Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem se sme prehitevati po desni?

se sme prehitevati po desni?

Lej brezveze.Vrgla sem kost in dobila…:)
Hvalabogu nisem veliko na AC,kadar pa sem, pa ne grem “preganjat svojih konjev” in divjat.Glede na odgovore so pa kar deljena mišljenja in ja veliko jih prehiteva, pelje mimo ali kakorkoli že zagovarjate, po desni.Kadar vozim sama, sem ponavadi jaz tista, ki me po levi prehitijo, tako, da sem pa tako jaz kot tudi vsi ostali potencialni morilec,ali žrtev, ker nikoli ne veš kje te čaka nesreča.

Pretekla nedelja med 20 in 21h, avtocesta s Primorske proti Ljubljani. Po voznem pasu smo vozili ok. 120 km/h in konstantno prehitevali kolono vozil na prehitevalnem pasu, ki je vozila počasneje, ne vem kakšnih 10 do 20 manj od naše. Torej smo bili vsi na voznem pasu v prekršku, ker smo “prehitevali ” butalce, ki so v koloni vozili po prehitevalnem pasu? My ass…

To ni vožnja mimo, vožnja mimo je, če vozilo stoji in se peljemo mimo njega, kaj ti tu ni jasno.

tako prehitevanje ti bo prineslo 300 eur kazni in če se ne motim 3 kazenske pike. Drugače pa si preberite zakon malo višje, ga je že nekdo pripel in se brez zveze ne pregovarjajte – vse lepo poše.

Obračajte kakor hočete, a vseeno. Če voziš po voznem pasu, kjer je omejitev 130, se te kaj se dogaja na prehitevalnem pasu, neposredno ne tiče, razen, če želiš vskočiti in prehitevati. pa seveda toliko pazit, da te kak norec, ko se želi vključiti nazaj na redni vozni pas in ne gleda, ne trči. Sicer … voziš. Ta pas že po definiciji ne omogoča prehitevanja, zato nehajte. Ker prav spomnim se delanja CPP oziroma tečaja, kjer je bilo to vprašanje ekstra izpostavljeno. Če voziš po rednem voznem pasu hitreje kot en mečkač na prehitevalnem, to ni prehitevanje. Če pa si že na prehitevalnem in voziš za mečkačem, pa potem skočiš ven na redni vozni pas, ga “prehitiš” in greš spet nazaj na prehitevalni pas, ja to pa je prehitevanje po desni. Poleg tistega nedovoljenega prehitevanja po desni po odsstavnem ali vozilu za počasnejša vozila …

Al je čisto logično. kaj pa sploh je prehitevanje? Voziš za vozilom, ki vozi veliko počasneje in ga želiš prehiteti. Ja in ga želiš prehiteti in ga prehitiš. Poanta je, da si najprej vozil za njim, šele tako ga sploh lahko prehitiš. Mah, škoda besed.

K vidim da veliko veš:

1. torej če priletiš (200/h kot tudi delajo) mimo mene, se temu sploh ne reče prehitevanje, saj se nisi vozil/a za mano, ampak le pripeljala mimo!
To moram povedat par norcem ki se skozi hvalijo koooooliko so jih prehiteli … v bistvu so se le peljali mimo 😉
2. takoj ko nekdo na prehitevalnem pasu pelje manj kot 130/h, je meni po voznem pasu dovoljeno “peljati mimo” (se dala v narekovaje ker jaz to imenujem drugače….)
3. kaj narediti če nekdo po prehitevalnem pasu pelje 130/h, jaz bi pa več? Roko na srce: kdo mi lahko prepreči peljati več? Dejansko me ovira, on je počasnejše vozilo. Kakšne so moje pravice?

Tole z zakonom ne štima. Če bi držalo da vsi po voznem vozijo 130, prehitevalnega ni.

Kako ste tečne s tem.Res:U iber.Upam da nekaterih tukaj nikoli ne dohitim na AC, ker sedaj , po branju tega več ne vem ali vas lahko prehitim, vozim mimo, zaviram,” blendam”…Mojega inštruktorja, ki me je pred 18 leti učil vožnje, bom pa na g…, ker me ni naučil.:)))

Tudi to je prekršek, če se postaviš za njega in mu poblendaš.
Moraš peljati na voznem pasu za njim v varnostni razdalji da se lahko umakne pred tebe. Šele potem se lahko prestaviš na prehitevalni pas in ga prehitiš.

Lol, babe zmešane… Če se bo torej nekdo po prehitevalnem pasu avtoceste vozil 50 km/h se bom morala torej jaz, če bom želela upoštevat predpise, prilagodit in vožnjo na desnem pasu zmanjšat na 50, da ga ne bom prehitela. Folk, pa vi ste blazni. Dejansko se obesite za vsako vejico v zakonu, ki sploh ne bi bil potreben, če bi vsak vklopil malo zdrave pameti in vožnjo prilagajal situaciji na cesti. Mislim, da se še ni zgodilo, da bi kdo dobil kazen, če je po desnem pasu avtoceste prehitel mečkača na levem, ki ne razume, da je ta pas dejansko namenjen prehitevanju in ne redni vožnji, tako kot izvaja večina, pa ne glede na to, če greste točno 130 kot to določa omejitev. Dinamična vožnja, prilagojena razmeram na cesti je v Sloveniji utopija, dokler se bodo našle take pametnjakovičke, ki očitno med vožnjo ali pa ko pridejo domov, prebirajo predpise in uživajo v dokazovanju svoje vesoljske pameti. Meni ste take najbolj nevarne, ker s tem svojim dokazovanjem in veseljem nad tem kako ste brihtne, najbrž to poskušate dokazat tudi na cesti. Opravite s kompleksi in nehajte enačit nevarne vožnje s tem, če vas je kdo na avtocesti prehitel s 140 km/h.

Res ste “zanimivo” razvlekli to vprašanje v smer, v katero sploh ni bilo postavljeno vprašanje. Bi rada videla vse tiste, ki se bi peljali po AC in bi s 130 km/h dohiteli nekoga na prehitevalnem pasu s 100 km/h, kako bi začeli bremzati, ker se ne boste spuščali v prekršek. Pa ja. Če v normalnih pogojih vozim na voznem pasu po omejitvi, ne bom zaradi tepcev stopila na bremzo. Ena je dala idejo, da greš za njim in mu blendaš. V takšnem primeru ima tak tipson že tako za sabo dolgo kolono.
Ali se vam ta primer res tako konstantno dogaja, da razpredate na dolgo in široko? Ali pa samo “razvijate” debato?

Saj ne drži, da vsi po voznem vozijo 130. Tovornjaki, avtobusi namreč tolk ne smejo.

Ja, če nočeš kršit predpisov, potem boš zmanjšala na 50.

japajade. Ravno zadnjič na 24ur je bil posnetek, kako so takega voznika oglobili. Tistih, ki so vozili po levi pa niso. 🙂 Kar je razumljivo, prehitevanje po desni je smrtno nevarno. vožnja po levem pasu pa zgolj ustvarjanje gneče.

Ljubi bog, pa dajte se že enkrat zmenit ali je za vas vožnja po desnem pasu mimo počasnejšega vozila na levem-prehitevalnem pasu, prehitevanje ali vožnja mimo.Pol boste vse vedeli.Pa kake imate.Vsi nazaj v avtošolo!

Ja, če nočeš kršit predpisov, potem boš zmanjšala na 50.[/quote]

V bistvu ne bom, ker želim živet še nekaj časa in nočem, da se mi nekdo, ki bo zamišljen (kot je omenjala ena kot izgovor, da nekdo “pozabi” dovolj hitro peljat po prehitevalnem pasu) zaleti v rit.

japajade. Ravno zadnjič na 24ur je bil posnetek, kako so takega voznika oglobili. Tistih, ki so vozili po levi pa niso. 🙂 Kar je razumljivo, prehitevanje po desni je smrtno nevarno. vožnja po levem pasu pa zgolj ustvarjanje gneče.[/quote]

Tole je pa izjemno nor stavek. Prepočasna vožnja po prehitevalnem pasu je smrtno nevarna.
Pri vožnji, kjer dohitevaš vozilo pred sabo imaš vsaj nekaj kontrole, pri prepočasni vožnji pa lahko samo upaš, da bo tisti za tabo opazil, da si moral zaradi nekoga, ki se gre nedeljsko vožnjo po prehitevalnem pasu, zabremzat na polno.
Nikakor ne podpiram kršitve CPP predpisov, ampak sem se v zadnjem času parkat vozila po Primorki in naletela na par cepcev, ki gredo očitno na avtocesto samo 1x letno, ko se peljejo na morje. Vse lepo in prav, ampak potem naj tudi vozijo temu primerno, ne pa da skačejo na prehitevalni pas, ker so 500 metrov pred sabo zagledali tovornjaka, brez da bi sploh pogledali kaj je na prehitevalnem in potem še pol ure poskušajo prehitet tisti nesrečni kamion. Sem že videla situacijo, kjer je nekdo, da je rešil sebe in tepca pred sabo, zapeljal na desni pas, da ga je prehitel in verjamem, da tistemu policaji pri zdravi pameti pač ne bi zaračunali kazni.

Pa da se vrnem k temi – seveda je nekak smiselno, da to piše v zakonu, ker se vedno najdejo dripci, ki bi, če to ne bi bilo napisano, potem skakali z levega pasu ne desnega, tako kot to počnejo, npr. na Celovški cesti v Ljubljani vsako jutro. Ampak včasih je mogoče kakšno zakonsko določilo, ki je v globalu smiselno, neprimerno za katero od skrajnih situacij in v smeri kamor je zašla debata je pač temu tako. Približno tako kot z marihuano. Po zakonu je prepovedana, ker bi sicer prišlo do več zlorabe, ampak v določenih primerih je priznano, da je koristna. Pač, zakon se poskuša približat optimumu, ampak to še ne pomeni, da je dober za vse situacije.

Ja seveda, da bo kršila predpise, če bo po avtocesti zmanjšala na 50!!! Kolikor vem, je najnižja dovoljena hitrost na avtocesti 60 km/h. In zdaj če je en “trotl” v prekršku, da pelje za brezveze po prehitevalnem pasu, pa še manj kot je najnižja dovoljena hitrost, potem moram pa še jaz nasankat zaradi njega?! Pajade!!!

Sicer pa smo enkrat tudi pri nas imeli debato glede tega. In je potem en kolega čez čas vprašal šefico na naši policiji in še par kolegov policistov kako in kaj je s tem. In so mu lepo vsi razložili, da je omejitev na avtocesti 130 km/h in v kolikor se on drži tega (v normalnih vremenskih razmerah in razmerah na cesti), nekdo drug pa neupravičeno pelje počasneje na prehitevalnem pasu, potem je v prekršku ta, ki pelje po prehitevalnem pasu. Ker če ne prehiteva nikogar oz. je počasnejši od tistih, ki peljejo po voznem pasu, potem je kratko malo v prekršku (če seveda tisti na voznem pasu peljejo v okviru omejitve), ker pelje tam neupravičeno in bi se moral lepo umaknit nazaj na vozni pas.

Seveda pa je druga stvar, če ti pelješ po voznem pasu več kot 130 km/h in pelješ mimo tistih, ki so na prehitevalnem pasu. To pa je prekršek, ker si že tako ali tako prekoračil najvišjo dovoljeno hitrost pa še mimo si peljal (oz. prehiteval) po desni.

Nima veze, kaj je za nas ampak kaj pravijo prometna pravila. In vožnja po desni strani mimo počasnejšega na prehitevalnem pasu je prepovedano prehitevanje.

Kaj pa ti misliš?

Tole je pa izjemno nor stavek. Prepočasna vožnja po prehitevalnem pasu je smrtno nevarna.
Pri vožnji, kjer dohitevaš vozilo pred sabo imaš vsaj nekaj kontrole, pri prepočasni vožnji pa lahko samo upaš, da bo tisti za tabo opazil, da si moral zaradi nekoga, ki se gre nedeljsko vožnjo po prehitevalnem pasu, zabremzat na polno.
[/quote]
Tisti, ki počasneje vozi na prehitevalnem pasu je res v prekršku, ampak tisti ki pripelje za njim ga od daleč vidi in za njim recimo da lahko zmanjša hitrost.
Ko pa nekoga prehitevaš po desni, pa se recimo tisti na levi takrat spomni peljat po pravilih in se pomakne na vozni pas, je pa trčenje skoraj neizogibno. Tisti na levi namreč težko vidi, če ga kdo po desni zadaj prehiteva, poleg tega pa kaj takega tudi ne pričakuje da bi bolj natančno pogledal, pa še tisti ki prehiteva se v ključnem trenutku nahaja v mrtvem kotu.

Zato je prehitevanje po desni precej bolj nevarno od vožnje po levem pasu.

Ne bo držalo. Včeraj so se tisoči po avtocesti v gneči peljali manj kot 50, ceso stali so, pa niso bili v prekršku. Toreje to kar trdiš ne velja za vse razmere.

Saj nihče ne pravi, da tisti na levi ni v prekršku. Ampak v prekršku je tudi tisti, ki ga po desni prehiteva z manj kot 130km/h. Če policaji trdijo drugače, potem pojma nimajo.
Tale pri 1:14 je bil kaznovan zaradi prehitevanja po desni, poglej video
http://24ur.com/novice/slovenija/po-prehitevalnem-pasu-se-prehiteva.html

Ja seveda, da bo kršila predpise, če bo po avtocesti zmanjšala na 50!!! Kolikor vem, je najnižja dovoljena hitrost na avtocesti 60 km/h. [/quote]

Aja, kje pa to piše?
Daj no, ne piši neumnosti. Hitrost na avtocesti je v primeru možnega dežja ali megle omejena glede na vidljivost. Ob močni burji jo lahko omejijo tudi na 40 km/h. In mimogrede, tudi tisti del pred cestninskimi postajami, kjer je omejitev 40 km/h, je še vedno del avtoceste. Toliko o “najmanjši dovoljeni hitrosti 60 km/h”. 🙂

Saj ne morem verjet!!! Zato pa imamo toliko nesreč in slovimo kot NAJSLABŠI vozniki v Evropi!
Kaže, da jih je kar nekaj v tej temi izit za avto kupilo! Tole temo bi bilo pametno “linkati” na MNZ. Če ni tam ista situacija…

Saj je zgoraj ena napisala, da so vprašali policaje, pa tudi niso dali pravilnega odgovora

Kaj pa pravi ZVCP na vaša mnogotera ugibanja in pričkanja:

1. Prehitevanje po desni ni dovoljeno. Izjemoma je dovoljeno samo v štirih primerih:
– pred križiščem, ko levo vozilo nakaže da bo zavijalo levo
– v naselju, kjer ima cesta več prometnih pasov
– pred cestninsko postajo, kjer je hitrost že omejena na največ 60km/h
– prehitevanje tramvaja

2. Hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje.
Ker ima avtocesta najmanj 2 vozna pasova pomeni, da desna kolona vozi neovirano, tudi če je hitrejša od leve kolone. Ker takšno vožnjo zakon ne smatra za prehitevanje.

Pri tem se pojavi težava. Kaj pa sploh je kolona. Je kje sploh opredeljena? Je. ZVCP o tem pravi:

Kolona vozil so tri ali več vozil, ki vozijo eno za drugim po istem prometnem pasu na takšni medsebojni razdalji, da sta hitrost vožnje in ravnanje voznikov v medsebojni odvisnosti.

Dokler torej vozite po svoji presoji, pač niste v koloni. Ko vam trenutni tempo absolutno diktirajo drugi, pa ste.

3. Kako pa je z minimalno hitrostjo na avtocesti?

Če ni posebnih znakov, ki bi predpisovali najmanjšo hitrost, potem ta ni predpisana. To velja tako za vozni kot za prehitevalni pas na avtocesti in za vse ostale ceste.

P.S. Mogoče bi bilo bolje najprej pregledati ustrezno zakonodajo, morda celo kakšne teste za CPP, kot pa poskušati javno uveljaviti avtorstvo nekih novih, samo vaših pravil 🙂

Zakon (zgoraj link) sicer izrecno prepoveduje prehitevanje na avtocesti. Torej prvi v koloni ne sme po desni mimo vozila, ki vozi po prehitevalnem pasu.

Narobe. Tisti prvi v koloni in drugi za njim smejo po desni mimo vozila, ker to zakon ne opredeljuje kot prehitevanje.

Če pa ni v koloni ampak sam, pa ne sme po desni mimo, ker je to potem prehitevanje. Če hoče po drsni mimo mora pač počakat, da se mu jih na rit prilepi toliko, da je v koloni, potem pa gasa.

New Report

Close