Najdi forum

Sarajevo

Živjo! Kako varno se je odpraviti v Bosno s svojim avtom? Večinoma so mnenja deljena: nekateri pravijo, da ni varno in ti ga lahko ukradejo (skrbi me zato, ker je VW in verjetno med bolj “zaželjenimi”), drugi pravijo, da ni panike in da je treba samo pazit na policaje, ki znajo biti “tečni”, predvsem v Srbski krajini. Če je bil pa kdo še posebej navdušen nad kakšno stvarjo (tudi ogledi) v BIH, se pa priporočam za namig! 🙂 Slišala sem, da je dokaj poceni javni prevoz in taksiji, odlični čevapi in še boljše sladice. HVALA!!!

Takole. Na splošno ne bi mogel trditi, kako varno je, vsekakor pa verjetno veliko bolj kot v Italiji, npr. V Sarajevu ti priporočam eno parkirišče malo od slov. velepos. naprej. Takole gre: skoz in skoz naravnost po glavni cesti proti Baščaršiji in ko le ta zavije na Baš. še vedno pelješ naravnost(stranska) mimo pumpe in veleposlaništva, za ovinkom je parkirišče nasproti restavracije. Prepričan sem, da ti bo tam človek varoval avto 100%, kar je zlata vredno za dobro počutje ob čevapih. Travnik je tudi zanimiv.

O, hvala! 🙂
Sem si že na strani Turističke zajednice ogledovala prenočišča in se bolj odločam za te, ki imajo garaže.

Prekrižarila sva Bosno za 1. maj in naredila nekaj čez 1000 km. S policaji ni bilo nikjer problema čeprav jih srečaš na najbolj neobljudenih delih cest. Avto sva vedno parkirala ali tik pred recepcijo hotela ali na dvorišču hiše, kjer nudijo prenočišča. V Sarajevu te pa itak vprašajo na agenciji, če si s svojim avtom in se lahko zmeniš za takšno prenočišče, ki ima parkirišče (midva sva parkirala na dvorišče, imelo je ograjo s ključavnico).
Drugače pa saj veš, nikoli imeti stvari (potovalke, vrečke, avtoradio, kufre…) na vidnem mestu. Vse izpraznit in odpret predale, da lahko vidijo da je avto prazen.

Oj,

glih za vikend smo bli v Sarajevu s 15 let starim Cliom – pa ni blo panike – smo mel skor skos odklenenga….

Hostel smo rezerviral prek neta – hostel Lhubičica – pol so mel pa polhn v centru, ap so nas k nekim domačinom poslal (19e) – super sobe +parkerplatz….

Poleg centra je fajn tut izvir Bosne, pa tunel, pa mogoče Bjelašnica za kosilo, pa Mostar ni daleč….

skratka, kot je že Balaševič rekel:” Sarajevo če bit, sve drugo če proči…..”

lp,M

Shtrbunk, si slučajno shranil naslov ali telefon teh privat sob v Sarajevu?
Bi se priporočal za kakšno ugodno in prijetno nastanitev blizu centra.

Hvala in prijeten pozdrav!

Niko

v bistvu, so nam to v hostlu zrihtal – tko da ne vem:(

sam po moje vsak tadrug oddaja sobe – ce pa ne en pa sosed – tko da po moje ni panike, se zapeleš mal iz centra pa vprašaš – pa bi skor mogu kej najdet……

lp,Matjaz

No, se bomo že znašli. Vseeno hvala.

Juhuhu! Evo me nazaj! 🙂
Tudi midva sva si našla apartma preko agencije Ljubičica (oddaja sobe in apartmaje po Sarajevu) – 15 EUR/dan/osebo. Skromna oprema, vendar čisto in gostoljubni ljudje. Super lokacija, na hribu, 10 minut peš od Baščaršije. Mimo vozi minibus.
Če želiš direktno cifro od te ženske, ki je oddajala apartma: +387 33 238 250 (Senada) – potem je vse skupaj seveda ceneje! 🙂
Baščaršija je zakon, razen tečnih Cigotov – na vsakem koraku te nadlegujejo in prodajajo parfume, pa marele, pa vžigalnike, pa…. 🙂 In teh “frajerjev” se sploh ne znebiš…
Javni prevoz: tramvaji, trolejbusi, avtobusi, minibusi, taxi – se splača, ker je poceni. Ne se švercat, ker imajo nonstop kontrole!
Ljudje so prijazni in gostoljubni.
Polno čevapov, burekov, zeljanic, krompiruš,……sladice so seveda enkratne: tufahija, tulumba, hurmašica, šampita,…. – cukr teče v potokih! 🙂 V slaščičarni Carigrad (Baščaršija) poskusi sladoled: domača vanilija! Njam!
S policijo, na srečo, nisva imela opravka, sva pa na poti opazila kar nekaj kontrol, zato je pametno voziti po omejitvah.

Uh, hvala za izčrpno poročilo,mislim, da mi bo v veliko pomoč. 🙂
Imam pa še eno malo vprašanje: ideja je bila, da bi se šlo v petek tja ter v nedeljo nekje sredi dneva nazaj, pa me zanima, ali je to dovolj časa, glede na pot, ki ni ravno kratka? Vidva sta videla samo Sarajevo, ali še kaj drugega?

Lep pozdrav in hvala!

Midva sva šla preko Slavonskog Broda in Zenice v Sarajevo, ker sva se želela čimbolj izogniti Srbski Krajini. Vožnja tja je trajala 7 ur, za nazaj (sobota) pa 2 več, ker sva čakala na meji Bosna-Hr 1 uro in na cestninskih postajah ter nato na Bregani dodatno uro (zaradi zdomcev, ki so se vračali nazaj v Nemčijo, Francijo,…). Ogledala sva si samo Sarajevo in izvir Bosne. V petek sva nameravala do Mostarja, pa je bil cel dan dež (lastnica apartmaja je povedala, da je napovedan za celo Bosno), tako da nisva šla tja. Je pa precej daleč – okrog 120 km.
Z načrtom mesta je vse precej lažje! 🙂
Srečno!

V petek je bilo v Mostarju večinoma sončno, v soboto pa dež pozno dopoldne.
Avtocesta ni vsemogočna, mogoče boš iz Sarajeva hitreje čez Jajce, Banja luko, Bosanski novi, Karlovac ali pa Jajce, Bihač, Karlovac. Tudi meja v Metliki je prazna.

Oj!

no mi smo sli tut v Sarajevo v petek popoldne iz LJ – prisli v vecernih urah….ampak se vseen na kratek ogled Bascarsije in na pivoooo do jutra…..
Naslednji dan ogled mesta, pol na izvir Bosne, ogled Tunela, na Bjelasnico na kosilo, pa kratek sprehod (med minskimi polji – paziiiiiii!!!!!), vecer v mestu, pa pivo do zjutri…..
V nedeljo, pa zjutri do Mostarja po prekrasnem kanjonu Neretve – ogled mesta in kosilo… pol pa pocas prot SLO – ker je bla se turisticna sezona nismo sli na Split…. ampak, smo se obrnil nazaj prot Sarajevu, kjer je po ene 30 km odcep na levo za en prelaz (mislim da Prozor), kjer se pride do Jajca – kar solidna voznja – pol ogled Jajca, pa po soteski Vrbasa bo Banja Luke – vecerja v centru, pol pa res sam se proti LJ:)
..kamor smo tut prisli v poznih vecernih urah….

zdej ce si z avto je casa za vse to dost za vikend, pa tudi prevec zmatran verjetno nisi…. ce pa pohajkujes do jutra je pa zgodba lahko malo drugacna:))

lp,S

tole je bilo vse skupaj kar poucno prebrat
se odpravljamo cez praznike v sarajevo, pa se ne vemo cisto tocno kako in kaj
sedeaj bo seveda malo lazje, ce ima se kdo kaksno idejo glede kaksnega hotela oz glede poti bi pa seveda se prosila, ce se lahko kdo kaj napise 😉

veliko stvari se govori o bosni kaj lahko in kaj ne, kaj je nevarno in kaj ne,… sama sem bila v bosni teden dni, s prijateljico smo šle s svojim avtom in smo ga tudi nazaj pripeljale. ko iščeš prenočišče (hotel, hostle, motel ali privat) se posvetuj če imajo prostor (garažo) da lahko čez noč pustiš avto nekje na varnem. v sarajevu smo bile v hostlu v ljubičici in smo dobile aparma z garažo, seveda smo nekaj več doplčale. glede javnega prevoza vem samo za tramvaj po sarajevu, ki je bil poceni, verjetno pa tudi avtobusi niso dragi, glede na to da je njihova plača povprečno 300evrov.
Ljudje so bili zelo prijazni, vsi so nas opozarjali glede stvari ki jih puščamo v avtu, glede tega kje pustimo avto in kako naj delamo s fotoaparati, mobiteli,… Najbolj pa so nas opozarjali v mostarju, kjer avta že čez dan nismo smele pustiti kjerkoli. glej da dobiš urejeno parkirišče, ne preveč zapuščeni ali pa raje plačaj za parkirišče bo še bolj varno.
glede policajev ti so pa na vsakem ovinku sploh v republiki srbski in federaciji, hercegovina jih ima že manj.
pa srečno

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close