Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem se sme prehitevati po desni?

se sme prehitevati po desni?

mene to ne zanima..
jaz se naprej peljem v svojem ritmu…
zakon tudi za zaključek prehitevanja (po prehitevalnem pasu) narekuje preverjanje, če se lahko varno vključim na vozni pas..
če krdelo vozil prehiteva po prehitevalnem, menda vedo (saj jih prehitevajo a neda!??) da so na njihovi desni..uganili ste.. vozila!!

prekršek gor ali dol..še vedno je to bolj varno kot da vsa desna stran ( vozni pas) se vkoplje na mestu, da prepotentneži, ki so so se z 160kmh nabili na ruski tovornjak ki prehiteva bolgara z 110kmh tam nekje 1km pred mano, sprožjoi plaz bremzanja prehitevalnega pasu še 2km nazaj in tako prihaja do efekta, ko vozni pas vozi 110-120kmh, na prehitevalnem pa zadnji nabremza na 80kmh. ..
so what..to traja kratek čas, ker slej ko prej vozni pas naleti na bolgarski tovornjak in se tudi oni morajo peljat 110kmh…
tako da …pijem pivo dalje in se peljem tistih 110kmh dalje..ko bo rus prehitel bolgara bo vso krdelo odbrzelo mimo mene..

če že morajo plisi koga oglobit je to seveda rus, pa vso krdelo z 160kmh!

eto, govoril sem.. howgh

ja še tole ..
pogledal sem tistle video na 24kur..
to pa je prepovedano, da iz voznega pasu potem švigneša mimo vozila na levi na prehitevalni pas..
če se pa normalno pelješ dalje po voznem pa mislim, da to res ni prehitevanje..

Najnovejši Z A K O N
O PRAVILIH CESTNEGA PROMETA (ZPrCP)

53. člen

(vožnja mimo)

(1) Voznik, ki pelje mimo udeleženca cestnega prometa, vozila, objekta ali ovire na vozišču, sme to storiti po levi ali desni strani, če ima dovolj prostora. Pri tem ne sme ovirati udeležencev cestnega prometa, ki vozijo oziroma prihajajo z nasprotne smeri.

Mečkač na prehitevalnem pasu je zame “nepremična ovira”, da ne bo pomote

Pa vi kele vesta razliko med samim prehitevanjem in vožnjo mimo po sosednjem pasu?

Prehitevanje je, da zamenjaš pas, pelješ mimo počasnješega po sosednjem pasu in se spet vrneš na isti pas, kjer si bil pred prehitevanjem.

Vse ostalo ne more biti prehitevanje, ampak navadna mejava pasu.

Mene pa zanima konkreten primer, ker se mi to velikokrat dogaja. Peljem po trzinski obvoznici, kjer sta oba pasova enakovredna. Peljem po levem voznem pasu, ker sem ravno šel mimo nekaj avtomobilov. Na desni ni potem nobenega vizila več, ampak jaz se še vozim po levem, saj je vozni. Nato pridrvi za mano nek norec in ibr blenda, češ pejt na desni pas, da grem mimo (tako kot na AC), desni vozni pas je pa popolnoma prazen. Se moram umaknito ali gre on lahko mimo po desnem pasu, ker sta oba enakovredna? Kaj je pravilno po zakonu?

Izven naselij na dvopasovnicah peljes po skrajno desnem nezasedenem pasu (isto kot na AC). v naseljih je precej vseeno, zaradi razvrstitvenih pasov pri semaforjih in nizjih omejitev (50, 60 naspram 90km/h izven naselij)

New Report

Close