Še kdo dvomi v električne avte ?
Nijannse, 03.09.2025 ob 09:23
najcenejši, 03.09.2025 ob 02:58
To da je bencin dražji velja v primeru ko polniš doma ure in ure. V primeru tega Leapmotorja polniš okoli 10 ur. Na polnilnicah je lahko elektrika dražja od bencina, o čemer smo že govorili.
In najcenejši elektrojajčki imajo najmanjši doseg, pa pojdi z njim na daljše potovanje, vmes se pa ustavi nekje in čakaj da se napolni.
Najcenejši nov elektro jajček ima 250 km dosega. Povprečen človek gre 2x letno na daljše potovanje. Tako da ni bistveno za tiste 2x letno, da se čaka par ur in da se tiste 2x letno plača na hitrih polnilnicah isto kot za bencin, ker je celo preostalo leto pač 3x cenejša vožnja in čakanja ni.
Polnilnice so pa seveda povsod na poti kamor greš. Še posebej hitre polnilnice so za vsakim vogalom. Kajneda?
V 2 letih in po 80.000 km se mi praktično ni zgodilo, da bi imel težave s polnjenjem. V Evropi, sploh zahodni, imaš hitre polnilnice nekje na 15-20 km.
Je pa res, da imam polnilnico (lahko) doma, brez tega se ne bi šel te zgodbe.
V bistvu so, vsak Lidl jih ima, pa Petrol itd. Ne vem kaj se zapleta zdej s Hofrom, pa tako dobr so štartal.
Anonimno 10633, 03.09.2025 ob 09:41
Če bi živel v mestu, ki je vredno tega imena, imel polnilnico na uporabo pred blokom, bi verjetno razmislil o EV kot drugem avtu (za razvažanje otrok, vožnjo v službo, šoping in podobno). V Rovtah, kjer sem doma, daleč od lepot sveta, zaenkrat ni računice.
A doma nimate elektrike?
Električni me še ni prepričal, prej kakšen hibrid,kjer si baterijo sam polni in dotankas bencin . Si nekako na pol Eco in na polovico prihraniš za bencin,seveda dokler voziš Eco. Če bi večina presedlal na elektriko bo pa država cuzala in dražila elektriko,da nas bo bolela glava,tako kot sedaj z nafto. Ne bodo brez prihodkov,brez skrbi. Na nas je ali bomo šli na njihove limanice ali pa ne. Nekaj takih že imamo,žal.
Protestiramo, 03.09.2025 ob 11:48
Električni me še ni prepričal, prej kakšen hibrid,kjer si baterijo sam polni in dotankas bencin . Si nekako na pol Eco in na polovico prihraniš za bencin,seveda dokler voziš Eco. Če bi večina presedlal na elektriko bo pa država cuzala in dražila elektriko,da nas bo bolela glava,tako kot sedaj z nafto. Ne bodo brez prihodkov,brez skrbi. Na nas je ali bomo šli na njihove limanice ali pa ne. Nekaj takih že imamo,žal.
Hibrid je bil okej pred desetimi leti, danes je to brezvezen strošek za dva motorja. Elektrika nima več prave konkurence. Vsak ki ima svojo nepremičnino, kjer lahko fila, to ve. Ostali pa …..
to je dejanska izkušnja, 03.09.2025 ob 10:00
V 2 letih in po 80.000 km se mi praktično ni zgodilo, da bi imel težave s polnjenjem. V Evropi, sploh zahodni, imaš hitre polnilnice nekje na 15-20 km.
Je pa res, da imam polnilnico (lahko) doma, brez tega se ne bi šel te zgodbe.
Torej od dosega 250 odštejemo najprej 15-20km zato da se lahko odpelješ do polnilnice.
Najbolj noro je ,da moraš polnit elektriko,ko zmanjka in moraš vse nadzorovati,drugače ostaneš privezan dokler se ne napolni. Niti malo mi ni všeč v kakšni nevihti,da se polni. Veliko pomislekov imam,zato se nisem ogrel za to. Ni to tako,ko greš na pumpo in na hitro tankas ter nadaljuješ pot takoj. Dokler ne bo baterija za polnjenje hitrejša in daljša vožnja z napolnjeno baterijo,tako dolgo bom odklonilen do tega. Kot pri mobilnimiaparati,saj so danes naprednejši in zmogljivejši.
Zadnjič se mi je zgodilo da sem pozabil priklopiti avto, šel sem na Krk, imel sem pa 134 kilometrov dosega, premalo…
peljal sem do Ilirske Bistrice, šel na Ionity za nekaj minut, vmes sva z ženo skočila ka kofe v bife na tank štele, ko sva popila sva imela štroma več kot dovolj, plačal sem s kreditno kartico , bilo je 24 in nekaj €, polnil mi je pa z 110 kilowati.
Drugače pa zmore polnilna postaja 4×350 kilowatov, po tem takem je recimo ena novejša Tesla od 0 do 100 nafilana v 20 minutah, ker pa nikoli ne prideš na polnenje z nič in nikoli ne polniš do 100%, pa to pomeni da se zadržiš na polnenju samo še 10 minut, s tem da ti avto , če želiš že v naprej rezervira polnilno mesto.
Bognedaj da koristi avto več kot ena oseba.
Ali pa da hočeš na manjši izlet isti dan kakor si šel na šiht.
Večini po šihtu, ki je 100 km oddaljen (da 250 km dosega ne bi zadoščalo), ni za na izlete za hodit, mogoče kaki fikusi, ki ne delate nič, ampak se med šihtom borite z mlini na veter oz. električno prihodnostjo. Če je to standard, se bo treba stegnit do električnega avta z dosegom 500 km, ne do najcenejšega novega za 10000 €.
Anonimno 5619, 03.09.2025 ob 16:35
Zadnjič se mi je zgodilo da sem pozabil priklopiti avto, šel sem na Krk, imel sem pa 134 kilometrov dosega, premalo…
peljal sem do Ilirske Bistrice, šel na Ionity za nekaj minut, vmes sva z ženo skočila ka kofe v bife na tank štele, ko sva popila sva imela štroma več kot dovolj, plačal sem s kreditno kartico , bilo je 24 in nekaj €, polnil mi je pa z 110 kilowati.
Drugače pa zmore polnilna postaja 4×350 kilowatov, po tem takem je recimo ena novejša Tesla od 0 do 100 nafilana v 20 minutah, ker pa nikoli ne prideš na polnenje z nič in nikoli ne polniš do 100%, pa to pomeni da se zadržiš na polnenju samo še 10 minut, s tem da ti avto , če želiš že v naprej rezervira polnilno mesto.
In taka situacija je res ekstremna, večino časa filaš doma čez noč, za nujne primere pa filaš, ko greš v šoping na parkirišču.
Res eni delajo tak bav bav iz tega filanja, resnica pa je samo v tem, da moraš ob EV malo planirat, to je vsa umetnost.
Anonimno 8886, 03.09.2025 ob 17:22
In taka situacija je res ekstremna, večino časa filaš doma čez noč, za nujne primere pa filaš, ko greš v šoping na parkirišču.
Res eni delajo tak bav bav iz tega filanja, resnica pa je samo v tem, da moraš ob EV malo planirat, to je vsa umetnost.
Disclaimer : kdor nima možnosti filanja doma, zanj je zadeva precej neuporabna
tega se je treba zavedati, 03.09.2025 ob 17:40
V bistvu je v tem primeru cena polnjenja na polnilnicah skor enaka ceni bencina, odvisno kje polniš – večinoma je elektrika še vseen cenejša od benza, s tem da je servis EV v primerjavi z benz/dizl res zanemarljiv strošek.
Novogradnje imajo pa itak polnilnice že vključene v prostorski plan, tko da se stvari izboljšujejo.
To je samo v mestih. Do vtičnice nikoli ni in ne bo ni težko prit, lahko tudi pri znancih in prijateljih polniš če si v mestu in delaš malo km (recimo v mestih marsikdo dela manj kot 200 km na teden, ker ima vse blizu). Ni to bencinska črpalka, kjer folk protestira, če eno dol zaprejo, vtičnice imajo vsi doma, pa siguurno je v sloveniji 100000 vtičnic z dovozom.
to je dejanska izkušnja, 03.09.2025 ob 15:40
Kot kaže ne razumeš, kako zadeve delujejo. Polnilnice so narejene na poti, kjer se voziš, tako da odštevanje ni potrebno.
Recimo da greš na izlet do Cerkniškega jezera. Ojoj, samo 22kW polnilnice so na voljo v Cerknici. Najbližja 50kW je v Postojni. Naprimer.
Štajerska 1972, 03.09.2025 ob 21:10
Bruh:
Pravi moški dobro ve kaj ženska rabi in potrebuje. Moj pravi moški vozi Audi 3.0 TDI Quattro, električne avtomobile vozijo po večini geji in poženščeni moški, ki doma sesajo stanovanje in pomivajo posodo, medtem ko njihove nepotešene žene uživajo s pravimi moškimi….
Električarje votimo prevdarni moški, zakaj bi plačeval trošarine, cestne takse in druge neumnosti , ko lahko ta denar uporabiš zase in za svoje, sicer pa bedaki kar tankajte, še prepoceni je bencin, naj vas leteča podgana lepo curi, še premalo vas.
Forum je zaprt za komentiranje.