Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Se spomnite, koliko ste imeli plače ob osamosvojitvi?

Se spomnite, koliko ste imeli plače ob osamosvojitvi?

Preračunano v DEM? Zdaj nam solijo pamet, da smo takrat živeli kot črnci v Somaliji z dolarjem na dan. Jaz sem leta 1990 s študentskim delom v nekaj tednih zaslužila (preprosta pisarniška dela) za nekaj garderobe, obutve, ostalo pa zamenjala za 600 nemških mark, s katerimi sem konec poletja odpotovala na Nizozemsko.

Mama je bila na minimalcu, 7k din, kar je bilo po Markovicu jurja mark.

Oce se je ravno nekaj mesecev prej upokojil z 42 leti delovne dobe in je imel pokojnine toliko, kot mama placo. Leto pred upokojitvijo je imel place 14k din.

Oba navadna delavca.

Po osamosvojitvi sem preko studenta delala v lokalu, smo imeli ze tolarje, zacela z dobrimi 30k tolarji, kar je bilo dobrih 300dem.

jp, vedno sem gledal mesečno povprečno plačo, ki je bilo objavljeno v časopisu Delo in se spomnim, da sem imel okoli 10% večjo plačjo od povprečja. Za točno bi moral pogledat pa v plačilne liste, nekje jih imam še spravljene.

Spomnem se, da smo za štruco kruha dali približno 100 Sit, danes je enaka štruca 500+ Sit. Če mene vprašate, smo najbolje živeli v času, ko smo imeli lastno valuto – SIT.

Se spomnim, ki si šel s par fičniki v trgovino in jo zapustil s parimi flašami in hrano za cel teden…. zdaj to ne gre več… povsod te kurčeve kamere…

Ob osamosvojitvi sem imel okoli 90 danasnjih Evrov. To je bilo povprecje. Ampak je bilo manj stroskov. Denarja nisi imel kje porabiti. Razen ce smo sli v Avstrijo ali Italijo  si kaj lepega kupit.

Odgovor na objavo uporabnika
wd40926, 31.07.2021 ob 15:18

Se spomnim, ki si šel s par fičniki v trgovino in jo zapustil s parimi flašami in hrano za cel teden…. zdaj to ne gre več… povsod te kurčeve kamere…

l

Ej, stari, faca si! Še vedno.?
    Lp,qbr.

qbr, 31.07.2021 ob 15:36

l

Ej, stari, faca si! Še vedno.?
    Lp,qbr.

😉

zanimivo.

poznam jih kar nekaj, ki so hodili s “par fičenki” v trgovino, da bi pa nesli kaj takega ven kot trdiš ti, je bilo pa možno samo ponoči, če je bila fejst tema …

hhm, 31.07.2021 ob 16:10

zanimivo.

poznam jih kar nekaj, ki so hodili s “par fičenki” v trgovino, da bi pa nesli kaj takega ven kot trdiš ti, je bilo pa možno samo ponoči, če je bila fejst tema …

Ja lej jaz se ne družim s takimi, kot je tvoj firer, al pa plemeniti…

wd40926, 31.07.2021 ob 16:17

Ja lej jaz se ne družim s takimi, kot je tvoj firer, al pa plemeniti…

razumljivo.

le kdo bi te gledal!

hhm, 31.07.2021 ob 16:20

razumljivo.

le kdo bi te gledal!

Lopovi in barabe sigurno ne.

wd40926, 31.07.2021 ob 16:26

Lopovi in barabe sigurno ne.

normalno.

boji med konkurenco so vedno hudi …

hhm, 31.07.2021 ob 16:32

normalno.

boji med konkurenco so vedno hudi …

Ti bom verjel na besedo. Imaš veliko izkušenj, kot si že pisal.

wd40926, 31.07.2021 ob 16:51

Ti bom verjel na besedo. Imaš veliko izkušenj, kot si že pisal.

zeeeh!

kaj vse si ti že pisal, tale vročina je hudič, ni čudno, če se človeku pamet skisa:-)

Nic, ker sem bil arbeitslos.

Grof celjski, 31.07.2021 ob 17:10

Nic, ker sem bil arbeitslos.

Kje si pa bil v arestu? Na Dobu, v Mariboru, …..?

Preko študentskega servisa zaslužila neje 2200 DEM na  mesec (!).

Pa naprimer z delom na sejmu (Avtomobilski salon, kot hostesa) v enem tednu več, kot  sorodnica višja medicinska sestra v celem mesecu…  15 neto DEM na uro dela na sejmu. Jasno, brez spolnih uslug komurkoli, ali posedanja po “kolenčkih”.

Yes, those were the days…..

(disoccupato) brez sluzbe.

Okoli 80 e. Danes 1.840 neto

Spomin že peša po tolikih letih. Sogurno pa se spomnim,da je bilo zelo malo.

Prva zaposlitev za nedoločen čas leta 94 je bila plača okoli 1000 Dem oz. 500 današnjih Eur.

Ne morete nemških mark iz osemdesetih ali začetka devetdesetih kar tako preračunavat v tečaj evra iz leta 2007.

A je mozno, da sem l. 1982 imel 1100 din place.

Nisem ziher, ampak nekaj na 10 ali 100 je bilo. Rečmo 10.000 al pa 100.000. To je bilo cca 1000 DEM.

Ampak s tistim sem brez težav odplačevala kredit za avto, kupila en mesec klimo za v stanovanje, drugi mesec omaro za v predsobo, tretji mesec financirala ograjo za vikend itd itd.

Hrana je bila vsaj 40% cenejša kot danes, stanovanjski stroški cca 30% nižji, enako oblačila in obutev. Bencin sem tankala vsaj 3x mesečno, danes le še 1x. Nimam pojma, katera statistika kaže, kako švoh smo živeli, praksa vsekakor kaže, sa ni bilo tako.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close