Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Se XP in Vista ne marata?

Se XP in Vista ne marata?

Na zagonski particiji C imam XP-je, na drugem disku sem prav tako pripravila primarno particijo za Visto. Nekaj dni je vse lepo delovalo. Potem pa se je zgodilo: XP-ji so ob zagonu samodejno zagnali scandisk na particiji, kjer je bila Vista. Brisali so se številni indeksi in podobna šara. Po tistem se Viste ne da več zagnati, ampak se PC kmalu ponovno zaganja. XP-ji še vedno delujejo brez težav.

Mar to pomeni, da scandisk od XP-jev zmede vse skupaj oz. se ne razume z datotekami drugega operacijskega sistema?! Čeprav se mi to zdi nedopustno, slabih sektorjev namreč na disku ni našel.

A ni še nihče probal instalirat obeh windowsov na en PC? 🙁

Verjetno si mislila checkdisk, saj scandiska xpji nimajo.
Sta pa checkdiksa v xpjih in visti skoraj identična, saj nimata veze z operacijskim sistemom ampak z datotečnim sistemom.

Do kje pa pride Vista??

Vista se začenja nalagat, vse že kaže, da bo… po kakih 20 sekundah pa se računalnik resetira. Zmotilo me je to, da je check disk, kot mu praviš, odkril vse polno napačnih indexov na disku, kjer je nameščena Vista. Le kaj vraga ima chkdsk za popravljat na particiji, kjer ni ne duha ne sluha od XP-jev. To me jezi.

A računalo ko se restarta zapiska ali ne?

Chkdsk pregleda vse diske na katerih prepozna file sistem. Chkdsk se ponavadi izvede po nekem nenavadnem dogodku in pokvarjene datoteke se seveda lahko nahajajo na kateremkoli disku, ne le na disku, kjer je nameščen OS.

Indexi, ki jih preverja niso nič drugega kot podmape in datoteke, preverit pa mora ali vsaka podmapa ali datoteka, zapisana v master file tabeli res obstaja na disku, ali pripada samo eni mapi, preveri velikost ipd.
Če ne, potem to pobriše iz MFTja in datoteka dejansko ne obstaja več.

A disk z visto in datoteke na njem normalno vidiš v xpjih?

Ne, če v meniju izberem Visto, se najprej rola tisti rumeni napis spodaj, ki kmalu ugasne, nato nekaj sek. črn enrat, nakar se iz rač. zasliši pk (zapiska ne!) – in se resetira.

Particijo, na kateri je vista, normalno vidim iz XP-jev, tudi z diskom zagotovo ni nič narobe. Pred namaščanjem sem kreirala novo primarno particijo za Visto, je bilo to morda narobe, ker sta 2 primarni, ena za XPje, druga za Visto?

Očitno je chkdsk zbrisal neke ključne datoteke, ki so nujne za zagon Viste.

Imam xp in visto vsako na svojem, delata normalno oba in se nič ne sovražita.

Se lahko sovražita, če imaš na obeh system restore. Si kaj novega instaliral.. Struktura datotek v system restore so drugačne. Zato se pri hkratni uporabi viste in windows XP zgodi, da windowsXP “ugotovijo” da vsebina direktorija System restotre nepravilna. Potem pa prav lepo pobriše vsebino letega. Tako pač nimaš možnosti System Restore v Visti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close