Še kdo dvomi v električne avte ?
Anonimen15748292, 31.08.2025 ob 18:12
Anonimno 5306, 31.08.2025 ob 18:06
Odprem oglase , avto ima 200 000 kilometrov, baterija pa je na 97% kapacitete.
..https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=20909214&display=Mercedes-Benz%20EQV
Cena pa 36 000 nastavljena , smešna cena za avto kateri je tri leta nazaj stal skoraj 100 000€.
Seveda je nastavljena smešna cena, kdo pa bo kupil kombi, ki ima realnega dosega manj kot 300 km? To je neuporaben avto.
Električni avti so en kp neuporabnega sranja.
Tesla so za narejena za tesla.
Štajerska 1972, 03.09.2025 ob 21:45
400 000 bedakov na 490 000 podlage:
Preudarni moški, ki tudi Persil in Silan ter Rowentine vrečke kupujete na akcijah in s kuponi….
Pravi dedi ni kaj ja….
Samo sprdovanje vam še ostane, to tudi delate, povej ti meni, ali plačaš cestno takso pri registraciji ?
Jo plačaš, evo mi električarji je ne plačamo, torej prihranimo.
100 kilometrov nas stane 2 do 4 €.
Vse stroške obesimo na firmo, tudi vzdrževanje, registracijo, skratka vse nas ne stane nič, kaj pa vas ?
Pa še je tega, ni to Persil in Rowenta kot se hočeš ti sprdovat, o bombončkih se ne govori, ker ko boste vi navalili bo tega konec.
Tesla so za narejena za tesla.
Si se že peljal s tem avtom, si ga vozil ?
550konjev premore dual motor, je kot mala raketa, dobiš športni avto za drobiž, katerega voziš in voziš, res dobesedno zastonj.
Nikogar ne prepričujem v nič, sam nisem verjel dokler nisem prvič probal, vedel sem sicer kaj mora narediti 550 konjev, ko pa to probaš je pa to tisto…
Spet povdarjam, ne plačamo nič, samo zavarovanje in vinjeto, kaj pa vi ?
EGR, DPF, Ad blue, pa se vam ta skristalizira, pa morate menjati cel rezervoar, pa emisije na tehničnem, pa dize, skratka nikoli konca…
Anonimno 8886, 03.09.2025 ob 18:09
tega se je treba zavedati, 03.09.2025 ob 17:40
Anonimno 8886, 03.09.2025 ob 17:22
Anonimno 5619, 03.09.2025 ob 16:35
Zadnjič se mi je zgodilo da sem pozabil priklopiti avto, šel sem na Krk, imel sem pa 134 kilometrov dosega, premalo…
peljal sem do Ilirske Bistrice, šel na Ionity za nekaj minut, vmes sva z ženo skočila ka kofe v bife na tank štele, ko sva popila sva imela štroma več kot dovolj, plačal sem s kreditno kartico , bilo je 24 in nekaj €, polnil mi je pa z 110 kilowati.
Drugače pa zmore polnilna postaja 4×350 kilowatov, po tem takem je recimo ena novejša Tesla od 0 do 100 nafilana v 20 minutah, ker pa nikoli ne prideš na polnenje z nič in nikoli ne polniš do 100%, pa to pomeni da se zadržiš na polnenju samo še 10 minut, s tem da ti avto , če želiš že v naprej rezervira polnilno mesto.
In taka situacija je res ekstremna, večino časa filaš doma čez noč, za nujne primere pa filaš, ko greš v šoping na parkirišču.
Res eni delajo tak bav bav iz tega filanja, resnica pa je samo v tem, da moraš ob EV malo planirat, to je vsa umetnost.
Disclaimer : kdor nima možnosti filanja doma, zanj je zadeva precej neuporabna
V bistvu je v tem primeru cena polnjenja na polnilnicah skor enaka ceni bencina, odvisno kje polniš – večinoma je elektrika še vseen cenejša od benza, s tem da je servis EV v primerjavi z benz/dizl res zanemarljiv strošek.
Novogradnje imajo pa itak polnilnice že vključene v prostorski plan, tko da se stvari izboljšujejo.
Problem ni toliko cena kot sam čas, ki ga porabiš s polnjenjem, v kolikor nimaš polnilice doma.
je pač, 03.09.2025 ob 19:00
Disclaimer : kdor nima možnosti filanja doma, zanj je zadeva precej neuporabna
To je samo v mestih. Do vtičnice nikoli ni in ne bo ni težko prit, lahko tudi pri znancih in prijateljih polniš če si v mestu in delaš malo km (recimo v mestih marsikdo dela manj kot 200 km na teden, ker ima vse blizu). Ni to bencinska črpalka, kjer folk protestira, če eno dol zaprejo, vtičnice imajo vsi doma, pa siguurno je v sloveniji 100000 vtičnic z dovozom.
V mestih živi skoraj polovica prebivalcev Slovenije….
Čičaj in čakaj, 03.09.2025 ob 21:36
to je dejanska izkušnja, 03.09.2025 ob 15:40
Torej, 03.09.2025 ob 14:46
to je dejanska izkušnja, 03.09.2025 ob 10:00
Nijannse, 03.09.2025 ob 09:23
najcenejši, 03.09.2025 ob 02:58
To da je bencin dražji velja v primeru ko polniš doma ure in ure. V primeru tega Leapmotorja polniš okoli 10 ur. Na polnilnicah je lahko elektrika dražja od bencina, o čemer smo že govorili.
In najcenejši elektrojajčki imajo najmanjši doseg, pa pojdi z njim na daljše potovanje, vmes se pa ustavi nekje in čakaj da se napolni.
Najcenejši nov elektro jajček ima 250 km dosega. Povprečen človek gre 2x letno na daljše potovanje. Tako da ni bistveno za tiste 2x letno, da se čaka par ur in da se tiste 2x letno plača na hitrih polnilnicah isto kot za bencin, ker je celo preostalo leto pač 3x cenejša vožnja in čakanja ni.
Polnilnice so pa seveda povsod na poti kamor greš. Še posebej hitre polnilnice so za vsakim vogalom. Kajneda?
V 2 letih in po 80.000 km se mi praktično ni zgodilo, da bi imel težave s polnjenjem. V Evropi, sploh zahodni, imaš hitre polnilnice nekje na 15-20 km.
Je pa res, da imam polnilnico (lahko) doma, brez tega se ne bi šel te zgodbe.
Torej od dosega 250 odštejemo najprej 15-20km zato da se lahko odpelješ do polnilnice.
Kot kaže ne razumeš, kako zadeve delujejo. Polnilnice so narejene na poti, kjer se voziš, tako da odštevanje ni potrebno.
Recimo da greš na izlet do Cerkniškega jezera. Ojoj, samo 22kW polnilnice so na voljo v Cerknici. Najbližja 50kW je v Postojni. Naprimer.
Z mojim EV grem lahko 5x do Cerkniškega in nazaj brez da bi ga polnil.
Sicer 36tič ista tema, ampak mam lih cajt. A rečemo takole: ja, elektrika je cenejša. To pišem zato, da bo zadovoljen tale model, ki onanira na stroške in vse druge prepričuje, da smo glupi, ker se vozimo dražje.
Se ti bom spet malo oglasil: dol nam enim visi za vaše stroškovno planiranje, poceni servise in tihe vozne lastnosti. Bencinec je meni zakon in mi bo ostal zakon, dokler bo elektrika zapakirana v celofan zelene energije, bom rabil za filanje aplikacijo (ok, ok, plis ne še enkrat pridige z domačim štekarjem – razumem) in se bom v primeru, da pozabim doma priklopit avto moral ustavit in se z Nemci prerivat za polnilne postaje.
To zato, ker še tankat ne grem kadar je gužva, ampak rajši ob enajstih zvečer. Po tankanju na računalniku avta zasveti domet 850km (ja, pri bencincu, ne moreš verjet) – balzam. In tišina mene ne rajca, zvok in odziv bencinca pač me. Za vse to je vredno plačat.
Pa še ena glede stroškov:
Leta 2022 je ID 3 stal 39.000 eur po odbiti subvencije. Danes se ta avto pri posredniških prodaja po 18.500 eur. Posrednik ga zagotovo ni kupil za več kot 15.000 eur….Izguba vrednosti torej 24.000 eur v treh letih. Potem pa so modeli pametni, kakocna leto privarčuje 3000 eur pri gorivu in cestnini..
Štajerska 1972, 04.09.2025 ob 10:31
Pa še ena glede stroškov:
Leta 2022 je ID 3 stal 39.000 eur po odbiti subvencije. Danes se ta avto pri posredniških prodaja po 18.500 eur. Posrednik ga zagotovo ni kupil za več kot 15.000 eur….Izguba vrednosti torej 24.000 eur v treh letih. Potem pa so modeli pametni, kakocna leto privarčuje 3000 eur pri gorivu in cestnini..
Joj dolgcajt. Preber vse odgovore v temi da poštekaš zakaj je temu tako. Res ste brezvezniki, ko vam bo 1x kapnil, da lahko kupite samo še EV, ne bo več nobeni subvencij in bombončkov, takrat se spomnite na vse neumnosti, ki ste jih v teh temah na MONu enkrat pisali.
Xzav, 04.09.2025 ob 09:36
Sicer 36tič ista tema, ampak mam lih cajt. A rečemo takole: ja, elektrika je cenejša. To pišem zato, da bo zadovoljen tale model, ki onanira na stroške in vse druge prepričuje, da smo glupi, ker se vozimo dražje.
Se ti bom spet malo oglasil: dol nam enim visi za vaše stroškovno planiranje, poceni servise in tihe vozne lastnosti. Bencinec je meni zakon in mi bo ostal zakon, dokler bo elektrika zapakirana v celofan zelene energije, bom rabil za filanje aplikacijo (ok, ok, plis ne še enkrat pridige z domačim štekarjem – razumem) in se bom v primeru, da pozabim doma priklopit avto moral ustavit in se z Nemci prerivat za polnilne postaje.
To zato, ker še tankat ne grem kadar je gužva, ampak rajši ob enajstih zvečer. Po tankanju na računalniku avta zasveti domet 850km (ja, pri bencincu, ne moreš verjet) – balzam. In tišina mene ne rajca, zvok in odziv bencinca pač me. Za vse to je vredno plačat.
Gotovo ma bencinar drugačne lastnosti, ki so nekaterim všeč, to pišem zato, da bo zadovoljen tisti, ki tako rad onanira na zvok bencinarja.
Drugače pa je moje mnenje, da nekaterim bencinar/dizelaš bolj odgovarja in nimam nič proti njim. Meni trenutno električni super služi in z njim nimam težav, vendar nikogar ne silim ali prepričujem da je boljši. To je stvar odločitve posameznika. Vsak ima svoje prednosti in slabosti.
Moti pa me, ker bencinarji tako prepričujejo električarje, da imajo v rokah manjvredno vozilo.
vazX, 04.09.2025 ob 10:44
Gotovo ma bencinar drugačne lastnosti, ki so nekaterim všeč, to pišem zato, da bo zadovoljen tisti, ki tako rad onanira na zvok bencinarja.
Drugače pa je moje mnenje, da nekaterim bencinar/dizelaš bolj odgovarja in nimam nič proti njim. Meni trenutno električni super služi in z njim nimam težav, vendar nikogar ne silim ali prepričujem da je boljši. To je stvar odločitve posameznika. Vsak ima svoje prednosti in slabosti.
Moti pa me, ker bencinarji tako prepričujejo električarje, da imajo v rokah manjvredno vozilo.
Predvsem večina njih nikoli še ni sedela notri, kaj šele vozila EV. Pozabljajo da imamo mi izkušnje z enimi in drugimi, oni pač ne, pa vseeno mislijo da vedo. Nič ne vedo, predsodki in foušija jih vodi, škoda.
Da nismo vozili električarja pa si izvedel pri šlogarci, ali kako?
Kar se tiče tvojega prepričevanja si lahko pogledaš nekaj zapisov, ki so leteli na stroške in “neumnost” lastnikov ostalih vozil, ki to plačujejo. Da ne govorim o pametovanju o domačih vtičnicah, ki jih imamo vsi. Torej, sedaj kasiraš (ali kasirate, če vas je bilo več) lastno agresijo.
Ko boste sami začeli z bolj konstruktivno debato se lahko pogovarjamo drugače.
Xzav, 04.09.2025 ob 10:56
Da nismo vozili električarja pa si izvedel pri šlogarci, ali kako?
Kar se tiče tvojega prepričevanja si lahko pogledaš nekaj zapisov, ki so leteli na stroške in “neumnost” lastnikov ostalih vozil, ki to plačujejo. Da ne govorim o pametovanju o domačih vtičnicah, ki jih imamo vsi. Torej, sedaj kasiraš (ali kasirate, če vas je bilo več) lastno agresijo.
Ko boste sami začeli z bolj konstruktivno debato se lahko pogovarjamo drugače.
Če tako razumeš moje pisanje tudi prav, kot želiš.
Ja, bo pa pač nek kupec kupil odličen avto za 18500 (ki je skoraj 39000 vreden), izguba vrednosti je minus za prodajalca, plus za kupca. Ne more bit rabljen ID3 30000 €, če pa ima polno NOVE konkurence za 25000 € ali pa 21000 € (MG4), razumeš to?
Ostal si v letu 2022. Ne nakladaj z nekoč precenjenim VW, pa naredi računico to za leapmotor T03, ki je najcenejši novi avto nasploh, 10500 €, najcenejši nov benciski avto pa stane okoli 12500 €. Pa seveda štej 3000 € prihranka na leto pri kitajcu. Tu smo danes. Ostalo ti je samo fantaziranje o 2022 ali pa 2015.
Nekaterim vam je pretežko razumet, da električni avti iz 2015 ali 2022 ne morejo cene držat, ker prihajajo na trg vedno cenejši in vedno boljši avti z vedno večjim dosegom.
Pri bencinskih avtih se to ne dogaja, novi bencinski avti so vedno dražji, novi električni so pa vedno cenejši, zato je seveda močan pritisk na cene rabljenih.
EV je hitro napredujoč sektor, ICE pa stagnira oz. se krči, propada. ICE nima nič novega revolucionarnega za ponudit.
Forum je zaprt za komentiranje.