Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Se oproščam…

Se oproščam…

Zadnje čase pogosto zasledim (tudi v medijih) frazo “se oproščam”. Ali ni pravilno “se opravičujem”??? Oproščati ali opravičevati sta vendar dve popolnoma različni stvari…

Ja, in tudi naš Primož je včeraj ob forumskem mrku napisal, da se “oprošča za neprijetnosti”. :(((

Lep pozdrav!

Iz elektronskega SSKJ (glej razlago, čisto na dnu):

oproščati -am nedov. (o)

1. delati, da kdo ni več dolžen
storiti, delati česa: take ljudi so
oproščali službe na galeji; star.
oproščati od plačevanja

2. s sodbo odločati, da kdo ni kriv
dejanja, zaradi katerega je bil
obtožen: s tem sodišče obtoženca
oprošča

3. delati, da preneha zaradi
neprimernega ravnanja, vedenja
povzročen negativni odnos do koga:
vedno znova mu je oproščala

oproščati se delati, da je
razumljivo, možno kako ravnanje,
vedenje: v pismu se jim je oproščala,
ker jih ni utegnila obiskati

In še iz elektronske verzije Slovenskega pravopisa:

oproščati -am nedov. -ajoč; -an -ana; oproščanje (o) komu kaj ~ bralcu napake; oproščati koga česa ~ samohranilko plačevanja dolgov; oproščati koga S tem sodišče obtoženca ~a

oproščati se -am se (o) komu ~ ~ očetu

Torej ni nič narobe, če se kdaj kdo komu oprošča 🙂

V zadnejm pravopisu je ob iztočnici oproščati v zaglavju brez kakršnihkoli kvalifikatorjev tudi oproščati se komu. Po domače: raba je dovoljena!:)))

Hvala za odgovor. Očitno je res prav, čeprav moram priznati, da mi kar ne gre in ne gre v ušesa. Mislim, da bom kar ostala pri “se opravičujem”. :)))

Čeprav je to dokaj stara tema, bom še vedno prispeval moje mnenje o tej “problematiki”, saj tudi mene jezi napačna uporaba izraza se oproščam.
Pravilen je le v primeru, ko sam sebe oprostiš krivde za neko dejanje. Kar ne preveč nazorno pove tudi sama definicija v sskj:

oproščati se: delati, da je razumljivo, možno kako ravnanje, vedenje: v pismu se jim je oproščala, ker jih ni utegnila obiskati

Z oproščanjem svoja dejanja SAM opravičuješ, jih narediš sprejemljiva.
Primer: Oproščam se vam, da vas nisem obiskal. Bil sem v bolnici. Krivda NI moja.

Zato je med oproščam se in opravičujem se še vedno velika razlika. Če je vaš namen svoja dejanja oprati kakršnekoli krivde oz. odgovornosti, uporabite izraz se oproščam. Če vam je za svoja dejanja žal, saj bi lahko stvari naredili drugače in se želite nekoliko “pokesati” uporabite se opravičujem.

Lp

New Report

Close