San Salvador
Hja, jaz sem tam potoval tri leta nazaj, iz Gvatemale v Metapan, Santa Ana (Cerro Verde, Izalco…) pa malo naokoli, San Salvador in preko El Poy v Honduras (spustil sem Isla Montecristo). Najboljše je bilo na vulkanu Santa Ana (se Izalco kar skrije…)
Ljudje so prijazni in malo bolj zadržani, zasilna španščina je nujna, turistov je bilo takrat zelo malo. Cene podobne tistim v Hondurasu.
Varnost – jaz sem potoval sam in ob upoštevanju osnovnih pravil je bilo OK. Vseeno ti ne priporočam da se tja odpraviš sama – je treba priznati da je tam še kar nevarno (vsaj po opaženi količini orožja).
Če je sedaj drugače pa naj povejo tisti, ki so tam bili pred kratkim…
Zivjo!
Jaz sem bil tam lani tak cas. Tam se se zadrzal dva tedna in moram reci, da je to zame najboljsa srednjeameriska drzavica (skoda samo, da nima tako lepega morja kot Honduras). Majhna kot Slovenija, ljudje prijazni kot se nikjer. Samo Spanscino moras znati, pa ti je potovanje tam v uzitek – vsak bi se rad pogovarjal s tabo, vsi so firbcni, ustrezljivi. Narava je cudovita (ogromno vulkanov, lagun, nacionalnih parkov), biser drzave pa so njeni ljudje (sploh ce zatavas v kaksne x-vasice).
Je pa res, da je nevarna – po mojih izkusnjah najbolj v Srednji Ameriki. Policija je skorumpirana in sodeluje z roparji (res!), ogromno je band, ki so jih iz ZDA izgnali nazaj v El Salvador (tja so sli v casu drzavljanske vojne). Ljudje se zaprejo v hise, ko se stemni, tako da po temi tudi jesti prakticno ne mores (razen pri kaksni redki mamci, ki na cesti pece pupuse – njihovo odlicno nacionalno jed).
Jaz bi sel se enkrat tja, ce bi se vracal v Srednjo Ameriko, drugim pa jo tezko priporocam prav zaradi nevarnosti (imel sem sreco, da sem hodil malo hitreje po enem gozdu, saj so ljudi, ki so bili za mano 2 minutki, oropali). Tujcev tam prakticno ni – domacini pravijo, da imajo “muchos turistos”, ko pa jih vprasas, kdaj je bil nazadnje kdo tam, ti odgovorijo, da sta bila pred pol leta dva. 🙂
V teh dveh tednih nisem videl vec kot 15 tujcev (najbrz res zaradi varnosti, saj so vsi popotniki, katere sva srecevala, sprasevali, zakaj rineva tja, ces, da je nevarno.)
Ce se odlocis, da gres, mi lahko pises na e-mail, pa ti bom se kaj bolj podrobno povedal. Ce imas RealPlayer instaliran, pa lahko poslusas njihov radio – dostikrat vrtijo prav super muziko (merengue in salso), ki vzbuja nezadrzno zeljo po vrnitvi:
http://genesis.com.sv/services/real/audio/radionacional.ram
cao,
Borut
Forum je zaprt za komentiranje.