Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti še eno dedovanje

še eno dedovanje

Pozdravljeni!

Moja mama ima parcelo, na kateri stoji njena hiša in hiša, ki sva jo zgradila z možem.Vlogo za gradbeno dovoljenje je vložila mami in bi radi sedaj, ko je hiša vseljena, naredili prepis. Pravzaprav nameravamo razdeliti parcelo tako, da bo naša nova hiša tudi uradno naša.
mama finančno pri sami gradnji ni sodelovala, podariti nam želi zemljišče in po smrti celo parcelo, tudi hišo, v kateri trenutno živi.
Ker gre za dokaj majhno parcelo, z enim dovozom me skrbi, kako bo z dedovanjem. Imam namrerč še brata, ki sta mu starša dediščino pred leti že izplačala.
Mama želi, da bi hišo parcelo podedovala jaz, vendar me skrbi, da bo brat zahteval nujni delež te parcele.
Kako zaščititi vsaj parcelo in hišo, ki sva jo zgradila z možem?
Z darilno ali kupoprodajno pogodbo?

Imam možnost, da podedujem tudi preostali del parcele, saj v nasprotnem primeru ne bi imeli dostopa do naše hiše.
Hvala

Spoštovani!

Najprej uredite dovoz v obliki služnostne pravice – to lahko naredite takoj. Za tem bi bilo najboljše, da vaša mama v primeru, da je bil vaš brat dejansko dedno odpravljen, razdeli dediščino med vaju oba z ustrezno pogodbo v notarskem zapisu, v katerem se ugotovi, da je brat v celoti dedno odpravljen, vam pa namenja nepremičnine, ki ste jih omenili zgoraj – predpostavka za sklenitev take pogodbe je seveda to, da se bi vaš brat s tem strinjal. V kolikor se ne bi, je boljše, da se nepremičnine odkupi ali sklene pogodbo o dosmrtnem preživljanju, saj v tem primeru nepremičnine ne predstavljajo zapuščine po vaši materi, torej vaš brat ni upravičen v zapuščinskem postopku postavljati kakršnekoli zahtevke v smislu prikrajšanja nujnega deleža.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close