Dolenjci dajte malo povedat kako je kaj živet v tem področju? Midva nimava pojma. NM, Trebnje, Ivančna Gorica, Grosuplje, kaj drugega? Kaksni so ljudje, vzdušje? Narava? Na kaj je treba pazit pri odločitvi za selitev? Kako je z romskim prebivalstvom, so res problemi? V naprej hvala.
Hahaha, a po tvoji sošolki ki je vsa zagrenjena, ti sodis neki kraj? Drugač Grosuplje ima iste cene kot LJ, jaz sem raje v Ljubljani. Imam pa sodelavko, kupili so kakšno leto nazaj stanovanje v Grosuplju, pa je zelo razgledana in opravlja ne 🙂
Avtor, edino če bi šli živeti prav v NM. Trebnje je pa meni res zahojen. So pa v NM težave s cigani res velike, tam so prav tolpe.
Cigani so vsepovsod. Fehtajo pred trgovinami, na parkiriščih, na cesti jih takoj opaziš v starih škatlah in bwmjih, kjer držiš večjo varnostno razdaljo. Izogibaš se še bencinske postaje MOL in če se da mirnopeške ceste, kjer je tako ob državnih, cerkvenih kot osebnih praznikih ognjemet. Občasno s kamni in strelivom ciljajo avtomobile. Namerno kličejo 112 in iz zasede poškodujejo intervencijska vozila. V določenih OŠ so jih polni razredi. Po vaseh brskajo po smetnjakih in se mimogrede sprehajajo po tvojem dvorišču, če imaš kaj starega železa. Bog ne daj, da se kje zbirajo kosovni odpadki. Odsvetujem tudi obisk urgence v večernih urah, ker jih je vedno polna čekalnica. Ponoči si ne bi upala sprehoditi skozi mesto. Šele zdaj ugotavljam, kako me je vse to motilo.
Mesto je drugače kot eno selo: reka Krka, glavni trg, predmestni del s starimi bloki in trgovskimi halami. Večina prebivalcev je iz okoliških vasi. Ljudje se bolj sproščeni, med seboj se vsi poznajo, manj hitijo, vsaka žlahta ima obvezno zidanico. Večina jih je zaposlenih v proizvodnji svete trojice: Krka, Revoz, Adria. Največja gneča v mestu je od 14-15:30.
Kar se tiče nepremičnine, se je zadnja leta gradil edino blok v Mrzli dolini. V teku je še naselje samostojnih hišk v Bučni vasi (lokacija dobra, parcele majhne, cca 250k), ostalo se prodajajo samo zanikrne vaške bajte. Pripravlja pa občina nek razpis s subvencijo za novogradnje. Javni prevoz je samo do par km iz mesta, kolesarske steze slabe, ker so vsi vajeni iti vsepovsod z avtomobilom.
Socialni del življenja v mestu je slab, se trudijo, vendar je večinoma mrtvo.
Jaz osebno bi se preselila nekam vmes. Srečno pri odločitvi.
Kot dolenc nisem imel nikoli težav z romi. Vem pa, da se ljudje samo 2-3km stran pa non stop pritožujejo nad njimi.
Tko da mikro lokacija je tudi pomembna.
Ivančna je ravno na polovici nekje. V sam center jaz ne bi rinil (zaradi livarne), ampak na obrobje, ali v kako vasico poleg pa.
Trgovin ima veliko, šolo, ZD, pošto, ob avtocesti je,… pa cenovno verjetno dosti boljše kot NM ali Grosuplje.
Narava je prečudovita, vse bolj mladi, izobraženi ljudje, navajeni živeti v tujini, rinejo na vasi.
Jaz Gorenjka se zaljubila v to pokrajino, našla popoln košček nebes, ki je skupek vsega, kar si želiš.
Pogled na Julijce, na Triglav, Savinjske, na S, Snežnik, JV, Trdina na J, nežni zeleni travniki in griči, lepi listnati gozdovi, s potmi, ki jih lahko prehodiš, prejezdiš, prekolesariš, kakor ti srce poželi.
Zasanjane rečice. Jutranje meglice po dolinah.
Zrak, da ga vikaš, mešanica mehkega Sredozemlja, Kvarner, ter že ogretega severnjaka.
Seveda ne smem pozabiti stavbne idr kulturne dediščine naših vrlih prednikov, ki še vedno kljubujejo zobu časa, ker še vedno obstajajo ljudje, ki jih vzdržujejo, ker vedo, da so neprecenljive vrednosti.
Se je pa potrebno razgledati, si vzeti čas in pri tem uživati, nič na silo.
Ljudje?
Kakršni smo mi do njih, taki so oni do nas, tako je povsod.
Kdor ima rad ljudi, pesem, ta nima problemov nikjer.
Dolenjsko in Dolenjce je treba vzeti za svoje.
Druge ni.
Je preprosto prelep košček zemlje.
Ce bosta kdaj imela otroke potem je RES fino da razmislita kje bosta zivela. Ker 240km v 1 dnevu to ob slabem vremenu, guzvi, prometni nesreci pomeni tudi skupno max 4h na dan v avtu. Ob mejhnih otrocih, brez babic in dedkov v blizini, ki bi takrat lahko skocili….S cigani so problemi, zato o koncni lokaciji dobro premislita ce vse stima. Vec ko sta stran od njih, boljse za vaju. Kaj pa ti in voznja zate in tvoja sluzba? Sprasujes na kaj je treba pazit pri odlocitvi za selitev. Kot prvo sta to vidva in vajini sluzbi. Ce je to njena sanjska sluzba super. Ker jo je pa sele dobila, pa vsaj pol leta pocakita z odlocitvami. Pretehtajta jih ja, veckrat. Sprejet se nicesar. Poznam tud primere, prav v taki kombinaciji, med tedno pari locdno prezivijo. Sicer ti moznost imajo ker so sorodniki tam in tam prespijo, eni tudi po starsih dedovali…ampak kot par pa eni v lj drugi v nm in okolici, vikende pa skupaj. Opozarjam pa, da je tak nacin velika preizkusnja za partnerstvo, sploh ce bi se tako zivelo dlje casa. Aja pa vem kaj govorim. Imam belokranjca, zivela naj bi dol. Pa sem dobila sluzbo v lj po porodniski in sva bila na istem, no skoraj kot vidva. Moj je bil se glasen da ne znam racunat koliko rabim za voznjo, pa sem ga hit opomnila na to da je pozabil da voznja je v obe smeri, na guzvo,na sneg,na prometne, na to da ne moreva na nobenga res racunat da bi hodil po otroke in na to da bi mene otroci videli okoli 6h zvecer vsak dan, njega pa se kasneje dostikrat s tem, da na njega ne mors racunat ker gre na siht okoli 3-5 ure zjutraj, odvisno kaj ima…. resitev? Ja pozret sva morala in prit k mojim v blizino lj. To je nekaj kar je bilo njemu NO-GO. Ampak nama moji veliko odnesejo, kadar on zataji zaradi sihta in bi moral za kaj poskrbeti. Tako da mora bit samo tiho. Od zacetka smo ziveli loceno, jaz z otrokom v lj za vikende pa skupi al gor al dol. Verjemi z majhnim otrokom se to it, pa vsak drugi vikfnd pokat zadeve za gor/dol. Od zacetka sva se dvojno kupovala, za dol in gor… .. No pol je pa nanesl, da je njegovmu sefu ratal bolj vsec da je moj cimvec s startom v lj in tako smo prakticno vsak dan skupaj. Sla sva pa cez marsikaj, ker sva si stalno kaj ocitala. Ce ne bi bilo otrok se tud zveza ne bi obdrzala, ker brez otrok je najlazje pusko v koruzo vrct in vidim pri marsikomu zarad kakih bedarij grejo narazen. Ce le imas kaj v glavi in empatije, tega kar tako, ce imas otroke, ne bos naredil.
Jaz ne bi šla nikoli. Zelo dobro poznam dolenjsko, ker sem regionalno zadolzena in sem dnevno na Dolenjskem . NM je preplavljeno z nasilnimi tolpami Ciganov, ki fehtajo vse okoli. Polno jih je. Tudi otroke nadlegujejo. Službe so v skorumpirani Krki, Revozu. Tja prideš preko vez in poznanstev, kdo je kdo. Dobesedno. Odnosi v Krki so bolni,mobinga je polno. Poznam par Novomeščanov in si želijo vsi ven, pa so to generacije katere predniki so več stoletij tam živeli. Trebnje je isto polno Ciganov, meni deluje zahojeno, dolgocasna raztegnjena vas ob glavni cesti, par trgovin na koncu Trebnjega. Tudi Ivančna Gorica meni osebno nikakor ne sede, tam te prav gledajo, čigav pa je ta. Se vidi da se vsi poznajo in vsako registracijo pregledajo. Zadnjič smo šli kolesariti do Krke, se ustavimo pred Tušem in nas je folk prav gledal, iz kje smo… Vse je precej podeželsko. Ok, če te to ne moti, je potem v redu. Grosuplje je boljše ker imajo ogromno priseljencev. Se mi zdi bolj kulturen kraj. Nihče te nima za mar. Imajo cigane, a niso moteči, niso vidni. Dobro razmisli. Sama bi živela na Gorenjskem, Domžale, Kamnik. Ali pa Ljubljana.
Moja starša sta imela vikend v okolici Ivančne Gorice. Uredila sta hišo za kar udobno nastanitev, ker sta načrtovala, da se bosta v pokoju preselila tja iz Ljubljane. Oba sta drugače s podeželja in sta idealizirala vrnitev v naravo, mir in te fraze. V resnici nista nikoli zdržala več kot teden dni tam; ostala sta raje v Ljubljani. Na Dolenjsko se morda prileže iti za kak vikend nekajkrat na leto, drugače je pa vse skupaj ena žalost.
Forum je zaprt za komentiranje.