ŠE EN PSIHIATRIČNI IZVID – 3. del
IZVID
Sama pride v dežurno ambulanto. Iz napotnice osebnega zdravnika je razvidno, da je grozila s samomorom. Ob pregledu je brez kvantitativnih motenj zavesti, vsestransko orientirana, vznemirjena, napetega in tesnobnega videza, nekoliko znižane frustracijske tolerance. Mišljenje je formalno še kar urejeno, mestoma je prisoten pritisk govora. Iznaša nanašalno-preganjalne blodnjave občutke, ki jih ne razloži natančneje, opiše tudi derealizacijska in depersonalizacijska občutja ter vsiljive misli z neprijetnimi in agresivnimi vsebinami. Opiše samomorilne misli, tudi heteroagresivne misli do drugih ljudi. Čustvovanje je tesnobno, mestoma nekoliko disforično, skladno z njenim doživljanjem. Sprejeta na intenzivni ženski oddelek za opazovanje, diagnostiko in ureditev medikamentozne terapije, podpiše soglasje za sprejem.
Diagnoza: osebnostna motnja, neopredeljena, pretežno obsesivne misli ali ruminacije/poslabšanje, samomorilne misli
Super, da si šla sama na pregled. Bravo. Želim ti hitro okrevanje in vse dobro. Tudi jaz sem imela eno podobno epizodo. In upam, da bo pri tem ostalo. Seveda mislim, da bo tudi tebi v prihodnosti lažje. Boš videla, da bo. Ljudje so ni v tistem obdobju rekli, da se to lahko kot preraste. Da dozoris, pa je potem veliko lažje.
A ste opazili, da če ji kdo napiše nekaj lepega, vzpodbudnega (kot zgoraj ena) kar ignorira. Občutek imam, da se ali pretvarja in je daleč od bolne, izvide si izmišljuje sama in s tu iz dolgčasa samo zabava. Ali pa se pride sem kregat in ne po pomoč. Namreč odgovarja samo na slabe komentarje, dobri je niti ne zanimajo.
išče ljubezen.
Jaz ne napišem zato, da bi mi odgovorila. Napišem zato, da bi ji bilo lažje.
Zakaj tako reagira ne vem. Mogoče jo vsi spodbujajo, njej gre to na živce, ker rezultati niso takšni kot bi jih želela, pa miški, da ji lažemo, da bi ji bilo lažje.
No punca, če to bereš, naj ti povem, da je bilo meni preveč težko. Preveč. Pa sem prilezla ven iz tega, pa nujno, da deluje pri vseh, ampak dejansko pač sem se pomirila sama s sabo in zadevo prerasla. Vse na miselni ravni. Zavestno. Ne želim ti dajat lažnega upanja, pomembno je, da delaš odgovorne stvari, to ti možgane pripravi v stanje realnosti. Moraš recimo razmišljati o vzrokih in posledicah. Če ne bom zalila rože, bo ovenela. Realno. In s takimi stvarmi se začne. Nato gre samo od sebe. Pač obveznosti sem jaz potrebovala. Mogoče je tebi blizu nekaj drugega, mene so obveznosti vrnile v realno stanje.
Trenutno sem na počitnicah v toplih krajih. Imam 2 hčerki in urejeno življenje in sem precej realen človek. Si ne lažem da sem kar nisem in ne lažem drugim, da sem drugačna kot me vidijo.
No mogoče ti bo kaka beseda pomagala. Če ne tebi komu drugemu. To se tako ali tako lahko zgodi dosti ljudem. Morda vsakemu pod določenimi zunanjimi dejavniki. Ne vem. Meni ni treba odgovarjat. Jaz ne pišem zato, da mu boš odgovorila.
Sama se odloči kaj boš s sabo storila. Upanje pa ostaja. Tudi zate. Srečno.
xrobe, 03.08.2025 ob 17:10
Sem že razlagal, da so ljudje, ki imajo omejen razum in ljudje, ki nimajo omejenega razuma. Tisti ki nima omejenega razuma, razume tistega, ki ima omejen razum.
A zato ti takrat, ko se ti utrga, ne razumeš kaj te sprašuje zdravnik v urgentni ambulanti in se namesto tega valjaš po tleh in spuščaš živalske krike? Ker imaš neomejen razum? 😛
Jao, ko ti duševni bolnik začne pridigati o omejenosti, je pa res češnja na torti.
jemlji zdravila!, 03.08.2025 ob 17:21
A zato ti takrat, ko se ti utrga, ne razumeš kaj te sprašuje zdravnik v urgentni ambulanti in se namesto tega valjaš po tleh in spuščaš živalske krike? Ker imaš neomejen razum? 😛
Jao, ko ti duševni bolnik začne pridigati o omejenosti, je pa res češnja na torti.
Ta zdravnik je lahko kvečjemu moj pacient.
Forum je zaprt za komentiranje.