še eden kuharski nasvet
http://www.kulinarika.net/zadetki.asp?splosno_besede=orada&imageField.x=0&imageField.y=0
Mogoče tukaj kaj najdeš, ker se mi ne ljubi pisat:-))
Dober tek!
Če imaš opcijo kupi Orado ulov, ne gojeno in ker si začetnica jih prosi, da ti jo očistijo. Sama ji potrem še očistiš luske, spereš pod pipo in oplakneš v vodi , ki je osoljena z grobo morsko soljo.
Ribo osušiš, posoliš in pokapaš z olivnim oljem, v trebuh natlačiš petršilj in rezine limone, daš v pekač in pečeš na 200 °C cca 30 minut. Posebej pripraviš tržaško omako. Sesekljan petršilj in česen vržeš na olivno olje, ki ga takoj zaliješ z 1 dcl vina in nekaj soka limone. Soliš, pokuhaš in odstaviš.
Pečeno ribo daš na krožnik in serviraš z nekaj rezinami limone. Tržaško omako postrežeš posebej.
Ne pozabi na kakšno dobro vino in nekaj kruha, jaz ponudim poleg zeleščne bargete.
Dober tek!
Jaz orado pripravim na 2 načina – nikoli pa je en solim, ker so morske ribe že slane same po sebi:
1.) na žaru (ali na ponvi): žar mora biti vroč, pokapljan z olivnim oljem. Orado dam gor in jo pečem na eni strani, dokler se na trebuhu (kjer je prerezana zaradi čiščenja) ne odpre in je skoraj pečena (cca. 15 min.), potem jo obrnem in pečem še max. 5 minut
2.) v pečici: pekač segrejem in pokaplam z olivnim oljem. Ribo dam gor in jo pokrijem z alu folijo za 15 minut. Potem odkrijem, obrnem in pustim še cca. 5 minut, da se zapeče.
Riba se peče nekje 20 minut, vedno pa se obrne samo 1x, tik preden je do konca pečena.
Riba je pravilno zapečena, če gre lepo od kosti. Tako boš vedela za naslednjič ali si jo prepekla ali ne.
Zraven postrezi s tržaško omako (česen, peteršilj, olivno olje) in kuhanim krompirjem (lahko z blitvo ali brez).
Tak obrok je hitro kuhan, zdrav in ga ni težko pripraviti.
Pa dober tek in vse najboljše možu za r.d.
LP
No, ne vem od kod si – jaz kupujem ribe samo v Leclercu – tam jih tudi očistijo in to zelo ok. Ribo solim (tiste, ki jih na morju kupim direktno od ribičev, pa seveda ne), pečem na olivnem olju nekaj minut na eni strani, obrnem z lopatko in še na drugi – obrnem jih 2-3x (ne, ne držim se pravila, da se ribo samo 1x obrne – to delam npr. na morju, ko pečemo ribe samo na gradeli – takrat res samo 1x obrneš) – ko se mi zdi, da je dovolj pečena – vse skupaj kakšnih 15 minut (odvisno od velikosti) dam na krožnik, zraven ponudim mešanico sesekljanega česna s petršiljem, soljo in olivnim oljem. Lahko daš zraven še krompir (v kosih, pire, krompir z blitvo,…) ali pa samo kakšno mešano solato. Ne rabiš ribe ne vem kako marinirat, polnit z raznorazno šaro – najboljša bo, če jo samo spečeš in dodatke ponudiš zraven. V glavnem – manj boš komplicirala, boljši bo okus! Upam, da bo presenečenje uspelo!
Forum je zaprt za komentiranje.