Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika še enrat likerji

še enrat likerji

spodaj je bila tema od hane o likerjih in me je navdušila da bi se sama poskusila a mogoče veste še kakšen recept
lp

Hej Cveti, verjamem da Ti bom kaj pomagala.
OREHOVICA – moja najljubša pijača
10 mladih zelenih orehov ki še nimajo oleseno lupino
40-50 dkg sladkorja (mi nimamo rada sladko, zato jaz denem samo 7 dkg)
1 liter žganja
10 zrn kave
3-4 kolobarčka limone s skorjico
vanilija, ali 2 vrečke vanili slatkorja
cimet, 2-3 nageljčkovih žbic
Orehe natučem ali zrežem na 3-4 kosa. To treba delati zelo previdno, kaj zelena skorja ima močan pigment i povsod ostanejo rjave lise, rabite rokavice ali močne plastične vrečke. Prirejene orehe in vse ostale sestavine dam v večjo steklenico za vlaganje, dobro zaprem in postavim na sonce za 40 dni. Potem liker precedim in nalijem v steklenice.

VIŠNJE za zimu:
Mi doma vsi obožujemo višnje v raznih obliki in jih spravljam vsako leto. Pri tem kot nuz-proizvod (iz ostankov) naredim liker.
5 kg višenj izkoščičim (najboljše so maraske), jim primešam okoli 3 kg sladkorja in jih pustim stati več ur, večkrat premešam da se sladkor rastopi in da se spusti sok. Potem ih nalažem v stekleničke velikosti kot za kompot, prilijem spuščenog soka da so višnje pokrite in malo ruma (ni nujno), očistim pokrovčke z rumom ali žganjem in jih dobro zaprem. Sok ki ostane vlijem v steklenice z oskim “grlom” in enako zaprem. Vse držim na soncu celo poletje (je treba najmanj 1 mesec). Višnje ostanejo skoraj kot sveže, mi ih doma rabimo za sladice, sadne solate, kot priloge pečenju, ali jemo samo tako z žličko. Soka je precej in ga rabimo kot sirup. Otprte lahko ostanejo v frižideru več časa. In zdaj to kaj je tema: niti koščice ne vrgnem, zalijem ih z žganjem, dodam sladkorja po okusu, en pest višenj in zapreto v steklenički pustim na soncu. To postane odličen liker, enkratnega okusa.

Zelo dobri likerji se lahko naredijo iz borovnica, malina, gozdnih jagod, rubida ali katerkoli bobičastog sadja: sadje in slatkor po okusu damo v žganje in pustimo stati da se sladkor stopi, a sadje izpusti sok – najmanj okoli 1 mesec.
Šljive večkrat prebodemo in z sladkorjem denemo v šljivovico.
LP, Nani

recimo teranov liker:

1 l terana /domacega-s krasa !!/
1/2 kg sladkorja
2dcl ruma
6 vanilij sladkorjev
malo limonime lupine
3 žbice

teran+ sladkor+vanilij+rum segrejemo do vretja- zavreti ne sme!! tik pred vretjem pomesamo-dodamo grobo narezano lim.lupino in žbice
odstavimo
ko se shladi,poberemo lupino in žbice ven in natocimo v steklenico lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close