Se strinjate?
Se strinjam.
Je pa problem, ker je način, ki omogoča razvoj ambicioznosti in s tem pridobitve bogastva, popolnoma zgrešen.
Sistem bi moral biti naravnan tako, da bi le pridnim in poštenim omogočal pridobitve bogastva. Zdaj pa je ravno obratno in zato se vse sesuva. Saj so na položajih nesposobni ljudje, ki niso sposobni voditi ne države in ne podjetij, saj vidijo le svojo debelo rit.
Kaj želiš povedati? Tudi pri nas imamo brezdomce, pa smo kao solidarna družba. Sicer pa so srednjeslojaši po mnenju skromnežev že razvajenci, ne poznam srednjeslojaša, ki bi svoje otroke navajal na suh kruih, kar tu eni propagirajo.[/quote]
Zame so ideal skandinavske države, ampak kaj, ko je naš politični, pravni in gospodarski sistem, kakor tudi pretežna miselnost ljudi, še vedno “balkansko” oz. “vzhodnjeevropsko”. Npr. na Švedskem je bilo še do nedavnega tako, da si lahko šel v prodajalno, si vzel obleke in rekel, da boš jih pomeril doma ter jih kasneje prinesel nazaj.
Seveda ja…a starši naj otroke pripravljajo na lakoto, pomanjkanje vsega mogočega? Zakaj imajo potem takšni ljudje otroke, če še sebe ne preživijo? S kakšno pravico otrokom odvzemajo dostojanstvo? Je resnični svet to, da se sprijazniš z bedo?[/quote]
Odvisno kaj je zakoga beda. Mislim, da še vedno izhajaš iz tega, ko je It napisala, da je zadovoljna s kruhom in vodo. Če je človek s tem zadovoljen, to ni nobena beda. Beda je, če ni zadovoljen.[/quote]
Oprosti, Marko, ampak kje sem pa jaz to napisala. 🙂
Veš, da me GF narobe bere (ali po svoje bere) in nekaj trdi, da sem napisala, kar sploh nisem, sem že navajena. In se niti ne trudim več, da bi to spremenila. Nima smisla,
Ampak ti… :)… kje si pa ti to prebral?
Kaj želiš povedati? Tudi pri nas imamo brezdomce, pa smo kao solidarna družba. Sicer pa so srednjeslojaši po mnenju skromnežev že razvajenci, ne poznam srednjeslojaša, ki bi svoje otroke navajal na suh kruih, kar tu eni propagirajo.[/quote]
Zame so ideal skandinavske države, ampak kaj, ko je naš politični, pravni in gospodarski sistem, kakor tudi pretežna miselnost ljudi, še vedno “balkansko” oz. “vzhodnjeevropsko”. Npr. na Švedskem je bilo še do nedavnega tako, da si lahko šel v prodajalno, si vzel obleke in rekel, da boš jih pomeril doma ter jih kasneje prinesel nazaj.[/quote]
Kaj pa je to kaj takega…. to moja mati počne sredi Ptuja… .vzame cote jih prnese domov za fotra on proba, če mu ni všeč naslednji dan odnese nazaj……..
Če je to ideal, potem ga gledam z lastnimi očmi 🙂
No, tale pa je ipak mal prehuda. Trdit, da je otroku vseeno, kje se kopa (če sploh!), je bullshit. Valda so raje kje zunaj, na morju, jezeru, kot pa na domači travi, gledajo en in isti svet leta in leta … jasno tak otrok zraste v odraslega z mišljenjem, da zanj ni drugega sveta (čeprav ve, da obstaja, ker ga vidi na tv, sliši iz pripovedovanj drugih), samo je prepričan, da si drugega (boljšega) ne zasluži.
Je ogromna razlika med preseravanjem in metanjem denarja skozi okna za zadovoljevanje kapric (koliko mulcev ima v OŠ najnovejše telefone in tablice?!) in med tem, da si tu pa tam kaj privoščiš, odpelješ familijo na Kanarske (sploh v dobi kuponov, sanje več niso tako nedosegljive) in vidite malo sveta.
Monotono življenje je nekaj, česar si zase in za svoje bližnje nikoli ne bi želela. To vodi v pasivnost in vdajo. In od tam do životarjenja ni več daleč.
Jaz sem pa kar prepisal od nje. Moja napaka. 🙂 Ampak saj point je bil drugje (ni pomembno, kdo je kaj rekel). Želel sem povedat, da če sem jaz zadovoljen s kruhom in vodo, ona pa ne, to ne pomeni, da s tem škodim svojim otrokom (če bi jih vzgajal v tem duhu), samo zato, ker pač ona rabi še skuto. 🙂
Do uživanja in svobode pa prav tako ne. Odvisno od tega, kako posameznik svoje življenje dojema. 🙂
@matjazko: frendica gre z otrokoma že drugič na Kanarske (me mama samohranilka, kdo bi si mislil), ima s.p. in tud otroka imata svoje obšolske dejavnosti. Nima neke hude plače, pa vseeno. Hočem povedat, da nam luksuzne destinacije niso več tako zelo oddaljene kot nekoč. Sploh pa vržeš raje 600 eur za kaj novega kot dva tedna v Vrsarju npr.
@Marko: your points was? O.o Kaj do uživanja in svobode prav tako ne?
Mislim, da je avtor te izjave še mlad. Brez nekih večjih obveznosti. Kot če bi poslušala sebe tam pri 17-22 letih, mogoče še nekoliko dlje, ali pa sedaj svoje hčere. Torej brez obveznosti, brez otrok.
Ko pridejo otroci se pa marsikaj spremeni. Še vedno uživaš, kolikor lahko, vendar preseravnje in udobje nadomestijo otroška zadovoljstva. Ali če povem drugače, jaz osebno ne morem biti zadovoljna, kaj šele srečna, če ob sebi vidim nezadovoljne obraze, žalost, in materialno pomanjkanje. Raje se odrečem lastnemu preseravnju, kot pa ne nudim otroku nekega osnovnega standarda.
In tako potem čez čas ugotoviš, da ti je “vseeno”, če v lastnem življenju ni več preseravnja (ali nekega prestiža, udobja z veliko začetnico),da to preseravanje več nima tolikšne teže, da ti vseeno, ali letuješ v Španiji, ali pa se kopaš v lastnem bazenu, ali pa v bližnji reki oz. nikjer. Še sploh, ker je manjšim otrokom res vseeno, ali je doma na dvorišču postavljen majhen bazenček, ali pa se razprostira širno morje. Kar je otroku mar, tako kot je mar vsem nam, je mir, sprejemanje, varnost in ljubezen. Za to pa ne potrebujemo preseravnje ali neko veliko udobje. Osnovne dobrine ja, več pa že ni nuja.
Srečen je tisti človek, ki je zadovoljen s skromnim standardom.[/quote]
Tole je post, ki kaže razliko med razmišljanem in dejanji žene, matere, spoštovanja vredne ženske in feministkami brez moralnih vrednot v letih 30 ali 30+ ala KK.
One nikdar ne bodo razumele, da lahko moški in ženska živita v harmoniji in skupaj delata za isti cilj.
Ni več daleč. Monotonost ni nič slabega, razen, če v sebi nosiš prepričanje, da je. Je pa spet odvisno, kaj je za nekoga monotono. 🙂
No, tale pa je ipak mal prehuda. Trdit, da je otroku vseeno, kje se kopa (če sploh!), je bullshit. Valda so raje kje zunaj, na morju, jezeru, kot pa na domači travi, gledajo en in isti svet leta in leta … jasno tak otrok zraste v odraslega z mišljenjem, da zanj ni drugega sveta (čeprav ve, da obstaja, ker ga vidi na tv, sliši iz pripovedovanj drugih), samo je prepričan, da si drugega (boljšega) ne zasluži.
[/quote]
krivokljun,
sem za tem napisala še tole, je pomembno:
Ti povem iz lastnih izkušenj, da sem pred leti, ko je bila najmlajša hči stara tam 2-3 leta, tu nekje, sem/smo letovali na morju, pa sem bila VEČINOMA v vodi tam do sredine meč. Ker hčerko nisem spravila dlje v vodo, kot do njenih kolen. Vse kar je bilo dlje, je bil jok in jok in jok… In potem smo se igrale s kamenčki, zajemale z lopatko vodo v kanglico ipd.. Vse to, pa roko na srce, bi lahko delale tudi v bližnji reki, ki teče skozi naš kraj. Navsezadnje se v njej tudi marsikdo kopa. Imamo celo urejena kopališča, prostore za piknik, razne pripomočke, da se znjih lahko skoči v globji predel reke, saj veš, kaj otroci (starejši) radi počnejo.
Ali pa tiste nevšečnosti, ko napr. greš na morje, potem pa ti kateri od otrok zboli. Ali pa se celo poškoduje ob kakšnem padcu. Ali kaj podobnega. In potem zaradi zelo razbitih kolen ne more v vodo. Zato sem napisala manjši otroci.
Marko,
saj sem vedela, da si prepisal od GF. Jaz sem ti samo hotela pokazati, kako hitro ljudje verjamemo nečemu, kar nekdo drugi pove, pa čeprav nam je resnica na dosegu roke oz. si jo sigurno prebral (moj prispevek) preden je GF komentirala. Pa si ji vseeno toliko verjel, da nisi podvomil v resničnost njene izjave.
Kot otroci smo. “Vsemu”, kar nam je povedano, smo pripravljeni verjeti. Ali pa gremo v drugo skrajnost, pa “vse” označimo za laž.
Zakaj je tako? Zakaj si ji kar verjel?
Ja res je, moški in ženska lahko živita skupaj v harmoniji, vendar je žal pogosto, da ne. Da lahko tako živiš, v harmoniji, ne smeš biti sebičen. Ali pa mora biti vsaj en (če je drugi sebičen), izrazito požtrvovalen, pa še vsaj malo neumen zraven. Oz. dejansko umsko omejen, z nižjim IQ-jem.
Je pa tako, da jaz še vedno verjamem, da prijaznost večinoma rodi prijaznost. In dobro dobro. Strpnost strpnost. Itd.. Ne vedno in pri vsakomur, pa vendar… večje so možnosti za te karakteristike pri partnerju oz. pri bližnjih, če jih imaš v odnosu do drugega tudi sam.
Zakaj? Saj sem že napisal. Zato, ker sem izhajal iz tega, kar je ona povedala o nekomu in mi ni bilo niti najmanj pomembno, kdo je to rekel, ampak kaj je nekdo rekel. Tudi, če ti tega nisi, pa gotovo obstaja nekje nekdo, ki je rekel kaj takega. V redu? 🙂
Ni šlo za to, da bi ji jaz karkoli verjel. Sicer pa, tudi, če bi ti to rekla, jaz to vidim, kot kompliment. Takih, ki so zadovoljni s kruhom in vodo, je malo v naših krajih. To je uspeh. Morala bi biti ponosna (četudi nisi rekla). :))
Pa če dodam še tole. Verjamem, da je GF s “kruh in voda” mislila kot prispodoba, v tem se pa menda ni zmotila.
Pa če dodam še tole. Verjamem, da je GF s “kruh in voda” mislila kot prispodoba, v tem se pa menda ni zmotila.[/quote]
Kako pa naj jaz vem, kaj je ona mislila. Lahko je, lahko ni. Ti sicer verjameš, ampak predvidevam da zato, ker si ti tak, ker ti je to prepričanje blizu. Če je pa ona tako mislila, je pa že drugo vprašanje. (Razen seveda, če jo tudi osebno poznaš).
Stvar je v tem, kako smo pripravljeni kar nekaj povzemat, citirat… Kot drugače v življenju. To mi je en tak tipičen primer, ko nekdo nekaj komentira, potem drugi pa ta citat širi naokoli, in potem “vsi” nečemu verjamejo, pa se sploh ni zgodilo tako. Res, čist tipičen primer. 🙂 Mi je kar smešno…
Forum je zaprt za komentiranje.