Še ena davčna
Lani sem prvič oddajal stanovanje. In oddal sem tisto posebno napoved glede prejete najemnine. In po njej plačal davek, 25%. In pazi zdaj: isti zneski (prejeta najemnina, davek plačani) se ponovijo na moji “osebni” davčni napovedi ter meni sledi zopet plačilo davka, tokrat dohodnine. Saj morda ima država prav (???) ampak imam občutek, da me zaradi najemnine 2xudarijo po žepu. Imate podobne izkušnje oz. občutke??
LP
“Posebna napoved za najemnino” služi samo za izračun akontacije (tako kot se pošiljajo DURS-u obrazci s podatki o plači, o plačani najemnini, če jo izplačuje podjetje ali drug plačnik davka), na koncu leta pa gredo vsi ti dohodki v letno odmero dohodnine in se dohodnina obračuna po lestvici ter doplača ali je vrnjena razlika med že plačano dohodnino med letom in končnim obračunom.
Tukaj si poglej lestvico:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/stopnje_dohodnine_za_leto_2007/lestvica_za_odmero_dohodnine_in_olajsave_za_leto_2007/
Kakšni visoki dohodki neki. Že pri povprečni plači ti pade kompletna najemnina v najvišji razred – tj 41%.
In prav je tako ja… Za koga?
Moja plača je nižja od slo.povprečja, neto cca 600€.
Torej, od česa ima država več:
– od stanovanj, ki se oddajajo na črno ali stojijo prazna (baje je takih ogromno)
– ali od takih, kot je moj primer, kjer me pri tem še pošteno “kaznujejo”, ker sem lastnik nečesa, kar ne potrebujem trenutno in sedaj….
Se ne pritožujem, le zanimalo me je, kako drugi gledate na to. Hvala za odgovore!
Kaj veliko pojma o izračunu dohodnine in akontaciji dohodnine skozi leto pa nimate.
Pri minimalni plači 521 bruto, odštejte splošno olajšavo dohodnine, ki je cca. 240 EUR, dobite tam nekje 280 EUR. Če na to prištejete 200 EUR najemnine, pride osnova za dohodnino cca 500 bruto. Iz lestvice pa vidite, da je to še vedno obdavčeno s 16%. Akontacija dohodnine je 25%. Iz tega sledi, da bi v opisanem primeru dobili denar vrnjen.
Pa še to. Če naprimer davčna osnova preseže to mejo v lestvici pomeni, da je po višji stopnji obdavčen samo presežek in ne cela vrednost. Pri bruto plači cca. 1500 EUR, je stopnja dohodnine v povprečju 21%. Tako, da če ima nekdo plačo v višini povprečne slovenske plače, bo ob eventuelni najemnini 200 EUR še vedno dobil vrnjeno dohodnino iz naslova preveč plačane akontacije pri najemnini.
Če ne verjamete, si naredite peš izračun. Sam pogled na lestvico vam ne bo dal nobenega odgovora.
Regres se po novem (ali starem) obdavči s povprečno stopnjo. To je stopnja, ki ti upoštevajo pri plači.
Znesek regresa pa bruto plačo na letni ravni spremeni minimalno in nikakor ne toliko, da bi se ti ta stopnja zelo povečala.
Da povzamem; pri nizkih dohodkih, bo ob morebitni plačani akontaciji dohodnine za najemnine del le-te vrnjen.
Ob visokih dohodkih, po pa treba še nekaj dodati.
Forum je zaprt za komentiranje.