Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Šel sem v Avstrijo…

Šel sem v Avstrijo…

Torej moral sem it službeno na Dunaj in sem kar zgodaj štartal iz mb. Že pred 6 zjutraj se vključim na hitro cesto skozi mb smer avstrija. Malo sem sicer noro gledal, ker je bila HC smer iz mesta bistveno bolj prometna kot v mesto. Ok, nato se vključim na ac smer šentilj. Nabito polna. Si mislim turisti ki se vračajo domov. Pridem na šentilj, pred 6 zjutraj, 500m kolona na dveh pasovih. Šli smo hitro skozi, jodlarji ne komplicirajo kaj dosti. Do takrat sem se že zbudil in do graza malo bolj podrobno spremljam promet okrog sebe. Cesta nabito polna na obeh pasovih z 90% slovencev!! Veliko avtov z vsaj 2 potnikoma, pogosto tudi 3 ali 4.

In potem sem začel razmišljat…še sploh kdo dela v slovenskih obmejnih občinah? Že dolgo nisem slišal za famozni stavek: kar idi, pred vrati kolona čaka na tvoje delovno mesto.

Jaz tem ljudem res privoščim da so se slovenije rešli. Ker samo pol ure iz mb je možnosti neomejeno. Vsakič ko se peljem na tej relaciji je ob ac 1 hala več.

tudi gasterbajterjem naša lopovska država na transparenten način krade težko prislužen denar. Ka te češ. Tak je.

Dela v AT, koristi tam socialo, ki je višja, otroških pri nas ne dobi, vrtec mu vsekaš maksimalno, zdravstvo iz at, penzijo iz at, denar ti znosi v SLO pa lepo ga duplo obdavčiš.

V slo ti ne jemlje delovnih mest, ne koristi sociale, ne zdravstva…kaj češ lepšega.

No, jaz sem pa pogosto slišala, da na moje delovno mesto čaka kolona. Tako, da to je pogost pojav.

Drugače pa ni vse tako lepo kot se vidi: večina teh gastarbeiterjev dela v proizvodnji, kot čistilke, sobarice in podobna dela.

Če delaš v Slo kot čistilka, v proizvodnji, ti seveda pade sekira v med, če greš delat v Avstrijo, ker so boljši delovni pogoji in bistveno višja plača.

Če pa si v Sloveniji delal recimo tam za kakega jurja do 1200 neto, imaš recimo družboslovno diplomo, boš v At delal kot čistilka, sobarica, v proizvodnji, … plača pa bo taka kot je bila prej v Sloveniji.  Da bi pa našel tako delovno mesto primerljivo tistemu prej v Slo pa bo težka.

Ja, pa splača se seveda tudi za zdravstveni kader, inžinirje. Ti bodo dobili delo v svojem fohu.

Raznim družboslovcem se pa ne splača. Vsaj tistim ne, ki imajo plačo v slo dobrega jurja. Gor ne bodo dobili kaj drugega kot fizičarjenje.

Delam v at. V komerciali. Plača 14×1800 + 3×160 eur otroškega dodatka.

Mož je doma ima sp in kmetijo.

Vidiš me vsak dan ob 7:00 na Šentilju.

Aja ta teden imam dopust, da se ne bo kdo spotikal.

hja tako je to, vi ob meji z Italijo in Avstrijo šibate v Italijo in Avstrijo, naša brača iz Balkana pa v Slovenijo in pol se zgodi ……, politika, jebe nor zmedenga..

Sicer pa hvala bogu, to je EU in, če si zdrav greš lahko delat kamor hočeš v okviru mej te EU, treba bi samo približat ljudem nemški jezik in bo v bistvu z Evropo tako kot je Hitler hotel. Morem pa priznat, da je men v bistvu nemški jezik ok. in ga bi z veseljem govoril tekoče.

Odgovor na objavo uporabnika
učiteljica nemščine, 10.09.2021 ob 08:08

Delam v at. V komerciali. Plača 14×1800 + 3×160 eur otroškega dodatka.

Mož je doma ima sp in kmetijo.

Vidiš me vsak dan ob 7:00 na Šentilju.

Aja ta teden imam dopust, da se ne bo kdo spotikal.

Ja, če si učiteljica nemščine, ti vsekakor verjamem. Ostali družboslovci pa žalost.

Družboslovcev imajo namreč tudi v AT preveč. In družboslovcih delajo na delovnih mestih, kjer mora biti znanje nemščini tipi topi. Torej vsekakor bodo raje vzeli domačina kot slovenskega družboslovca, ki mu nemščina ni materni jezik. Tako, da večina slo družboslovcev v AT fizičari. Je pa recimo plača sobarica ali pa za delo v proizvodnji v AT ponavadi višja kot plača za delovno mesto, kjer je zahtevana univ. izobrazba v SLo. Je pa dejstvo, da v Slo na delovnem mestu recimo  v JU, delaš po-pe, dopoldan, visiš še malo na monu. Sobarica, delo v proizvodnji… to pa je garanje od začetka do konca pa ne samo med tednom.

Seveda družboslovcev ne rabijo, še mi jih ne rabimo. Pri nas so dobri samo kot fikusi za v javno upravo. In za te bo vedno kolona, ker sončki se še kar vpisujejo množično na gimnazije in fdv.

Gori se išče ljudi, ki dejansko delajo. In taki službo dobijo takoj.

Jaz delam v komerciali v lipnici. Neto 12x 2200 + 2x 2500 13 in 14 plača, vsak mesec 80 za potne stroške, plus vsak mesec otroški 160.

Dohodnina pri nas? Okrog 500€ letno. Drobiž 🙂 Nasankajo ga predvsem fizičarji, ker manjše plače so pri nas precej bolj obdavčene kot gori.

Da se bo kdo spotikal, pišem iz pisarne. Sem ravno preletel novice, spil kavico. Okrog 12 grem domov. V petek res redko da kdo kaj dela. Se ne pretegnemo.

Slovenija mene več ne vidi.

Aja pozabil sem na malico. Vsak mesec 50€. Toliko samo da vam razbijem slovensko famo, kako jodlarji ne plačujejo prevoza, malice, naši pa nas dvojno obdavčujejo. Z veseljem dam letno ta drobiž 500€ da podpiram to ubogo državo.

Ni ga lepšega kot gori konkretno služit, zapravljat pa pri nas, kjer so cene kar nižje.

Aja spet sem pozabil, letno dobimo še bonuse, ker smo pridni. Letos je bilo 1200€ neto.

Najlepše je bilo med korono. Lepo doma čičala – kar razvadila sem se 😉

Ena realna iz AT.  V Sloveniji sem manj delala (JU), dobila večjo plačo, v AT bolj delam, plača je nižja.

S tem, da v SLoveniji sem imela delovno mesto, kjer je zahtevana univ. izobrazba. Tu pa delam nekaj, kjer ne rabiš neke izobrazbe, mogoče SŠ pa nek tečaj. Delovni pogoji pa bistveno slabši.

In kako zgleda naprej: vse kar najdem so taka dela: gostinstvo, proizvodnja, čistilke.

PeterH, 10.09.2021 ob 07:16

Torej moral sem it službeno na Dunaj in sem kar zgodaj štartal iz mb. Že pred 6 zjutraj se vključim na hitro cesto skozi mb smer avstrija. Malo sem sicer noro gledal, ker je bila HC smer iz mesta bistveno bolj prometna kot v mesto. Ok, nato se vključim na ac smer šentilj. Nabito polna. Si mislim turisti ki se vračajo domov. Pridem na šentilj, pred 6 zjutraj, 500m kolona na dveh pasovih. Šli smo hitro skozi, jodlarji ne komplicirajo kaj dosti. Do takrat sem se že zbudil in do graza malo bolj podrobno spremljam promet okrog sebe. Cesta nabito polna na obeh pasovih z 90% slovencev!! Veliko avtov z vsaj 2 potnikoma, pogosto tudi 3 ali 4.

In potem sem začel razmišljat…še sploh kdo dela v slovenskih obmejnih občinah? Že dolgo nisem slišal za famozni stavek: kar idi, pred vrati kolona čaka na tvoje delovno mesto.

Jaz tem ljudem res privoščim da so se slovenije rešli. Ker samo pol ure iz mb je možnosti neomejeno. Vsakič ko se peljem na tej relaciji je ob ac 1 hala več.

Jah, zdaj vidiš kje kolone čakajo. Vsak avstrijski delodajalec lahko reče: “Če ti kaj ne paše…”

A to si slišal, da so v Avstriji podvojili kazni za prometne prekrške, sploh za prehitro vožnjo? Zakaj je tega treba, če stalno poslušamo, kako v Avstriji vsi vozijo po predpisih, tudi nemarni Slovenci v Avstriji kar naenkrat znajo spoštovati omejitve? Zakaj je gor njim treba kazni višat, če so vsi disciplinirani?

Desperadodajka, 11.09.2021 ob 07:48

Jah, zdaj vidiš kje kolone čakajo. Vsak avstrijski delodajalec lahko reče: “Če ti kaj ne paše…”

A to si slišal, da so v Avstriji podvojili kazni za prometne prekrške, sploh za prehitro vožnjo? Zakaj je tega treba, če stalno poslušamo, kako v Avstriji vsi vozijo po predpisih, tudi nemarni Slovenci v Avstriji kar naenkrat znajo spoštovati omejitve? Zakaj je gor njim treba kazni višat, če so vsi disciplinirani?

Da bodo balkancem zaračunali. Recimo Slovencem, ker ne, ne znajo vozit v AT.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close