Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Še 1x za Babi – peka biskvita

Še 1x za Babi – peka biskvita

Babi, ker vidim, da si izkušena v peki, imam eno vprašanje. Zakaj mi pri peki biskvita za torto VEDNO naredi na sredini hribček. Torej, lepo se dvigne vsepovsod, ampak na sredini se naredi klobuk. Včasih tudi ne pomaga, da ga po peki obrnem na klobuk, ker je prevelik.

Prebrala sem že kar nekaj člankov, ki naj bi bile rešitev. Npr.:
– da testo iz mešalnika zliješ najprej naokoli in ne na sredino in potem naokoli (čeprav nimam pojma kakšna logika je tukaj)
– da namažem le dno, ne oboda (probala in ni nič bolje)
– da dam na dno peki papir namesto, da namažem z margarino (tudi ne pomaga).

Torej, bomo rešili ta problem ali ne? :))

Lep dan vsem “pekom”!

Jaz sem prebrala, da se ti naredi hribček, ali pa “luknja” če prečeš pri previsoki temperaturi.

“Luknja” se mi je naredila, ko sem bila še čista začetnica in sem odpirala vrata pečice :)) (nimam pojma zakaj sem to počela).

Zdaj pečem pri 180C, kar po moje ni tako visoka temperatura. Ali se motim?

Draga Miranda,ne vem,ce ti bom lahko pomagala.Meni se to ne dogaja.V cem je skrivnost,ne vem.Vem le to,da delam vedno po receptu,nikoli ne dodajam pec.praska in redno namazem tortni model in pomokam samo dno,ker v moji k. knjigi pise,da se ob obodu testo ne more dvigati,ker se ne more prijeti oboda zaradi mascobe.Je to res? Ne vem. Vedno pa zaupam knjigi.Se to .Ce izberes pravo temperaturo,ni potrebno odpirati pecice.Imam pecico Gorenje in se ravnam po navodilih za peko ,ki so prilozena.Me se ni izdala. Lep dan babi

Po logiki je res morda krivo sprijemanje na obodu?????? Dodatek pecilnega ni, ker jaz ga uporabljam pa tud nimam problemov s sredico. Uporabljam pa peki papir po dnu in obodu.
LP Barb

Hvala vsem! Mogoče dam preveč pecilnega. Bom naslednjič probala pomokat le dno.

Miranda,
men je pa en slaščičar rekel, da se to naredi zaradi tega, ker je preveč moke v biskvitu, in pa, moka se mora dodajati postopoma, in nč mešat, samo rahljati,se pravi…vzameš eno leseno žlico in narahlo mešaš medtem ko počasi vsipaš moko. Drug je pa tko kot je babi rekla: namazati je treba samo dno, ne oboda.
Jaz vedno moko tudi presejem predno jo uporabim. Zakaj?
Tako daš moki več volumna, več zraka, in tako je biskvit resnično najboljši. Njami.
Maška
p.s: jaz delam biskvit samo iz jajc, vode in moke, in malo rjavega sladkorja.

Maska,tocno tako,moko tudi jaz vedno presejam ,ne samo za biskvit.Stvari,ki so zame samodejne,pozabim povedati,ker se mi zdi,da to vsi vedo.Naucila si me nekaj novega:Jajcka,voda,moka.Sama uporabljam jajcka in moko ali namesto nje orehe ali mandeljne ali lesnike z namocenimi drobtinami.Ko bom delala ob koncu tedna korenckovo pecivo,bom poskusila z vodo. Lep dan babi

Poizkusi, super je z vodo….
zdele ti ne vem na pamet povedat, kolk vode pride na tri jajca……
ampak….čist simple je……vodo pa jajca skupaj zmešaš da se speni, malce sladkorja mora bit, jaz kombiniram……dam ene dve mali žlički rjavega sladkorja, pa ene tri kapljice natrena, in ko se to vse skup speni, mašinco ugasnem, in potem na roke not vtrem presejano moko. S čim manj mešanje. Da zrak ne gre ven. Sej, tud če moka ni enakomerno razporejena, se potem full dober speče. Ne vem kako, men to ni logično, jaz sem prej vedno to full mešala, da je bla masa tekoča, zdej pa samo gledam na to, da je čim več zraka v testu. Aja, pa dam not tud en pecilni prašek.
In potem pok v vročo pečico pa je….pečem pa čist po nosu:))))))
in potem veliko sadja, pa smetano, pa po vrhu še sadje okrasim…..pa je.
Taka torta se mi zdi, da nima tolk kalorij. Edino smetana je tista, ki je malo bolj kalorična. Pa še to dostkrat dam pol navadne in pol rastlinske. Pa je tud ok. Ne vem, brez greha pojem en košček torte, pa se mi nikjer nič ne pozna. Pa še njami je.
Aja….jest vedno nardim tko sočno, da , predno jo začnem rezat, gre v skrinjo za pol ure:))))))))))) da sploh skup stoji:)))))))))))
A nikol nič ne ostane, se stepejo za zadnje konce torte. Mi niti na misel ne preide, da bi dajala 10 jurjev ali pa več za kupljeno torto, ki ima not sam nekaj sadja. Bljak:)))))))))
Ajd…..a sem vam kaj slin naredila?
Lep sončen dan še naprej vsem vam
Maška

Maska,hvala,ce mi bos vsaj priblizno povedala,koliko vode na tri jajcka,bom res naredila korenckovo pecivo po tvojem raceptu.Je zelo dobro in zdravo.Otroci niti ne opazijo,da je v testu korencek.Tega z vodo se nisem zasledila.Poznam testo s celimi jajcki,potem rumenjaki in sneg in najprej sneg in potem rahlo vmesani rumenjaki.Ko sem prvic uporabila mesalnik ,sem tudi moko vmesala z njim.Groooza! Bil je en sam packaraj. Popolnoma prav je ,da torte delas sama,saj je vonj v kuhinji fantasticen in se ves,kaj das notri.Ta vonj nas v starejsih letih spominja na otrostvo.Jaz tocno vem,kaj je meni nonica dobrega pekla in kako je disalo.Tega nam nihce ne more vzeti,to so male dragocenosti.
Se to ti bom izdala,vnuk zivi dalec in ko ga grem iskat na letalisce,mu vedno ze tja prinesem kaj ,kar sama specem.Potem v avtu je.Nor je na potico,korenckovo pecivo, orehove struklje in flancate,ali krostole,kot recemo na Primorskem.Oprosti,ce sem se razpisala.
Lep dan vsem babi

Babi, jest bi pa mela recept za korenčkovo pecivo prosim:)))
Drugače pa, v mojem biskvitu so 4 jajca in 8 žlic vode, če to kej pomaga.
LP Barb

babi,
na 3 jajčka pride od 3-4 velike žlice vode.
Pa dobro peko.
Maška

Pozdravljena.
Korenckovo pecivo
(kolicine za velik pekac,ki je v normalno veliki pecici) Lahko kolicine prepolovis za prvic.Ce naredis vse, lahko shranis v zmrzovalniku in ponudis,ko rabis. Zaradi vode,moram razmisliti.Kaj voda nadomesti kaksno jajce?
Skodelica je vecja skodelica za crno kavo z malo mleka.Sovrazim take rp,ki se merijo po skodelicah,,je pa pecivo dobro.

5 celih jajc, 2 in pol skodelici rjavega sladkorja plus vailin,(Sladkor zmiksam do prahu),2 skodelici moke z enim pecilnim pr.,malo cimeta, limonine lupinice,15 mletih orehov ,30 dag naribanega korenja(suruvega),1 skodelica olja.
10dag orehov v testo,5 dag za posip

Postopek: Jajca in sladkor v mesalniku penasto umesam,da naraste volumen in postane kar gosto. Narahlo dodas presejano moko s pec. pr., limonino lupinico in cimetom(s kuhalnico),orehe , korencek in olje.

Pecico segrejes na 175 stopinj.Pekac oblozim s peki papirjem ali namazem in pomokam. Vcasih se na peki papirju nabira para in se ne naredi tako lepa spodnja skorjica.Odvisno od vlaznosti. Presodi sama.Lepo gre iz pekaca tudi brez papirja.
Peces 3/4 do 1 ure. Preizkusi s palcko za raznjice.

Preliv: malo manj kot pol paketa surovega masla stopis na pari s 4 rebri jedilne cokolade in malo sladkorja in vanilin.Daj na plosco,da malo zavre in takoj polij po se vrocem pecivu kar v pekacu.Potreses se s 5 dag mletih orehov.
Ker ima moj moz rad kokosovo moko,en del peciva potresem s tem.
Ko se preliv malo vpije in pecivo ohladi,ga narezem vodoravno in navpicno,da dobim 3 do 4 cm velike kocke.
Kot sem ze prej povedala, del lahko das v zmrzovalnik in jemljes kocke,ko rabis.Za praznike kupim papirnate skodelice in polozim vanjo po eno kocko.Lepo tudi za darilo.

Pecivo je bolj kaloricno,toda zelo dobro,vsaj nam.Vcasih za moske pokapljam s kaplico konjaka ali serija…,ko ponudim.
Zdi se mogoce komplicirano,,je pa ves postopek silno enostaven.
PS: Sama naredim dober vanilij sl.,da kupim od Kotany vanilijev strok ,ga naribam in dam v sladkor v dobro zaprto stekleno posodico.Namesto rjavega sl. rabis lahko belega,,je slajsi.Mi imamo radi rjavega.
Lep pozdrav babi

Prima Babi:))) Najlepša hvala. Imela sem recept za korenčkovo torto, pa sem ga nekam založila in mi bo tale tvoj recept zelo prav prišel. Nič hudega, če je malo bolj kaloričen. Malo greha pa moramo popapat, saj menda ja ne bomo zdravi umrli:)) Sicer pa, po moje bi se dalo olje zamenjati s kislo smetano, sladko smetano ali pa kar z jogurtom. Pri podobnih receptih se ponavadi da in takoj odvzameš nekaj kalorij:))
Voda pri biskvitu pa ni zamenjava za jajce, temveč samo dodatna tekočina za boljšo sočnost in rahlost biskvita. Smo na fakulteti enkrat na vajah pekli vsaka skupina svoj biskvit (eni z dodatkom masla, drugi s pecilnim, eni brez, pa malo vode). Najlepši, najvišji in najbolj rahel je bil tisti z malo vode in brez pecilnega. Najbolj sočen pa tisti z malo masla.
LP Barb

Zdaj šele vidim, kje sem ga vedno biksala…in potem obupala in nisem hotela več peči sama. Zdaj bom spet poskusila in presenetila otroke (upam).
Torej: 3 jajčka, 2-3žlice vode, malo sladkorja in moka s pecilnim.
Koliko pa moke?
Držite pesti, da se mi posreči, kajti potlej bomo pekli in pekli in…..

Lp, mami D.

Barb,presenecenje,se en tvoj post.V soboto bom naredila po tvoje z dodatkom vode in zamenjala del olja z jogurtom.Splaca se poskusiti.Ta recept sem dobila pred leti v Beogradu.Tam ne skoparijo,ko pecejo.Je tudi eden redkih receptov,kjer uporabljam pecilni prasek.Zanimivo,da ni mastno ,ko jes in socno.Ne sme se pa prevec zapeci.Zato poglej,ko bo 3/4 ur mimo,ce je ze peceno(odvisno od pecice). Lahko noc babiBarb je pisal/pisala:
>
> Prima Babi:))) Najlepša hvala. Imela sem recept za korenčkovo
> torto, pa sem ga nekam založila in mi bo tale tvoj recept
> zelo prav prišel. Nič hudega, če je malo bolj kaloričen. Malo
> greha pa moramo popapat, saj menda ja ne bomo zdravi umrli:))
> Sicer pa, po moje bi se dalo olje zamenjati s kislo smetano,
> sladko smetano ali pa kar z jogurtom. Pri podobnih receptih
> se ponavadi da in takoj odvzameš nekaj kalorij:))
> Voda pri biskvitu pa ni zamenjava za jajce, temveč samo
> dodatna tekočina za boljšo sočnost in rahlost biskvita. Smo
> na fakulteti enkrat na vajah pekli vsaka skupina svoj biskvit
> (eni z dodatkom masla, drugi s pecilnim, eni brez, pa malo
> vode). Najlepši, najvišji in najbolj rahel je bil tisti z
> malo vode in brez pecilnega. Najbolj sočen pa tisti z malo
> masla.
> LP Barb

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close