Najdi forum

scanner

Oj!

Ker mi je stari skener crknu, si nameravam kupit novga. Ker pa zadnje case ne spremljam veliko trzisca, ne vem kaj se splaca in kaj ne.
Zato bi vas prosil za kaksen nasvet. Zapravit mislim tja do 20.000 (max. 25.000). Rad bi dobil cimvec za tisto, kar bom placal. Zanima me tudi, kako je s temi, ki skenirajo tudi negative in diapozitive – kaksna je kaj kvaliteta.

Pricakujem vase odgovore.

LP

Za ta denar ne boš dobil scanerja, ki bi ti dobro poskeniral negative. Ne glede na osnovno ločljivost scanerja, imajo namreč ti dodatki za filme zelo nizke resolucije, česar pa v reklamah seveda ne piše, ampak šele v navodilu za uporabo. In ne sprašuj preveč prodajalce, ker večina ne loči med pojmoma prosojnica (ki ima običajno mere 20cm x 29cm) in negativ (ki ima 24mm x 36mm). Preverjeno :))

Film moraš zaradi povečevanja skenirati s čim višjo resolucijo (več tisoč dpi), iz njega moraš odstraniti ves prah, ki se je nanj prilepil zaradi močne tendence celuloida k statični naelektritvi, poleg tega je potrebno izničiti obarvanost nosilnega materiala filma, ki je za vsakega proizvajalca drugačna. Nič od tega ne boš dobil pri nastavku za filme v tem cenovnem rangu… Žal.

Mimogrede… prodajalci neznanih scanerjev vedno trdijo, kako so njihovi izdelki v vsem superiorni, pa še poceni. Pa ni res… nakladajo…. Scaner z 1200 dpi in odlično optiko na čitalni glavi da od sebe mnogo lepšo sliko, kot tisti s 4800 dpi in slabo optiko. Potem je še vprašanje svetlobne linearnosti CCD-ja itd. Vse to pa znajo narediti samo največji in najboljši. Ozri se po kakem Canonu, Epsonu, HPju, Umaxu…. saj niso toliko dražji.

Hvala, Roman. Bi te pa se prosil, ce mi lahko svetujes kaksen konkreten model omenjenih znamk.

http://www.vienna-camera.com/shop/default.asp?pagecontent=100/con_liste.asp?prono=1263

ugoden in za silo bo slo.

Imam zelo dobre izkušnje z cenejšim skenerjem CANON LIDE20. Vendar negativov z nnjim ne moreš skenirati. Kar se pa ostalega tiče pa nimam pripomb.

-------------------------------------------------------------- Kdor isce resnico, jo mora znati prenesti. Kitajski pregovor

Kolega je pred kratkim kupil rabljen odlično ohranjen film scanner Canon fs 2700 za 30.000 sit.

Mi imamo en poceni skener od Jenoptika (JS-21). Z njim se da odlicno skenirati negative (barvne, CB) in diapozitive (ce so temni, ima malce tezav). Zanj smo placali cca 60000 SIT, par let nazaj.

Sedaj bi definitivno kupil Nikon Coolscan ali Minolta (Dual..?) scanner (verjetno te, ki imajo ze ICE (odstranjevanje smeti) in podobne reci). Zelo pomembno je, da ima scanner dober sw. Na netu obstaja nek software od Eda Hamricka, ki je zelo dober za skeniranje — ne podpira pa vseh skenerjev.

LP,
Miha.

New Report

Close