še neki me zanima…
Našla sem dva laptopa, ki se mi zdita dokaj solidna po ceni, mojih željah in vsebujeta tisto, kar se spoznam, da je kar okej. Ne spoznam pa se na tele stvari pri procesorjih:
Eden ima tole: Intel Centrino Celeron 1300 MHz procesor (SAMO TO PIŠE TU)
Drugi pa ima tole: x CPU INTEL Celeron 2.6 GHz 400MHz 128k S478 BOX
Zdej pa mene zanima, kaj je razlika in kaj se bolj splača za obdelavo fotografij. Ostale stvari so precej podobne.
Je važno tudi od katere firme kupim? namreč compaq in ibm so presneto dragi. je to kakšna garancija za boljše delovanje slučajno???
če mene kdo upraša rečem da je to šit!
jest bi uzej athlona k ma podobno ceno kot tole, pa je mnogo bolši. sam pol more bit tut plata druga, kr pač celeroni pa athloni niso združlivi!
glede tehle dveh je pa drugi itaq da bolši, ti že ime pove da je jači->2.6GHz, prvi ma pa pou manj->teoretično je drugi pou hitrejši (o tem bi se dal razglablat če je res).
aja pa tistelem prvem procu je “rok že poteku”, zej al je rablen al je pa star k zemlja->to ni glih baš dobr.
sam fotografije se da urejevat že na prvem procu!
firma (če bi jest kupwau) ni glih važna, glavn da dajo solidno garancijo (2leti al pa usaj 1) pa da majo servis v bližini/Sloveniji!popcorn napisal:
No to bo moja zadnja pomoč za to noč… 🙂
Takole gre:
Intel Centrino Celeron 1300 MHz je kot opaziš po številki 1300 MHZ počasnejši, od Intel Celeron 2.6 GHz (2.6 GHz = 2600 MHZ ; se pravi da je to enkrat več kot prejšnji, ki je pa 1300 MHz). Toda…. pazi, čeprav je številka drugega večja, hitrejši od prvega NI!
Zakaj? -> Prvi vsebuje Centrino tehnologijo, ki je pri Intelu med novejšimi in omogoča na nižji frekvenci delovanja (frekvenca je tista oznaka v MHz (Megahertzi)) hitrejše delovanje kot pa tehnologija Celeron (ki je predsednikovala preden so izumili Centrix).
Tako, da jaz in verjetno velika večina poznavalcev, bi predlagali tistega, ki ima procesor Centrix. Dolgoročno gledano ta zadeva ne bo tako hitro zastarela in, če se kdaj odločiš za prodajo, ga boš lahko prodala kar pa za razliko od Celeronov hm hm hm….. težko bo reči pri takem naglem razvoju v tehnologiji.
Za obdelavo fotografij pa boš vidla, da bo to mašina ena a! Predvidevam, da boš odpirala kakšne fotografije, ki zasedejo maksimalno 8 MB in so velike maksimalno 2560 X 1920 pik in jih obdelovala v Photoshopu ali podobnem programu. No, to se da tudi na kakšnemu Pentiumu 450 MHz, tako, da brez skrbi glede tega. 😉
Glede firme laptopov… Ja, je pomembno. Zelo.
Sam delam občasno na firmi kjer imamo zastopstvo za HP-je (Hewlett Packard – oni so kupili firmo Compaq, ki je veleznana po dobrih računalnikih) in četudi pustim službene kriterije ob strani… Hewlett Packard notesniki so resnično vredni svojega denarja. Sploh tisti katerih cene se povzpenjajo nad 500 tisočakov, ker avtomatsko spadajo med dražji cenovni razred. In brez kakršnih neumnosti kupca, zdržijo lepo dobo let brez kakršnega koli posega servisa.
Za razliko od firme Dell, katero bom sedaj pograjal, ker je prenosnik pri njih kupila sestra in je totalno kriza od krize… Bil je točno 420 tisočakov in slabše stvari še res nisem videl. Že, ko ga v roke primem se vse trese – v glavnem švoh plastika, potem zaslon je nepravilno osvetljen, tipka za zvok – totalno na neprimernem mestu (namreč s kombinacijo tipke Fn)… In še je slabosti in še… 🙁
Ufff… spisal sem kar veliko, upam, da je koliko-toliko pomagalo, če pa še vedno ni razrešeno kakšno vprašanje pa brez ovir kontaktiraj na zgornji email, ki je pravi. Z veseljem bom pomagal.
LP
HP-jevi modeli imajo garancijo 3 leta in instant servis (od pol dneva do nekaj dni; odvisno od softwarske ali hardwarske okvare) je v Ljubljani.
Pa morda še kje drugje.
Centrix je pa ziher boljši…. Navedek iz enega angleškega foruma:
————————————————–
Not familiar with this new centrino thing.
On price therefore ive got a choice of a
2.8 Celeron laptop or a 1.5 Centrino Laptop.
Presumably i should get the Celeron Laptop?. Centrino uses less battery
from what i can tell.
Am i right in thinking the 2.8 cel with out perfom the 1.5 Centrino.
—————————————————
the celeron is rubbish at any speed – if you have to – go with the pentium M
(centrino)
—————————————————
I’ve basically replaced by desktop 2.2Ghz Celery with a 1.5Ghz
Centrino and it’s considerably faster in normal use. Only thing
that is a bit slower is loading a large file, but that’s the
difference between the desktop 7200rpm hard drive and the laptop
only having 5400rpm.
Personnaly, I’d avoid Celerons now.
—————————————————
In answer to your original question – get the Centrino. It will be faster
than the Celeron *and* have double the battery life. A real no-brainer
decision.
—————————————————-
in benchmarks a centrino 1.6Ghz is just faster than a Pentium4 3Ghz (ZELO POMEMBEN PODATEK!)
—————————————————-
LP, oFca
Forum je zaprt za komentiranje.